«Το ξέχασα…». «Δεν είχα πού να το αφήσω…». Αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες «δικαιολογίες» γονέων που εκθέτουν τα παιδιά τους σε θανατηφόρο κίνδυνο, αφήνοντάς τα μόνα στο αυτοκίνητο.
Στη χώρα μας, τα δύο περιστατικά σε διάρκεια μικρότερη της εβδομάδας, στην Άρτα, όπου 37χρονος πατέρας ξέχασε το 5,5 μηνών κοριτσάκι του στο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα αυτό βρει τραγικό θάνατο και στην Πυλαία, Θεσσαλονίκης, όπου 22χρονη μητέρα άφησε το βρέφος της κλειδωμένο στο αυτοκίνητό της για να πάει να ψωνίσει χτυπούν το «καμπανάκι» για ένα φαινόμενο το οποίο παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις.
«Μα πώς γίνεται να ξεχάσει κανείς ένα παιδί στο αυτοκίνητο;», ή «πώς γίνεται να το αφήσει κλειδωμένο στο ΙΧ χωρίς να φοβηθεί ότι θα το χάσει;», θα αναρωτηθεί κανείς.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι, όσο παράξενο και αν φαίνεται, το φαινόμενο είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένο: Για παράδειγμα, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγράφεται ένας θάνατος κάθε εννέα μέρες από θερμοπληξία στο αυτοκίνητο, ενώ στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί θάνατοι ακόμα και σε χώρες με σχετικά ψυχρό κλίμα, όπως σε Ιρλανδία, Γαλλία και Βέλγιο.
Τις περισσότερες φορές, οι λόγοι εγκατάλειψης του παιδιού στο αυτοκίνητο, έχουν να κάνουν είτε με την κόπωση των γονέων -που τους προκαλεί ασυνήθιστες συμπεριφορές – είτε με άγνοια, είτε με αδιαφορία. Όπως και να χει, το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί μοιραίο, καθώς λίγες ημέρες μετά το περιστατικό της Πυλαίας, όπου παρενέβησαν περαστικοί σώζοντας το μωρό και η μητέρα συνελήφθη, δε συνέβη το ίδιο σε αυτό της Άρτας, με δραματικές επιπτώσεις.
Κλείσιμο
Αυτή η «πρακτική», δηλαδή κάποιοι να θεωρούν ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος, αφού θα λείψω λίγο και έχω αφήσει ανοιχτό το παράθυρο του αυτοκινήτου για να αερίζεται» είναι συνηθισμένη για παιδιά αλλά και κατοικίδια, καθώς λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν την επικινδυνότητά της. Στην πραγματικότητα, ακόμα και λίγα λεπτά αναμονής σε ένα σβηστό αυτοκίνητο, ακόμα και σε μια όχι ιδιαίτερα θερμή μέρα, ισοδυναμούν με εφιαλτικό θάνατο.
Τα περισσότερα από τα περιστατικά αφορούν παιδιά και αυτό έχει εξήγηση. Οι επιστήμονες της οργάνωσης Kidsandcar.org, αναφέρουν ότι παιδιά που παραμένουν στο αυτοκίνητο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους λόγω θερμοπληξίας, αφού το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα συγκριτικά με ενός ενήλικα. Η οργάνωση έχει καταγράψει 1.050 θανάτους παιδιών που ήταν «ξεχασμένα» στο αυτοκίνητο, από θερμοπληξία, ενώ επισημαίνει ότι καταγράφονται και άλλες αιτίες θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών, όπως ασφυξία από τα ηλεκτρικά παράθυρα, εγκλωβισμός ανάμεσα σε καθίσματα (έχει καταγραφεί τέτοιο περιστατικό και στη χώρα μας).
Οι επιστήμονες της Kidsandcar.org αναφέρουν ότι το 88% των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, έχουν ηλικία κάτω των 3 ετών.
Και επισημαίνουν ότι μεγάλο ρόλο παίζει το γεγονός ότι τα παιδικά καθίσματα των αυτοκινήτων τοποθετούνται με την πλάτη στον οδηγό, με αποτέλεσμα να μην τα βλέπουν οι γονείς τους όταν κλειδώνουν. Από τους θανάτους που εξετάστηκαν, το 55% των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, «ξεχάστηκαν» στο αυτοκίνητο, 25% βρήκαν πρόσβαση μόνα τους και κλειδώθηκαν στο αυτοκίνητο, 15% εγκαταλείφθηκαν στο αυτοκίνητο εν γνώσει των κηδεμόνων τους, ενώ για ένα 4% οι συνθήκες είναι αδιευκρίνιστες.
«Κόλαση» η καμπίνα σε ένα 5λεπτο
Σε άλλο επίπεδο, καταγράφονται κάθε χρόνο χιλιάδες θάνατοι κατοικιδίων σε όλο τον κόσμο από την ίδια αιτία. Όχι τυχαία, οι επιστήμονες της RSPCA Australia, εξηγούν ότι ένας σκύλος μπορεί να πεθάνει μέσα σε 6 μόλις λεπτά, μετά από έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου.
Την πιο σαφή εξήγηση ως προς το τι συμβαίνει στην καμπίνα του αυτοκινήτου μας όταν κλείνουμε την πόρτα πίσω μας, δίνει σοκαριστικό βίντεο της οργάνωσης PETA. Σε αυτό, κλήθηκε ο σκληροτράχηλος σταρ του αμερικανικού πρωταθλήματος ράγκμπι NFL, Ταϊράν Μάθιο να μπει στο ρόλο του πειραματόζωου. Σε μια μέρα που η εξωτερική θερμοκρασία έφτανε τους 32 βαθμούς Κελσίου, ο Ταϊράν κλειδώθηκε σε ένα αυτοκίνητο για να καταγράψει τι συμβαίνει. Μόλις στα 2 λεπτά, το εσωτερικό του αυτοκινήτου έφτασε τους 36 βαθμούς. Στα οκτώ λεπτά, οπότε και ο Ταϊράν ήταν στα όρια της λιποθυμίας και τα παράτησε, η θερμοκρασία πλησίαζε τους 50.