Ο Γιώτης Τσαλουχίδης ( Παναγιώτης) γεννήθηκε στη Βέροια στις 30 Μαρτίου 1963. Είναι Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν στον χώρο της επίθεσης, της μεσαίας γραμμής αλλά και ως κεντρικός αμυντικός.
Αγωνίστηκε σε 303 παιχνίδια, σημείωσε 66 γκολ παρότι αμυντικός μέσος, αναδείχθηκε δύο χρόνια πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού, 8ος στην Εθνική ομάδα (76 συμμετοχές, 16 τέρματα), ο μοναδικός μη επιθετικός που έχει καταφέρει μια τέτοια επίδοση. Μέχρι και κορυφαίος ποδοσφαιριστής αναδείχθηκε ως αρχηγός των «ερυθρολεύκων», οπότε είχε πολλά να πει και ακόμη περισσότερα να βγάλει από μέσα του.
“Στη Βέροια ήμουν πάντα πρώτος σκόρερ, μέχρι να έρθει η ώρα που με πήρε ο κύριος Κοσκωτάς στην ομάδα. Πριν, όμως, με ήθελε και ο Βαρδινογιάννης στον Παναθηναϊκό και η ΑΕΚ και ο Ηρακλής. Όλες οι μεγάλες ομάδες. Θυμάμαι που ο Θεοδωρίδης, ο συγχωρεμένος, έδινε πάρα πολλά χρήματα στη Βέροια για να με πάρει στα 23 μου στον Ηρακλή. Μετά από δύο χρόνια στην επίθεση, άλλαξα θέση και έγινα αμυντικός χαφ. Αλλά Εθνική ανδρών πήγα από τη Βέροια, όχι τον Ολυμπιακό. Από τα 20-21 μου. Πετυχαίνοντας αυτή την πορεία και στη Βέροια έβαζα τόσα γκολ, ως μέσος, δεν έπαιξα πολύ ως σέντερ φορ, όλες οι ομάδες με ήθελαν. Με είχαν πάρει τηλέφωνο από την ΑΕΚ, είχα βρεθεί με τον Ζαφειρόπουλο, όπως και με τον Βαρδινογιάννη.Βρεθήκαμε τετ-α-τετ. Για εμένα κι αυτός πρόσφερε πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όλη η οικογένεια και βλέπετε πως μόλις έφυγε από τον Παναθηναϊκό πόσα προβλήματα δημιουργήθηκαν. Πολλές φορές τα λάθη κάποιων ανθρώπων που δεν στήριξαν κάποια κατάσταση, βλέπετε που καταλήγουν. Όπως και ο ΟΦΗ. Αυτά είναι μαθήματα που δεν τα πέρασαν κάποιοι και έμειναν μετεξεταστέοι”. Απλώς το συμβόλαιό μου τελείωνε το Δεκέμβριο και ήταν καλοκαίρι”.
Ο Ολυμπιακός και Κοσκωτάς
“Μετά από αρκετό διάστημα, ήρθε ο Κοσκωτάς, όπως είναι γνωστό, και πήρε όλη την Ελλάδα. Μέσα σε όλη την Ελλάδα, ήμουν κι εγώ. Η πρώτη μεταγραφή του Κοσκωτά! Τότε, όλη η Ελλάδα έτρεχε πίσω από τον Κοσκωτά, μηδενός εξαιρουμένου. Ήρθα στον Ολυμπιακό. Δεν ήταν εύκολο να είσαι σταθερά στην ενδεκάδα εκεί. Πρέπει να μάθεις να μη χάνεις ούτε στην προπόνηση. Πάντα ήθελα να κερδίζω. Ακόμη και στα διπλά που παίζαμε στην προπόνηση ή όταν τρέχαμε και είχε αντοχή, δεν ήθελα να βλέπω άλλον μπροστά μου. Ήθελα να είμαι πάντα πρώτος, μπροστά. Παρόλο που ήμασταν ομάδα, ήθελα να ξεχωρίσω ακόμη και στο τρέξιμο. Δεν γινόταν να πετύχεις αν δεν είχες εγωισμό, τον εγωισμό του νικητή, της καθιέρωσης”.
