Τέλος στα σενάρια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, βάζει η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν.
Σε συνέντευξή της στο BBC, η 38χρονη πολιτικός κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τον επαναπατρισμό των ιστορικών αντικείμενων, επέμεινε ότι τα Γλυπτά Παρθενώνα «ανήκουν εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.
Όπως σημείωσε η ίδια, η αποστολή τους θα «άνοιγε τον ασκό του Αιόλου» και θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος«, αφού θα προκαλούσε αντιπαράθεση και για τα υπόλοιπα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου. «Θα άνοιγε την πύλη στο ερώτημα για ολόκληρο το περιεχόμενο των μουσείων μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Το BBC σημειώνει ότι οι ισχυρισμοί της Μισέλ Ντόνελαν αναφορικά με τον «σωστό» νόμο που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα ιστορικά γλυπτά στην Ελλάδα, «θα προκαλέσει την οργή της Αθήνας και όχι μόνο».
«Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται από το νόμο να επιστρέψει οριστικά τα έργα τέχνης στην Ελλάδα. Υπήρξαν όμως εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτρέψει τη μεταφορά των γλυπτών στην Αθήνα με δανεισμό εκ περιτροπής, σε αντάλλαγμα για κλασικά αντικείμενα που δεν έχουν ξαναβγεί εκτός Ελλάδας. Η Ελλάδα πιέζει εδώ και χρόνια να πάρει πίσω τα έργα τέχνης. Ο ισχυρισμός της κυρίας Ντόνελαν ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο, ο οποίος είναι “σωστός”, θα αντιμετωπιστεί με οργή στην Αθήνα και όχι μόνο», γράφει συγκεκριμένα το βρετανικό δίκτυο.
Στη συνέχεια της συνέντευξής της, η Ντόνελαν είπε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και ότι «η άποψή του για το ζήτημα έχει παρερμηνευθεί και απεικονίζεται λανθασμένα».
«Δεν πρόκειται να στείλει πίσω τα Γλυπτά. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου, ότι δεν πρέπει να τα στέλνουμε πίσω και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από όταν αποκτήσαμε την πρόσβαση», δήλωσε η υπουργός.
«Θα πετύχουμε την επιστροφή των Γλυπτών»
Μόλις σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην «συστηματική και αθόρυβη προσπάθεια» που γίνεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας:
«Δεν αναμένω άμεσα αποτελέσματα αλλά πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολύ συστηματικές κινήσεις και εφόσον ο λαός θα μας εμπιστευτεί ξανά πιστεύω ότι αυτό τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς «κόκκινες» γραμμές που έχουν θέσει όλες οι κυβερνήσεις, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να πετύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο όχι μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και οι επισκέπτες να βλέπουμε αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στο φυσικό του χώρο, το Μουσείο της Ακρόπολης στη σκιά του ιερού βράχου».
Νιώθουν την ενοχή τους ακόμη και οι απόγονοι..
θα τα γυρίσουν πίσω θέλουν δε θέλουν