Γιατί πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση του αλκοόλ στις πτήσεις;

Κοινοποίηση:
krasi

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ πριν από την πτήση κρούουν επιστήμονες γερμανικού ιδρύματος επισημαίνοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος θανάτου του επιβατικού κοινού.

Ερευνητές της Κολωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ο συνδυασμός του οινοπνεύματος με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της πτήσης, μειώνει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα των ταξιδιωτών και αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, ακόμη και σε όσους είναι νέοι και χαίρουν άκρας υγείας.

Για το λόγο τονίζουν πως, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται από τους επιβάτες, τόσο σοβαρότερες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην υγεία τους, κυρίως στους ηλικιωμένους και όσους έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, αναφέρει το CNN.

Έφτασε η ώρα να εξετατεί ο περιορισμός στο αλκοόλ στις πτήσεις

Οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ίσως έφθασε πλέον η ώρα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να περιοριστεί η πρόσβαση στο αλκοόλ, κυρίως σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Eva-Maria Elmenhorst από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο της Κολωνίας:«Η κατάσταση μπορεί να είναι διαφορετική για τους επιβάτες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό».

Η Γερμανίδα ερευνήτρια εξηγεί τον τρόπο επίδρασης του αλκοόλ στην υγεία των επιβατών εν ώρα πτήσης.

«Ο κορεσμός του οξυγόνου τους μπορεί να είναι αρχικά χαμηλός και στη συνέχεια να πέσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Κατά συνέπεια, τα ιατρικά νοσήματα μπορεί να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε επείγοντα περιστατικά κατά τη διάρκεια της πτήσης»…. Θα συμβούλευα τα άτομα με καρδιακά ή πνευμονικά νοσήματα να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ στα αεροπλάνα», τονίζει η επιστήμονας.

Χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους όσοι πετούν και καταναλώνουν αλκοόλ

Στην έρευνα συμμετείχαν 48 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 40 ετών. Οι μισοί κοιμήθηκαν σε ένα εργαστήριο με κανονική πίεση αέρα και οι άλλοι σε έναν θάλαμο, σε συνθήκες πίεσης καμπίνας αεροπλάνου σε πτήση.

Στη συνέχεια, οι ομάδες κοιμήθηκαν επί τέσσερις ώρες. Οι μισοί σε κάθε ομάδα δεν είχαν καταναλώσει καθόλου αλκοόλ, ενώ οι άλλοι ήπιαν δύο κουτιά μπύρας ή δύο ποτήρια κρασιού.

Όσοι κοιμήθηκαν σε κανονικές συνθήκες χωρίς να έχουν πιει αλκοόλ, είχαν σταθερά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, περίπου στο 96%, με καρδιακό ρυθμό ύπνου 64 παλμούς ανά λεπτό.

Αντιθέτως, εκείνοι που είχαν πιει αλκοόλ και βρίσκονταν στον θάλαμο με συνθήκες πτήσης, είχαν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα- κατά μέσο όρο 85%- και οι καρδιακοί τους παλμοί ανέβαιναν σχεδόν στους 88 παλμούς ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όσοι δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ και βρίσκονταν στον θάλαμο πτήσης, είχαν ένα μέσο επίπεδο οξυγόνου στο αίμα -88%-και έναν καρδιακό ρυθμό ύπνου 73 παλμούς το λεπτό.

Σημειώνεται ότι, οι εθελοντές κοιμήθηκαν ξαπλωμένοι, κατά συνέπεια τα πορίσματα της μελέτης μπορεί να διαφέρουν για όσους ταξιδεύουν σε οικονομική θέση, υποστηρίζει η έκθεση στο περιοδικό Thorax της ομάδας από το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής στην Κολωνία της Γερμανίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: