Τα σαλιγκάρια εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη νότια Φλόριντα τη δεκαετία του 1960 και θωρούνται από τα πιο καταστροφικά του είδους τους σε όλο τον κόσμο.
Τα γιγάντια σαλιγκάρια είναι γνωστό ότι μεταφέρουν ένα παρασιτικό νηματοειδές που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα στους ανθρώπους, ενώ τα ίδια μπορούν να καταναλώσουν τουλάχιστον 500 είδη φυτών, σύμφωνα με την υπηρεσία γεωργίας της πολιτείας.
Την Τετάρτη, οι αρχές της Φλόριντα ανακοίνωσαν ότι –για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια– αντιμετώπισαν το πρόβλημα με τα τεράστια αφρικανικά σαλιγκάρια.
Πρόκειται για χωροκατακτητικό είδος – καλούνται έτσι τα φυτά ή ζώα που προέρχονται από ξένους βιότοπους και μπορούν να καταπνίξουν τη ντόπια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Πέρα από τις ζημιές στις καλλιέργειες, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, τα γιγάντια αφρικανικά σαλιγκάρια μεταφέρουν παράσιτα που μπορεί να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα στον άνθρωπο.
Η σχετική ανακοίνωση για την εκ νέου εξάλειψη τους έγινε από την επιθεωρητή γεωργίας Νίκι Φράιντ, σε συνέντευξη Τύπου στο πάρκο Ντάγκλας Παρκ του Μαϊάμι, όπου τα σαλιγκάρια των 20 εκατοστών εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2011.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα γιγάντια σαλιγκάρια θα μπορούσαν να απειλήσουν τις σοδειές στη Φλόριντα και τις σχετικές επενδύσεις που αποτελούν μια βιομηχανία 250 δις. δολαρίων.
«Θα φάνε τα φυτά σας και θα φάνε το σπίτι σας» είπε ο Τρέβορ Σμιθ, επικεφαλής της επιτροπής φυτών και πολιτειακό στέλεχος της ρυθμιστικής αρχής της Φλόριντα, στη συνέντευξη Τύπου.
«Οι εμπορικοί εταίροι μας δεν θέλουν αυτό το παράσιτο. Οπότε ήταν απολύτως επιτακτικό να επέμβουμε και να το εξολοθρεύσουμε, ώστε να μην επηρεάσει το διεθνές εμπόριό μας» πρόσθεσε ο Σμιθ, σύμφωνα με την Sun Sentinel.
Από 2014 κι έπειτα, οι αρχές της Φλόριντα έχουν συλλέξει περισσότερα από 168 χιλ. τεράστια σαλιγκάρια, που μπορούν να κάνουν περίπου 1.200 αυγά τον χρόνο.
Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι πώς έφτασε το συγκεκριμένο είδος πριν από την ανακάλυψή του το 2011, αλλά σχετική έρευνα αποκάλυψε ότι το 2010 δεκάδες γιγάντια αφρικανικά σαλιγκάρια είχαν εισαχθεί λαθραία από τη Νιγηρία στο Μαϊάμι.
«Είμαι ευτυχής να πω ότι ακόμα υπάρχει μόνο ένα μέρος στον κόσμο όπου το γιγάντιο αφρικανικό σαλιγκάρι έχει εξολοθρευτεί» ανέφερε ο Σμιθ, πριν προσθέσει: «Και το κάναμε δυο φορές».
Δείτε τα βίντεο:
Εμεις επαε στην Κρητη τα κανωμε στιφαδο…