Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, εμβληματική προσωπικότητα για την είσοδο της ανθρωπότητας στην ψηφιακή εποχή και άνδρα που το όνομά του ενεπλάκη όσο κανενός άλλου με την πανδημία, εξαιτίας της πολυετούς ενασχόλησής του με την ανάπτυξη εμβολίων και την προετοιμασία του κόσμου για μια παγκόσμια επιδημία, ανακοίνωνε πως ακολουθούσε χωριστούς δρόμους με την επί σειρά ετών σύζυγό του.
Ο Μπιλ Γκέιτς άλλωστε δεν ήταν μόνος στον δρόμο για την προσπάθεια, που όπως ο ίδιος υποστηρίζει, θα οδηγήσει τον κόσμο σε ένα καλύτερο μέλλον. Το ίδρυμα μέσα από το οποίο δραστηριοποιείται, αφότου έχει αποχωρήσει από την κεφαλή της Microsoft, έχει τόσο το δικό του, όσο όμως και το όνομα της αγαπημένης του Μελίντα. Το ζευγάρι έχει δηλώσει από κοινού πως επιθυμεί να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της αμύθητης περιουσίας του, η οποία μοιράζεται πλέον στα δύο, σε φιλανθρωπικούς σκοπούς ως το τέλος της ζωής του.
Αν το διαζύγιο και οι λόγοι που μπορεί να οδήγησαν τον Μπιλ Γκέιτς και την Μελίντα να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους ήταν απόλυτα λογικό να απασχολήσουν τα αμερικανικά, αλλά και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γενικότερα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την επίδραση που θα είχε η είδηση αυτή στην αχανή Κίνα.
Εκατομμύρια εγγραφές στο κινεζικό twitter για τον Μπιλ Γκέιτς
Φαίνεται όμως πως εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες των κινεζικών social media στην Κίνα σοκαρίστηκαν από την είδηση του διαζυγίου του Μπιλ Γκέιτς. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει το αμερικανικό CNN, το hashtag για την είδηση αυτή έφερε περισσότερα από 830 εκατομμύρια θεάσεις στο κινεζικό Twitter, το Weibo. Παράλληλα, τουλάχιστον 66.000 συνομιλίες ξεκίνησαν από Κινέζους χρήστες του μέσου για τον Μπιλ Γκέιτς και το διαζύγιό του από την Μελίντα.
Για να γίνει κατανοητή η σημασία της είδησης για τους χρήστες των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η είδηση του διαζυγίου του Τζεφ Μπέζος, του άνδρα που φιγουράρει σήμερα στην πρώτη θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, παρήγαγε στο Weibo μόλις (!) 91 εκατομμύρια views, όταν ανακοινώθηκε το 2019.
«Εσύ και η Μελίντα κάνατε τεράστιες δωρεές σε ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ακόμη κι αν δεν κρατιέστε χέρι χέρι στο μέλλον, ελπίζω το ίδρυμά σας να συνεχίζει να βοηθά περισσότερους ανθρώπους» έγραψε για το διαζύγιο Μπιλ Γκέιτς κάποιος Κινέζος στο Weibo.
Ο πρώην επικεφαλής της Google Ασίας, ο Κάι Φου Λι, που συνέβαλε στην ίδρυση του ερευνητικού γραφείου της Microsoft στην Κίνα το 2007 σημείωσε με τη σειρά του στο Weibo: Ο Μπιλ και η Μελίντα είναι «το πιο τρυφερό ζευγάρι που είδα ποτέ μεταξύ των αναγνωρίσιμων επιχειρηματιών».
Η κληρονομιά του ονόματος Μπιλ Γκέιτς στην Κίνα
Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει το όνομα Μπιλ Γκέιτς στην Κίνα, θα πρέπει να πάει αρκετά χρόνια πίσω, πριν ακόμη η αχανής χώρα της Ασίας εξελιχθεί σε μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη.
Στο τιμόνι ακόμη της κραταιάς Microsoft που μυούσε τον πλανήτη ολόκληρο στα περίφημα Windows, ο Μπιλ Γκέιτς διέκρινε την ευκαιρία ανάπτυξης στην τεράστια αγορά της Κίνας, που τότε δεν είχε ακόμη πρόσβαση στον χώρο του διαδικτύου. Όπως γράφει ο ίδιος σε παλιότερο άρθρο του για την Κίνα, το πρώτο του ταξίδι στην χώρα της Άπω Ανατολής πραγματοποιήθηκε το 1990.
«Ταξίδεψα στην Κίνα για πρώτη φορά το 1990 για δουλειές που αφορούσαν στην Microsoft και βρέθηκα ξανά εκεί πολλές φορές από τότε» έγραφε το 2011 ο Μπιλ Γκέιτς και συνέχιζε λέγοντας πως γνώρισε τις ομορφιές της χώρας, μαζί με την Μελίντα πέντε χρόνια αργότερα. «Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα ταξίδια μου ήταν το 1995 με την Μελίντα, τον πατέρα μου και τον Γουόρεν Μπάφετ. Ταξιδέψαμε με τρένο σαν τουρίστες για αρκετές εβδομάδες – ήταν ένα απίστευτο και πολύ διασκεδαστικό ταξίδι» έγραφε.