Η φανέλα της Εθνικής στον Κοσκωτά
“Κάποια πράγματα στη ζωή πρέπει να τα εκτιμάμε και να δίνουμε μια ηθική ικανοποίηση στους ανθρώπους που μας άλλαξαν την ιστορία μας. Ο κύριος Κοσκωτάς όταν είχε έρθει στον Ολυμπιακό, όλοι τον είχαν από κοντά. Κάποια στιγμή είχε προβλήματα και πήγε στις φυλακές Κορυδαλλού. Ένιωσα την ανάγκη, γιατί αυτός ήταν που με έφερε στην ομάδα και μου άλλαξε τη ζωή, να πάω να τον βρω όταν ήταν στα άσχημά του, μέσα στη φυλακή! Πήγα να του πω ένα ευχαριστώ και να του συμπαρασταθώ. Στα δύσκολα φαίνονται οι άνθρωποι. Και πήγα, τον βρήκα στις φυλακές και του έδωσα τη φανέλα της Εθνικής ομάδας που παίξαμε στο Μουντιάλ για να τη δώσει στο γιο του. Αυτό ήταν ένα κομμάτι που είχα μεγάλη ηθική υποχρέωση μέσα μου να το κάνω. Αυτό είναι ένα μάθημα γενικότερα”.
Η εθνική νέων
“Ήμουν 16 ετών, είχε αναφέρει ο Γιώργος Τσαλουχίσης σε συνέντευξή του στον Contra. Πήγαινα ακόμη σχολείο και με κοιτούσαν οι συμμαθητές μου, οι δάσκαλοί μου, ένιωθαν και ένιωθα υπερηφάνεια. Αυτό ο Θεός το έδωσε και έτυχε να το βιώσω. Δεν είναι όμως μόνο τύχη, αλλά και ικανότητα, θυσίες, πίστη στον εαυτό σου και η πορεία με την Εθνική ομάδα ήταν κάτι μοναδικό. Τα σκαλοπάτια που ανέβαινα. Μετά, κάποια στιγμή, ήρθε ο Μίλτος Παπαποστόλου και είχε κάνει την τρομερή δήλωση «βρήκα τον καινούργιο Μητρόπουλο“.
Η ομάδα της Βέροιας
Ο Γιώργος Τσαλουχίδης, ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα της Βέροιας και το 1987 μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, στην αρχή των αποκαλούμενων “πέτρινων” χρόνων, κατά τα οποία οι “ερυθρόλευκοι” δεν κατέκτησαν το πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα στα οκτώ χρόνια που αγωνίστηκε στην ομάδα να πανηγυρίσει 2 κύπελλα Ελλάδας (1989-90 και 1991-92), αλλά και να φθάσει στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελούχων το 1992-93.
Η μεταγραφή στον ΠΑΟΚ
Την περίοδο 1995-96 αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, αγωνίστηκε για έναν χρόνο και επέστρεψε στη Βέροια για να αγωνιστεί άλλα τρία χρόνια, τερματίζοντας την καριέρα του στην ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά.
Στις εθνικές ομάδες
Με την Ελλάδα ο Γιώτης Τσαλουχίδης αγωνίστηκε για πρώτη φορά στις 7 Οκτωβρίου 1987, στην εκτός έδρας φιλική αναμέτρηση εναντίον της Ρουμανίας (2-2). Συμμετείχε συνολικά σε 76 αγώνες σημειώνοντας 16 τέρματα, επίδοση που τον κατατάσσει στην όγδοη θέση των σκόρερ όλων των εποχών. Ήταν μέλος της ομάδας που αγωνίστηκε στο Μουντιάλ 1994 στις ΗΠΑ, συμμετέχοντας σε δύο αγώνες.
Επίσης, αγωνίστηκε με την εθνική Νέων για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1982.
Καριέρα προπονητή
Το Μάρτιο του 2008 ο Γιώτης Τσαλουχίδης ανέλαβε προπονητής της Βέροιας,ωστόσο η παρουσία του στον πάγκο της ομάδας αυτής ήταν βραχύβια, καθώς αντικαταστάθηκε από τον Λεωνίδα Υφαντίδη.