Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει «τίποτα για να απολογηθεί» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και πρέπει να αντισταθεί στην πίεση να τα δανείσει ή να τα επιστρέψει στην Ελλάδα, ανέφερε μια think tank της Βρετανίας.
Το Policy Exchange δημοσιεύει μια έκθεση για τα γλυπτά ενόψει της συνάντησης των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Ο πρώην καγκελάριος Τζορτζ Όσμπορν , ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του ιδρύματος, διερευνά την πιθανότητα επιστροφής των αρχαιοτήτων 2.500 ετών στην πατρίδα τους ως μέρος μιας «πολιτιστικής ανταλλαγής». Αλλά η βρετανική νομοθεσία εμποδίζει το μουσείο να παραχωρήσει αντικείμενα από τη συλλογή του, όπως γράφει η Daily Mail.
Ο ιστορικός Sir Noel Malcolm, ο οποίος έγραψε την έκθεση για το Policy Exchange, λέει ότι ο ισχυρισμός ότι η αφαίρεση των γλυπτών από τον Έλγιν ήταν παράνομη είναι ψευδής – αλλά είναι αλήθεια ότι οι ενέργειές του έσωσαν τα Μάρμαρα από σοβαρή ζημιά, διασπορά και καταστροφή.
Υπερβολική η Ελλάδα
Υποστηρίζει επίσης ότι ο ισχυρισμός ότι η ελληνική ταυτότητα πλήττεται ουσιαστικά από την απουσία τους από τη χώρα είναι υπερβολικός.
Σύμφωνα με τον Sir Noel Malcolm «οι ελληνικές αρχαιότητες είναι τα κοσμήματα του Στέμματος του Βρετανικού Μουσείου , ενός εθνικού μουσείου με καθολική αποστολή. Πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για την ικανότητά μας να τα δείξουμε στον κόσμο στο Λονδίνο. Δεν υπάρχει τίποτα για να απολογηθείς εδώ».
Εκτός των άλλων στην έκθεση γίνεται λόγος ότι θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος μη επιστροφής εάν τα γλυπτά δανείζονταν στην Ελλάδα. Δημοσκόπηση που έγινε ξεχωριστά από το Policy Exchange αποκάλυψε ότι μόνο το 11 % πιστεύει ότι τα γλυπτά θα επέστρεφαν στο Λονδίνο στο τέλος μιας περιόδου δανεισμού.
κ Χίο, θα πρέπει να τους αποσταλλεί μία επιστολή, που να τονίζει ότι έχουμε και εμείς στέμα, που του λείπουν τα κοσμήματα γιατί τα έχουν κλέψει οι αυτοί! Άλλωστε, η λέξη κόσμημα είναι ελληνικότατη και προέρχεται από το κόσμος, από που μάθανε αυτοί κόσμος και κόσμημα ?