Για αρχή, οι γλυκοπατάτες δεν είναι πατάτες. Είναι λαχανικό ρίζας με περισσότερες από 4.000 ποικιλίες. Αυτή είναι μια μικρή λεπτομέρεια που δεν χαλάει την ιστορία. Δηλαδή, τα οφέλη που προσφέρει το συγκεκριμένο τρόφιμο στην υγεία μας. Κυκλοφορεί σε λευκή, κίτρινη, ροζ και μοβ έκδοση, με τα χρώματα να αντιστοιχούν σε διαφορετικές ποικιλίες.
Χρωστάμε την ύπαρξη της γλυκοπατάτας στην Ευρώπη στον Κολόμβο που την έφερε μαζί του όταν επέστρεψε από την Αμερική (1492). Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής μια μεσαία πορτοκαλί γλυκοπατάτα (130 γραμμαρίων) που βράζουμε ή ψήνουμε (όχι τηγανίζουμε) έχει
100 θερμίδες,
μηδέν λιπαρά,
3 γραμμάρια φυτικές ίνες
7 γραμμάρια υδατάνθρακες και
2 γραμμάρια πρωτεΐνη.
Μας δίνει μαγνήσιο που βοηθά στην ξεκούραση των μυών, την καλή διάθεση και τη ρύθμιση αρτηριακής πίεσης, το το 50% της ημερήσιας συνιστάμενης δόσης βιταμίνης C και το 102% της βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε κάθε μέρα.
Γλυκοπατάτες και άμυνα του οργανισμού
Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι αντιοξειδωτικό που σχετίζεται με την άμυνα του οργανισμού εναντίων των μικροβίων, των καρδιακών παθήσεων, την πρόληψη του καρκίνου, την αντιγήρανση και τη διατήρηση της καλής όρασης. Δίνει μια χείρα βοηθείας και στο αναπαραγωγικό σύστημά μας, όπως και σε όλα τα όργανά μας.
Κρατήστε πως η γλυκοπατάτα προφυλάσσει τα κύτταρα μας από την καθημερινή βλάβη. Όσο πιο πολύχρωμο γενικά, είναι ένα λαχανικό τόσα περισσότερα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνει.
Οι υδατάνθρακες που περιέχει λέγονται σύνθετοι και θεωρούνται πιο υγιεινοί από τους απλούς. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, πράγμα που σημαίνει πως διαρκεί περισσότερο η ενέργεια που δημιουργούν. Και αυτό γίνεται χωρίς να δημιουργηθούν αυξήσεις σακχάρων στο αίμα -που δίνουν πικ και μετά το αίσθημα της εξόντωσης.
Όπως αναφέρει το WebMD των άρθρων που παρέχουν επαγγελματίες υγείας,
Τα καροτενοειδή -που δίνουν το πορτοκαλί χρώμα στις γλυκοπατάτες και μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας που είναι σημαντική για τα μάτια, την υγεία του δέρματος και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού– έχει φανεί σε μελέτες πως έχουν αντι-καρκινογενετικές ιδιότητες.
Οι γλυκοπατάτες πολεμάνε τον καρκίνο
Ευρήματα δείχνουν πως η βήτα καροτίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τον καρκίνο των ωοθηκών σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Οι μοβ γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια άλλη φυσική ένωση –ανθοκυανίνη– που δίνει το κόκκινο, το μπλε και το μοβ χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά και μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για καρκίνο του παχέος εντέρου. Το ίδιο χρώμα φαίνεται πως βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και εμποδίζει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων -κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
Οι ενώσεις στις γλυκοπατάτες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Όταν βράζονται, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσουν το σάκχαρό σας τόσο γρήγορα όσο τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ερευνες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο λαχανικό μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) κι έτσι να μειωθούν οι πιθανότητες καρδιακών προβλημάτων.
Μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης και βιταμίνης Α μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές για ασθένεια των ματιών -με την πιο κοινή να είναι η απώλεια όρασης.
Οι βιταμίνες Β6 βοηθούν στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης, μια ουσία που συμβάλλει στη σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών.
Η περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά την καρδιά, μειώνοντας την πίεση και διατηρώντας την ισορροπία των υγρών.
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
Όπως όλα τα πράγματα και η γλυκοπατάτα χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση, ενώ αν δεν έχετε ξαναδοκιμάσει πάρτε ένα μικρό κομμάτι να κάνετε το τεστ της αλλεργίας. Τρώγονται και ωμές, ενώ αν τις τηγανίσετε ή τις ψήσετε αυξάνεται ο γλυκαιμικός δείκτης, κάτι που σημαίνει ότι θα προκληθεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Άρα αν έχετε διαβήτη τύπου 2 μιλήστε με τον γιατρό σας για το αν και πώς μπορείτε να εντάξετε τη γλυκοπατάτα στη διατροφή σας.
Οι γλυκοπατάτες αποθηκεύονται σε ξηρό μέρος που αερίζεται για να ‘ζήσουν’ έως 2 εβδομάδες. Συνταγές υπάρχουν πολλές. Η πιο απλή είναι να τις ατμίσετε ή να τις βράσετε ή να τις βάλετε στο air fryer. Αν τις κόψετε πολύ λεπτές και τις αλείψετε με μια κουταλιά λάδι, γίνονται σαν τσιπς.