Γλυκαντικά: Βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών – Τι αποκαλύπτει ειδικός

Κοινοποίηση:
01-glukes-phges-zaxarh-glukantikes

Η διαιτολόγος και διατροφολόγος Επιστημονικός Σύμβουλος Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών, Βασιλική Πυρογιάννη, εξήγησε σε τηλεοπτική εκπομπή τι ακριβώς είναι τα γλυκαντικά.

«Είναι συστατικά που προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα για να δώσουν γλυκιά γεύση. Ο βασικός τους λόγος είναι να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη για τον λόγο ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν είτε πολύ λίγες είτε καθόλου θερμίδες, δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου, και δεν αποτελούν τροφή για τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας».

Χάνουμε ή όχι βάρος με τα γλυκαντικά;

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής προέκυψαν νέα δεδομένα για το εάν τελικά μας βοηθούν να χάσουμε βάρος ή όχι.

«Τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν αφορούν δύο νέες μεγάλες μελέτες. Και οι δύο εξέτασαν τι συμβαίνει όχι μόνο κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους αλλά και στη διατήρησης του απολεσθέντος βάρους. Εκείνο που βρήκαν ήταν πως τα άτομα που χρησιμοποιούσαν γλυκαντικά στη δίαιτά τους, είχαν καλύτερη διατήρηση του χαμένου βάρους σε βάθος ενός ή δύο ετών», εξήγησε η ειδικός λέγοντας ότι τα γλυκαντικά περνάνε από έλεγχο ασφάλειας τροφίμων από τις αρμόδιες αρχές.

«Σε σχέση με τον καρκίνο υπάρχουν ερωτηματικά όσον αφορά στην άμεση σύνδεση της κατανάλωσης ζάχαρης με τον καρκίνο. Είναι άλλο η κατανάλωση και άλλο η υπερκατανάλωση. Τα γλυκαντικά είναι πρόσθετα οπότε κατά τη διάρκεια του ελέγχου ορίζεται αυτό που ονομάζουμε αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη. Ο ΠΟΥ ελέγχει σε τι επίπεδα κατανάλωσης βρίσκεται ο πληθυσμός και αυτή η ημερήσια προσήλωσή είναι πάρα πολύ υψηλή που για να τα φτάσει κάποιος πρέπει να πιει για παράδειγμα πάνω από 10 αναψυκτικά την ημέρα», ανέφερε μεταξύ άλλων η διαιτολόγος Βασιλική Πυρογιάννη.

Όσον αφορά τα άτομα με διαβήτη, η ειδικός επισήμανε πως η χρήση των γλυκαντικών στη θέση της ζάχαρης συστήνεται καθώς δεν επηρεάζουν το σάκχαρο.

«Από εκεί και πέρα, αυτό που επισημάνουν όλοι είναι πως όταν καταναλώνουμε ένα τρόφιμο τρώμε όλο το τρόφιμο και όχι μόνο το γλυκαντικό. Οπότε το γλυκαντικό μπορεί να μην επηρεάζει το σάκχαρο αλλά το σύνολο των υλικών το κάνει. Η αξιολόγηση των γλυκαντικών είναι συνεχής. Τα γλυκαντικά θέλουν μέτρο».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: