Για ποιο λόγο το μαγνήσιο είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας;

Κοινοποίηση:
μαγ-scaled

Το μαγνήσιο ενεργοποιεί τα ένζυμα, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων άλλων βιταμινών και μετάλλων στο σώμα και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας.

Στους περισσότερους ενήλικες, το μαγνήσιο συμβάλλει περίπου κατά 50-60% στη σύνθεση των δοντιών και των οστών, 39% στους μαλακούς ιστούς και μόλις 1% στο αίμα. Μια φυσιολογική συγκέντρωση μαγνησίου θεωρείται ότι κυμαίνεται μεταξύ 0,75 και 0,95 mmol/L.

Το μαγνήσιο ενεργοποιεί τα ένζυμα, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων άλλων βιταμινών και μετάλλων στο σώμα και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας. Μάλιστα, κάθε όργανο του σώματος, ειδικά η καρδιά, τα νεφρά και οι μύες, χρειάζονται μαγνήσιο για να λειτουργήσουν σωστά.

Το μαγνήσιο είναι ένα μακροστοιχείο, δηλαδή ένα από τα μέταλλα με τη μεγαλύτερη ποσότητα στο σώμα.

Ποια είναι η λειτουργία του μαγνησίου;

Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΧ στα πλαίσια της καμπάνιας Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ, το μαγνήσιο συμμετέχει σε πολλές από τις αντιδράσεις που συμβαίνουν στα κύτταρα. Είναι ο συμπαράγοντας περισσότερων από 300 ενζύμων που ελέγχουν διαδικασίες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους: από τη σύνθεση πρωτεϊνών και τη λειτουργία των μυών και των νεύρων έως και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, συμμετέχει στη δομική ανάπτυξη των οστών και απαιτείται για τη σύνθεση του DNA, του RNA και της γλουταθειόνης (ενός σημαντικού αντιοξειδωτικού).

Το μαγνήσιο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά ασβεστίου και καλίου μέσω των κυτταρικών μεμβρανών, στοιχείων απαραίτητων για τη μετάδοση των νευρικών παλμών, τη σύσπαση των μυών και τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού.

Μάλιστα, το μαγνήσιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μολύνσεων του δέρματος, καθώς και για την επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο;

Το μαγνήσιο υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Είναι ιδιαίτερα άφθονο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, καθώς και στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τις μπανάνες. Γενικά, οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι επίσης καλές πηγές μαγνησίου.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου ισούται με 300 mg.

Ποιες είναι οι συνέπειες της ανεπάρκειας μαγνησίου;

Η ανεπάρκεια μαγνησίου δεν είναι συνήθης. Εκείνοι που είναι περισσότερο επιρρεπείς είναι όσοι λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα ή πάσχουν από ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία απορρόφησης του μαγνησίου. Τέτοιες ασθένειες περιλαμβάνουν τη χρόνια διάρροια που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn, την κοιλιοκάκη, τον διαβήτη τύπου 2 ή άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση εντερικής παράκαμψης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες και συσπάσεις των μυών, μούδιασμα, επιληπτικές κρίσεις, αρρυθμίες, στεφανιαίο σπασμό, αλλαγές προσωπικότητας και μείωση των επιπέδων ασβεστίου και καλίου στο αίμα.

Ποιες είναι οι συνέπειες της υπερβολικής πρόσληψης μαγνησίου;

Οποιαδήποτε περίσσεια μαγνησίου από τα τρόφιμα αποβάλλεται συνήθως από τα νεφρά. Περίσσεια μαγνησίου μπορεί, ωστόσο, να προκαλέσει διάρροια, η οποία μερικές φορές σχετίζεται με ναυτία και κοιλιακές κράμπες. Μόνο δόσεις μεγαλύτερες από 5 γραμμάρια την ημέρα έχουν συσχετιστεί με τοξικότητα

Είναι αλήθεια ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της περιόδου;

Είναι αλήθεια. Καθώς οι εμμηνορροϊκές κράμπες εμφανίζονται κάθε μήνα, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, όπως φούσκωμα, αύξηση βάρους, πρήξιμο στα πόδια και ευαισθησία στο στήθος. Γενικά, συνιστάται η λήψη μαγνησίου τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας.

Σε ένα φαρμακείο κοντά σας, μπορείτε να βρείτε μαγνήσιο σε διάφορες μορφές λήψης, όπως φιαλίδια ή χάπια, αλλά καλό είναι πριν το προμηθευτείτε να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: