Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε στους Ευρωπαίους συμμάχους του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022.
Τις εκτιμήσεις του Μπλίνκεν μετέφεραν δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο CNN, τονίζοντας πως τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι εκτιμούν όλο και περισσότερο πλέον ότι δεν διαφαίνεται βραχυπρόθεσμο τέλος στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση.
Πολλοί από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN τόνισαν πως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ακριβώς πόσο θα μπορούσε να συνεχιστεί ο πόλεμος, αλλά αρκετοί δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι απώτεροι στόχοι του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν αλλάξει, καθώς και ότι είναι απίθανο να επιδιώξει διπλωματικές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν βρεθεί αντιμέτωπος με στρατιωτική ήττα.
Η σκέψη ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια μακροχρόνια σύγκρουση αντιπροσωπεύει μία αξιοσημείωτη μετατόπιση από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όταν η Ρωσία αναμενόταν να καταλάβει γρήγορα την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ενώ υπογραμμίζει και τις αποτυχίες της Μόσχας στο πεδίο της μάχης.
Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο πιο βάναυσος είναι ο ανθρώπινος φόρος αίματος για το λαό της Ουκρανίας.
Και ενώ οι αξιωματούχοι τόνισαν στο CNN πως είναι πιθανό να συνεχιστεί η διεθνής αποφασιστικότητα για την παροχή υψηλού επιπέδου υποστήριξης στην Ουκρανία, αναγνώρισαν ότι μπορεί να υπάρξουν πολύ πραγματικές και πρακτικές προκλήσεις όσον αφορά στον οπλισμό που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι μάχες στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι «παρατεταμένες» και θα συνεχιστούν «για μήνες ή και περισσότερο».
Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου και οι βοηθοί τους κάνουν αθόρυβα σύγκριση με… τον πόλεμο της Κορέας, ο οποίος διήρκεσε τρία χρόνια!
Δύο άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία – όπου οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να εξαπολύσουν νέα επίθεση – θα μπορούσαν να διαρκέσουν τέσσερις έως έξι μήνες και, στη συνέχεια, να καταλήξουν σε αδιέξοδο.
Ο Μπλίνκεν, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «έχει συζητήσει με τους ομολόγους του, την ανησυχία μας ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να παραταθεί, αλλά όλες οι δεσμεύσεις του περιστρέφονται γύρω από το πώς θα μπορούσε να σταματήσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό».
Διπλασιασμός της υποστήριξης σε όπλα
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλίβερλι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η έναρξη των νέων ρωσικών μαχών στο Ντονμπάς μπορεί να απέχει εβδομάδες, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και νομίζω ότι γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η φύση της υποστήριξής μας, ότι παρέχουμε όπλα, τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι Ουκρανοί, για να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν».
Υπάρχει μία αυξανόμενη δημόσια αναγνώριση της σύνδεσης μεταξύ των επιτυχιών της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και οποιασδήποτε ελπίδας διπλωματικής επίλυσης της σύγκρουσης – μια ιδέα, που ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, αντιμετώπισε ευθέως κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την περασμένη εβδομάδα.
«Είναι σαφές ότι οι θέσεις των αντιπροσωπειών στις συνομιλίες θα καθοριστούν από τις επιτυχίες των στρατών και τον αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία», δήλωσε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα ως συνέχεια, αλλά λένε ότι αυτό που προκάλεσε, κατά κύριο λόγο, τον διπλασιασμό – και την πρόσθετη υποστήριξη – είναι οι προσπάθειες των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης.
Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «έχουμε κάνει πολλά και έτσι έχουμε πίστη και πάντα είχαμε πίστη στους ουκρανούς εταίρους μας. Αλλά καθώς ο αγώνας διπλασιάζεται, το ίδιο ισχύει και για τη δέσμευσή μας να τους δώσουμε όπλα και εξοπλισμό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν», προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί έχουν χρησιμοποιήσει ορισμένα οπλικά συστήματα «με μεγάλη αποτελεσματικότητα» (σ.σ. οι περισσότεροι Ουκρανοί, εξάλλου, εκπαιδεύονταν επί χρόνια στα αμερικανικά όπλα).
Ο Μπλίνκεν, σε δήλωσή του την Πέμπτη σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «επικεντρώνονται στο να θέσουν την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση, συνεχίζοντας να παρέχουν βοήθεια για την ασφάλεια, ώστε να την βοηθήσουν να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά και αυξάνοντας την πίεση στον Πούτιν για να επιβάλλουν σοβαρό κόστος στη Ρωσία».
«Πιστεύουμε ότι (οι Ρώσοι) θα έχουν πραγματικά το κίνητρο να σταματήσουν τον πόλεμο, μόνο όταν καταλάβουν ότι αντιμετωπίζουν μια στρατηγική ήττα», δήλωσε στο CNN ο Εσθονός πρέσβης στις ΗΠΑ, Kristjan Prikk. «Όσο φαίνεται ότι εξακολουθούν να έχουν στο μυαλό τους τους ίδιους στόχους που είχαν στην αρχή του πολέμου, που είναι ουσιαστικά η καταστροφή του ουκρανικού κράτους και η πλήρης παράδοση των Ουκρανών, είναι δύσκολο να τους δούμε να γίνονται πραγματικά σοβαροί για τις διαπραγματεύσεις».
Ο Prikk δήλωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με τον καλύτερο συντονισμό της βοήθειας για την ασφάλεια, ώστε η Ουκρανία να έχει τα όπλα που χρειάζεται τη στιγμή που τα χρειάζεται, και σημείωσε ότι υπάρχουν «πρακτικές προκλήσεις» όσον αφορά στη διαθεσιμότητα των όπλων.
Τέτοιες προκλήσεις τέθηκαν και από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο CNN, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε την Πέμπτη ότι «υπάρχουν πρακτικές προκλήσεις, στις προμήθειες της αλυσίδας εφοδιασμού και άλλα». «Αυτά είναι πράγματα, τα οποία επεξεργαζόμαστε», δήλωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Να σημειωθεί ότι το Πεντάγωνο φιλοξένησε αυτή την εβδομάδα τους διευθύνοντες συμβούλους των οκτώ μεγαλύτερων εργολάβων του στρατού, για να συζητήσουν την ταχύτερη παραγωγή όπλων.
Το τίμημα της αδράνειας
Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν επίσης ότι το κοινό μπορεί να κουραστεί από τη συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία και γι’ αυτό θα πρέπει να του υπενθυμίσουν ότι η αδράνεια θα έχει ακόμη μεγαλύτερο κόστος.
«Δεν μπορείς να υπερασπιστείς τη δημοκρατία δωρεάν. Απλώς δεν λειτουργεί έτσι», δήλωσε ο Cleverly. «Το πολύ ορατό κόστος είναι σε ανθρώπινες ζωές. Έχουμε συζητήσει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, αλλά έχει και οικονομικό κόστος. Και ξέρετε, θα το πληρώσουμε μέσω της αύξησης των τιμών της βενζίνης, θα το πληρώσουμε μέσω του γενικού πληθωρισμού – και αυτό δεν θα αρέσει στους ανθρώπους. Και είναι απολύτως κατανοητό ότι αυτό δεν θα αρέσει στους ανθρώπους, αλλά θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι η μη δράση θα έχει πολύ, πολύ, πολύ, πολύ μεγαλύτερο κόστος», είπε χαρακτηριστικά.
Υπάρχουν επίσης πάντα κίνδυνοι να προκύψουν διαιρέσεις στο ΝΑΤΟ όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. Ωστόσο, οι περισσότεροι εκτιμούν πως οι φρικαλεότητες που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι πιθανό να παίξουν ρόλο στη διατήρηση της διεθνούς αποφασιστικότητας, για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει.
«Νομίζω ότι ο κόσμος συνεχίζει να σοκάρεται από το επίπεδο της θηριωδίας, της βίας και της κτηνωδίας, στο οποίο έχουν εμπλακεί οι δυνάμεις της Ρωσίας εναντίον του ουκρανικού λαού. Πιστεύω ότι αυτό θα διατηρήσει αναγκαστικά αυτό το επίπεδο συναίνεσης στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Νεντ Πράις.
«Δεν υπάρχει καμία αίσθηση ότι αυτές οι χώρες ετοιμάζονται να κάνουν τα στραβά μάτια. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που συγκεντρωνόμαστε, ανανεώνεται η φρίκη, η καταδίκη, αλλά και η αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να φροντίζουμε, ώστε οι ουκρανοί εταίροι μας να έχουν αυτό που χρειάζονται».
Και σημείωσε πως, «σε πολιτικό και σε στρατηγικό επίπεδο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η αποφασιστικότητα και η επιμονή θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου».
“Σαξωνογατε” αντε δεν…. σιγα σιγα! Θυμιζεις βρετανους αξιωματικους σε ταινιες του Ντεπ! Παππουλη φερε καλυτερα καποιον σε στυλ Κοντολιζα Ραις!