Για ποιο λόγο αυξάνονται οι τιμές στο γάλα

Κοινοποίηση:
YKGYKYKG

H ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή όσο περνούν τα χρόνια φθίνει ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμά να δημιουργούνται ελλείψεις στην πρώτη ύλη και αυξήσεις τιμών.

Στο διάστημα 2020-2022 το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (βοοειδή, αίγες και πρόβατα) μειώθηκε κατά 12.584 ζώα, με τους κτηνοτρόφους να δηλώνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους που τους αναγκάζει να φεύγουν από το επάγγελμα αλλά και του γεγονότος ότι μειώνουν τα κοπάδια τους για να μπορέσουν ταΐσουν τα ζώα που απομένουν.

Οι αυξημένες τιμές σε αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα κρίνονται από τους κτηνοτρόφους επιβεβλημένες για να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παρά τις πιέσεις που δέχονται από τη γαλακτοβιομηχανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) οι παραδόσεις αγελαδινού γάλακτος το πρώτο πεντάμηνο του 2023 ήταν μειωμένες σχεδόν κατά 4 τόνους, ενώ μείωση υπήρξε και στις παραδόσεις γίδινου γάλακτος κατά 1,5 τόνο, με το πρόβειο να εμφανίζει οριακή αύξηση.

Κανένας όμως δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κλείσει η χρονιά, καθώς οι εφετινές καταστροφές από τις πυρκαγιές έχουν πλήξει σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, με αποτέλεσμα να αναμένονται παραδόσεις μικρότερων ποσοτήτων.

Μάλιστα τη λήψη άμεσων μέτρων για τους πληγέντες από τις φωτιές και κτηνοτρόφους έχει ζητήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), επισημαίνοντας ότι οι πυρκαγιές στη χώρα μας «δεν άφησαν ανέγγιχτο και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ιδιαίτερα την κτηνοτροφία μας». Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, κατακάηκαν χιλιάδες ζώα, όπως και πολλές υποδομές (στάβλοι, στάνες).

Το 2022, και ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο, μειώθηκαν τα κοπάδια αγελάδων γαλακτοπαραγωγής κατά 50%, ενώ τα αιγοπρόβατα μειώθηκαν κατά 30% και, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, όσο τα κόστη θα αυξάνονται τόσο θα μειώνεται η παραγωγή, γεγονός που θα πυροδοτήσει εξελίξεις και στη μεταποίηση.

Ήδη στον κλάδο της μεταποίησης εκφράζονται φόβοι ακόμα και για λουκέτα μικρών τυροκομείων που δεν θα βρίσκουν πρώτη ύλη ή δεν θα μπορούν να την πληρώσουν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται μεταξύ των επιχειρήσεων και για τον λόγο αυτόν κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας από την πολιτεία για να μην αφανιστεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: