Γιατί ο βήχας επιδεινώνεται το βράδυ; – Πώς να τον αντιμετωπίσετε

Κοινοποίηση:
βηχας

Ο βήχας κατά την διάρκεια του ύπνου μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός.

Συνήθως, ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεστε περισσότερο ύπνο, τα συμπτώματα του βήχα χειροτερεύουν.

Για να υποχωρήσει ο βήχας, υπάρχουν μερικά σχετικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε. Οι ειδικοί προτείνουν καλή ενυδάτωση, λήψη φαρμάκων εάν χρειάζεται και πολλή ξεκούραση.

Η ξεκούραση και ο ύπνος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους που το σώμα σας καταπολεμά τις λοιμώξεις. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολα, αν ο βήχας σε κρατάει ξύπνιο όλη τη νύχτα.

Γιατί ο βήχας επιδεινώνεται τη νύχτα

Βαρύτητα: Ο Νο1 παράγοντας που κάνει τον βήχα χειρότερο τη νύχτα είναι απλός: η βαρύτητα. Όταν είμαστε άρρωστοι και ξαπλώνουμε, η βλέννα στις ρινικές κοιλότητες αρχίζει αυτόματα να συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού και να προκαλεί αντιδραστικό βήχα. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η ανύψωση του κεφαλιού. Ξαπλώστε με ένα επιπλέον μαξιλάρι, ώστε να μην συσσωρεύεται η βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού.

Ξηρή ατμόσφαιρα στο σπίτι: Ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει μια ήδη ερεθισμένη μύτη και λαιμό, επιδεινώνοντας τον νυχτερινό σας βήχα. Για να ανακουφίσετε τον βήχα εξαιτίας της ξηρής ατμόσφαιρας δοκιμάστε έναν υγραντήρα. Θα επαναφέρει την υγρασία στον αέρα και θα διευκολύνει την αναπνοή.

Βέβαια οι υγραντήρες δεν είναι πάντα ασφαλείς. Θέλουν προσοχή διότι εάν το νερό που βάζετε δεν είναι αποστειρωμένο, διατρέχετε τον κίνδυνο να επαναφέρετε τα μικρόβια στον αέρα ή να δημιουργήσετε άλλες ασθένειες. Μπορεί να εμφανιστούν βακτηριακές λοιμώξεις.

Νυχτερινός βήχας: Πώς να τον μειώσετε

Ο βήχας συνήθως σχετίζεται με το κρυολόγημα και τη γρίπη και είναι πολύ χρήσιμος για τον οργανισμό: βοηθάει στην αποσυμφόρηση στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Αλλά ο ύπνος είναι επίσης σημαντικός για να γίνετε καλά και δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα να σας ταλαιπωρεί ο βήχας όλη τη νύχτα.

Όταν φαίνεται ότι απλά δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, δείτε πώς να σταματήσετε να βήχετε τη νύχτα:

Παστίλια για τον βήχα: Πριν πάτε για ύπνο, πιπιλίστε μια παστίλια για τον βήχα ή σκληρή καραμέλα για να απαλύνετε τον ξηρό βήχα (αυτόν που δεν παράγει βλέννα) και να καταπραΰνετε τον λαιμό σας.

Καλή ενυδάτωση: Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά όλο το βράδυ πριν τον ύπνο. Τα υγρά βοηθούν στην αραίωση της βλέννας στον λαιμό, ενώ ειδικά τα ζεστά υγρά είναι και καταπραϋντικά.

Μέλι: Η προσθήκη μελιού σε ζεστά υγρά, όπως το τσάι ή ακόμα και να φάτε 1-2 κουταλιές του γλυκού μέλι έχει αποδειχθεί ότι έχει μέτρια οφέλη στην μείωση του βήχα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics έδειξε ότι το μέλι είχε μέτρια οφέλη στν να μειωθεί ο νυχτερινός βήχας σε παιδιά ηλικίας 2-18 ετών. Ποτέ μην δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω του 1 έτους, επειδή υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση.

Αντιβηχικά φάρμακα: Τα φάρμακα για να πέσει ο βήχας περιέχουν συνήθως ένα αντισταμινικό που φέρνει υπνηλία. Προστατεύουν από τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας, μειώνουν την οπισθορινική ενστάλαξη και στεγνώνουν την μύτη, βοηθώντας έτσι να σταματήσει ο βήχας. Αλλά μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες για άτομα άνω των 65 ετών, όπως η μείωση της σταθερότητας στην μέση της νύχτας. Σε κάθε περίπτωση, όπως και με κάθε άλλο φάρμακο, είναι σώφρον πρώτα να ζητήσετε την συμβουλή του γιατρού σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: