Για ποιους λόγους υποφέρεις; H επιστήμη απαντά

Κοινοποίηση:
8496874968479684568-1110x626

Oι περισσότεροι έχουμε αναρωτηθεί γιατί υποφέρουμε. Αν κοιτάξεις γύρω σου θα δεις, πως τουλάχιστον δεν είσαι μόνος. Όλοι υποφέρουμε! Υπάρχει τόση δυστυχία στον κόσμο αλλά δεν υπάρχουν ιδιαίτερα ικανοποιητικές απαντήσεις στο “γιατί”.

Αν αποφασίσεις να ψάξεις για απαντήσεις, πιθανόν θα καταλήξεις να διαβάζεις κείμενα γραμμένα από μίζερους φιλόσοφους για το πως να είσαι ευτυχισμένος. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος!

Ευτυχώς κάποιοι επιστήμονες είχαν την ίδια απορία με εμάς. Στο παρόν άρθρο θα χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να βρούμε το λόγο πίσω από τον πόνο μας και πως μπορούμε να τον καταπραΰνουμε.

Πιο συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε 3 πιθανές εξηγήσεις με βάση την θεωρία της εξέλιξης.

1. Δεν εξελιχθήκαμε για να ζούμε στον μοντέρνο κόσμο

Ας ξεκινήσουμε με την πιο προφανή εξήγηση. Το περιβάλλον μας εξελίσσεται πιο γρήγορα σε σύγκριση με το σώμα μας. Οι αλλαγές στον τρόπο που ζούμε εξηγούν πολλές από τις πιο συχνές ασθένειες.

Η μοντέρνα διατροφή και καθιστική ζωή εξηγούν την αύξηση διαγνώσεων καρδιολογικών παθήσεων και τύπου 2 διαβήτη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα εξηγούν διάφορα είδη καρκίνου και αναπνευστικές νόσους.

Παρόμοιο μοτίβο παρατηρείται και για τις ψυχιατρικές παθήσεις.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας το 2017 παρατήρησε πως οι πιο συχνές ψυχολογικές διαταραχές είναι η κατάθλιψη και οι διαταραχές άγχους. Οι προϊστορικοί άνθρωποι έπασχαν από αυτές τις διαταραχές, αλλά όχι με την συχνότητα που πάσχουμε εμείς.

Το χρόνιο στρες και η επιδημία μοναξιάς που χαρακτηρίζουν την εποχή μας υποθέτεται πως εξηγούν την ραγδαία αύξηση των ψυχολογικών διαταραχών.

2. Δεν είμαστε οι μόνοι που εξελισσόμαστε

Το συγκεκριμένο επιχείρημα προέρχεται από βιολόγους που ερευνούν παθογόνους οργανισμούς. Αν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα εξελίσσεται τόσο καιρό, πως ο COVID-19 μας έβαλε όλους τιμωρία μέσα στα σπίτια μας πριν λίγα χρόνια;

Το πρόβλημα είναι πως και οι ιοί εξελίσσονται και μάλιστα πιο γρήγορα από εμάς. Αυτή η ιδέα είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε μεταδοτικές ασθένειες αλλά είναι χρήσιμη και για κάποιες ψυχολογικές ασθένειες.

Αν κάτι εξελίσσεται πιο γρήγορα από τον COVID-19, αυτό είναι η τεχνολογία και δυστυχώς με στόχο το κέρδος και όχι την ψυχική υγεία. Το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα είναι η παθολογική χρήση κοινωνικών δικτύων.

Τα social media είναι σχεδιασμένα από τα σπουδαιότερα μυαλά του σήμερα για να κλέψουν όσες περισσότερες ώρες μπορούν από εμάς. Δυστυχώς δεν σπαταλούν απλά τον χρόνο μας, αλλά κατακρεουργούν και την ποιότητα της ζωής μας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η κατάθλιψη παρατηρούνται να είναι τα πιο συχνά συμπτώματα προβληματικής χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες στις αρνητικές επιπτώσεις των social media, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι άντρες είναι ασφαλείς από την τεχνολογική ανάπτυξη.

Οι άντρες παρουσιάζουν τάσεις εθισμού όσων αφορά τα διαδικτυακά παιχνίδια και την πορνογραφία. Ο παλαιολιθικός μας εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να αναπτύξει άμυνες απέναντι σε τεχνολογίες σχεδιασμένες να είναι εθιστικές.

3. Η μητέρα φύση δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα αν είμαστε καλά

Ο σκοπός της ζωής μας δεν ήταν ποτέ η ευτυχία. Αν υπάρχει ένας αντικειμενικός σκοπός της ύπαρξης, αυτός είναι η αναπαραγωγή γονιδίων. Αν στις προσπάθειες αναπαραγωγής, εμείς υποφέρουμε, της φύσης δεν της καίγεται καρφί.

O Richard Dawkins, ίσως ο πιο διάσημος εξελικτικός βιολόγος, ορίζει τον άνθρωπο ως μια μηχανή επιβίωσης που τυφλά υπακούει τον προγραμματισμό του για την επιβίωση των γονιδίων του.

Αυτή η καταθλιπτική περιγραφή μοιάζει να έχει βάση αν εξετάσουμε τα δημοφιλέστερα ερωτικά τραγούδια.

Αν ανοίξεις το Youtube ή το Spotify οποιουδήποτε ατόμου, θα βρεις τραγούδια με θεματολογίες όπως “υποφέρω γιατί σε αγαπώ”, “δεν αντέχω που με κάνεις να υποφέρω”, “με τρελαίνει πως με κάνεις να υποφέρω”.

Αν ψάξεις, δεν θα αργήσεις πολύ να βρεις κάποιον/κάποια να συμπεριφέρεται παράλογα και ενάντια στο προσωπικό του/της συμφέρον επειδή είναι ερωτευμένος/η.

Ο σκοπός του παρόντος άρθρου είναι κυρίως να αναγνωρίσουμε πως υπάρχουν σοβαροί λόγοι που υποφέρουμε και δεν είναι απαραίτητο ότι κάνουμε κάτι λάθος.

Η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη και ομαλή.

Στην πραγματικότητα, η δυσκολία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ζωής και μας παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα, αντοχή και ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων.

Κατά την αντιμετώπιση δυσκολιών, εμπλουτιζόμαστε ως άνθρωποι και ανακαλύπτουμε την εσωτερική μας δύναμη και ανθρωπιά. Μπορείς να σκεφτείς τις δυσκολίες της ζωής όπως τα κύματα της θάλασσας.

Όπως τα κύματα έτσι και οι δυσκολίες έρχονται και φεύγουν.

Μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις θάρρος όταν τις αντιμετωπίζεις.

Οι επαγγελματίες του σερφ, βλέπουν τα κύματα σαν ευκαιρία.

Μπορείς να κάνεις το ίδιο, μαθαίνοντας να εκμεταλλεύεσαι τις δυσκολίες ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξέλιξη. Δες το σαν μια πρόκληση και προσπάθησε να μάθεις να πλέεις πάνω τους και να εξερευνάς νέους τρόπους να παραμένεις σταθερός και ισορροπημένος.

Άρα, η ευτυχία δεν είναι μόνο η απουσία προβλημάτων, αλλά και η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε και να ξεπερνάμε τις προκλήσεις με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι δύσκολες στιγμές μας δίνουν τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο τις στιγμές ευτυχίας και ευλογίας που βιώνουμε.

Θα ήταν δύσκολο να αποφύγουμε την τεχνολογία αλλά μπορούμε να την χρησιμοποιούμε πιο υπεύθυνα.

Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τον έρωτα αλλά μπορούμε να αποφύγουμε κάποιες από τις παγίδες στις οποίες μας οδηγούν τα ένστικτα μας. Όλοι υποφέρουμε και μόλις αναγνωρίσουμε το γιατί, θα έχουμε λίγη παραπάνω συμπόνια για τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response