Γιατροί ΕΣΥ: Τριπλά δικαιωμένοι για τις μνημονιακές περικοπές στον μισθό τους

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι οι περικοπές που υπέστησαν στους μισθούς τους οι γιατροί ΕΣΥ είναι αντισυνταγματικές μεταξύ άλλων.

Με τη «βούλα» των ανωτάτων πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων, οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. της πρωτοβάθμιας υγείας δικαιώνονται για τις περικοπές που υπέστησαν στις αποδοχές τους, βάσει του μνημονιακού νόμου 4472/2017.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ακολουθώντας απόφαση Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά και της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι περικοπές που υπέστησαν στους μισθούς τους οι γιατροί ΕΣΥ, οι επίκουροι γιατροί και οι ειδικευόμενοι είναι αντισυνταγματικές και κατά συνέπεια μη εφαρμοστέες.

Η υπ’ αριθμόν 2/2024 απόφαση του Αρείου Πάγου, με προεδρεύουσα, την Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, κ. Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα και εισηγητή, τον αρεοπαγίτη κ. Αριστείδη Βαγγελάτο, προβλέπει ότι «οι διατάξεις των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, με τις οποίες καθορίστηκε αναδρομικά από 1.1.2017 ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., στο πλαίσιο θεσμοθέτησης εξ υπαρχής νέου ειδικού μισθολογίου για τους γιατρούς, σε συνδυασμό με τα άρθρα 136 και 137 αυτού, αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. (άρθρο 21 του Συντάγματος), της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες».

Σημειώνεται οτι βάσει των μνημονιακών νόμων, οι διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών από το 2012 έως το 2022 κατέβαλλαν μειωμένες τις αποδοχές των ιατρών.

Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις 3/2022 και 4/2022 του Αρείου Πάγου που δικαίωναν τους γιατρούς του Ε.Σ.Υ., σε αντιστοιχία με προγενέστερες αποφάσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων, αλλά και η υπ’ αριθμ. 1408/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε δήλωσή του, ο δικηγόρος των γιατρών του Ε.Σ.Υ. Ιωάννης Τουτζιαράκης, αναφέρει: «Οι νομοθέτες επαναλαμβάνουν πεισματικά τα ίδια σφάλματα και διατηρούν σε ισχύ τις παράνομες διατάξεις των προηγούμενων, με τις οποίες επεβλήθησαν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών. Οι μισθολογικές πολιτικές για τους ιατρούς Ε.Σ.Υ. κρίνονται παράνομες από τα δικαστήρια, αλλά συνεχίζονται με νέα μορφή έως ότου εκδοθούν νέες δικαστικές αποφάσεις, εδώ και δέκα χρόνια. Μετά εκδίδεται νέος νόμος, με τα ίδια σφάλματα, ο οποίος εφαρμόζεται έως ότου κριθεί αντισυνταγματικός. Όμως, αυτή η τακτική έχει οδηγήσει στην μακροχρόνια παράνομη εφαρμογή αντισυνταγματικά μειωμένων αποδοχών των ιατρών Ε.Σ.Υ. με όλες τις παρενέργειες. Οι συνέπειες αυτής της μισθολογικής πολιτικής η οποία συνεχίζεται και με τον ισχύοντα νόμο 4999/2022 είναι η μετανάστευση άνω των 20.000 ιατρών, η μη επιστροφή όσων σπουδάζουν ιατρική στο εξωτερικό, μετά το τέλος των σπουδών ή της ειδικότητας. Για το λόγο αυτό δεν εμφανίζονται υποψήφιοι σε κενές θέσεις ή δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα. Οι νόμοι αυτοί δημιουργούν κίνητρα στους ιατρούς να αποχωρούν από το Ε.Σ.Υ., είτε για να εργαστούν ιδιωτικά σε νοσοκομεία εντός ή εκτός της χώρας, κάτι που αποτελεί πλέον τροχοπέδη για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Η γιατροί και οι νοσηλεύτριες πρέπει να παίρνουν παραπάνω μισθό γιατί Έχουν τον ιερό καθήκον να ξεκάνουν τον κόσμο και να τον στέλνουν στον τάφο Όπως έκαναν με την μάνα μου Στο νοσοκομείο του πύργου ο ορθοπεδικός Νίκος Γκανταΐφης την ξέκαναν και την έστειλαν στο χώμα και κοιτάει τα ραδίκια ανάποδα

  2. Το κακό έγινε, πολλοί καλοί γιατροί και νοσηλευτές έφυγαν και δεν γυρίζουν πίσω.

  3. Δώστε κι’ άλλα στους δημοσίους υπαλλήλους. Δώστε κι’ άλλα στους εκβιαστές φακελάκηδες.

Comments are closed.