Εκείνη η ανάρτηση αφορούσε στην προσπάθεια που γινόταν με τις κινεζικές αρχές να αναπτυχθούν κέντρα μαζικής παρασκευής εμβολίων, με τα οποία θα εμβολιαζόταν τόσο ο τεράστιος πληθυσμός των 1,4 σχεδόν δισεκατομμυρίων Κινέζων, αλλά και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες με απαραίτητα για την ασφαλή ανάπτυξη των παιδιών εμβόλια. «Εντυπωσιάστηκα με τον ταχύ ρυθμό που προχωρά μπροστά η βιομηχανία. Αντιλαμβάνονται πραγματικά την σημασία του χαμηλού κόστους παραγωγής και διατηρούν την ποιότητα σε παγκόσμια στάνταρ» δήλωνε τότε ο Μπιλ Γκέιτς για την φαρμακοβιομηχανία της Κίνας.
Το φλερτ του Μπιλ Γκέιτς με την ηγεσία του Πεκίνου
Ο Μπιλ Γκέιτς διατηρούσε επαφές με την πολιτική ηγεσία της Κίνας από το 1994, όταν και είχε συναντήσει τον τότε Κινέζο πρόεδρο Τσιάνγγκ Ζεμίν, στον οποίο ο Αμερικανός υποσχέθηκε την αμέριστη βοήθειά του στην ανάπτυξη βιομηχανίας τεχνολογικού λογισμικού από την Κίνα.
Έκτοτε, ο Μπιλ Γκέιτς φαίνεται πως εδραίωσε την παρουσία της εταιρείας του στην κινεζική αγορά, σε σημείο που να ανακηρυχθεί «φίλος του κινεζικού λαού» με επίσημη απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας το 2018. Όπως διαβάζουμε στο CNN, το 2006, ο Μπιλ Γκέιτς φιλοξένησε τον πρώην πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο στο σπίτι του στην Ουάσιγκτον.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό των καλών σχέσεων του Μπιλ Γκέιτς με το Πεκίνο είναι το γεγονός πως παρότι η Google, αλλά και το Facebook ή το Twitter έχουν πέσει θύματα της κινεζικής λογοκρισίας, το επιχειρηματικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Linkedin, που ανήκει στην Microsoft, λειτουργεί κανονικά εντός της Κίνας. Το ίδιο ισχύει και για την μηχανή αναζήτησης της Microsoft, το Bing.
Το «ευχαριστώ» Τζινμπίνγκ στον Μπιλ Γκέιτς εν μέσω πανδημίας
Οι επαφές του Μπιλ Γκέιτς με την κινεζική ηγεσία εξακολούθησαν και μετά την άνοδο στην εξουσία του Σι Τζινπινγκ. Ήδη από το 2015, ο Κινέζος πρόεδρος και ο επιχειρηματίας συναντήθηκαν και συζητούσαν αναφορικά με πολιτικές δημόσιας υγείας, μια «κοινή πρόκληση στη διεθνή κοινότητα», όπως την χαρακτήριζε ο Τζινμπίνγκ.
Μια συζήτηση, η οποία μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού που ξεκίνησε από την Κίνα και για την οποία το Πεκίνο έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις, αναφορικά με την αντίδρασή της τους πρώτους μήνες της επιδημίας. Δεν είναι τυχαίο πως ο Κινέζος πρόεδρος ευχαρίστησε δημόσια τον Μπιλ Γκέιτς για την υποστήριξη που προσέφερε στον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό.
Το έργο του ιδρύματος Μπιλ Γκέιτς στην Κίνα
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, περιλαμβάνεται ειδική σελίδα για το έργο στην Κίνα. «Από την ίδρυση του κινεζικού γραφείου το 2007, υποστηρίξαμε στην Κίνα την εγχώρια δημόσια υγεία, ενώ συνεργαζόμαστε με τους Κινέζους εταίρους μας προκειμένου να καταστεί η χώρα πιο ισχυρός εταίρος στην υγεία και την ανάπτυξη» αναφέρει η ιστοσελίδα του ιδρύματος.
Μέσα από το εργαστήριο αυτό της Microsoft στην Ασία, αναδείχτηκαν σειρά Κινεζικών ταλέντων στον χώρο της τεχνολογίας, όπως ο επικεφαλής του Alibaba, Γουανγκ Ζιάν, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Baidu.
Στην σύνοψη της δραστηριότητας του ιδρύματος στην Κίνα, ο Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του Μελίντα παρουσιάζουν τους στόχους τους, αναφορικά με τις εγχώριες προκλήσεις της Κίνας στην υγεία (για μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της HIV και της αρτηριοσκλήρωσης), τη βελτίωση της παιδικής διατροφής κτλ.
Πάντως, οι Κινέζοι δεν αναγνωρίζουν μόνο την πλούσια δράση του Μπιλ Γκέιτς στον τομέα της τεχνολογίας και της υγείας στη χώρα τους, προσβλέπουν σε εκείνον και αναφορικά με τον τρόπο ζωής του. «Ακόμη και εσείς χωρίσατε» έγραψε κάποιος μετά την είδηση του διαζυγίου στο Weibo, συμπληρώνοντας: «Πώς οι υπόλοιποι από μας θα έχουμε ελπίδα να μπούμε στον έγγαμο βίο;».
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.