Εσύ γνωρίζεις πως και πότε πρέπει να πλένεις φρούτα και λαχανικά; Κάθε χρόνο ένα στα δέκα άτομα νοσεί από μολυσμένα τρόφιμα από την ύπαρξη βακτηρίων που θα είχαν απομακρυνθεί με σωστό πλύσιμο.
Πριν την κατανάλωση είναι απαραίτητο να πλένετε φρούτα και λαχανικά με τον κατάλληλο τρόπο. Όπως όμως αναφέρει διαιτολόγος και συνεργάτις της Cleveland Clinic στο Οχάιο, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πως όταν κόβουν ένα άπλυτο φρούτο, τα τυχόν μικρόβια και φυτοφάρμακα που υπάρχουν στη φλούδα, περνούν στο εσωτερικό του. Αντιθέτως νομίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού δεν πρόκειται να φάνε τη φλούδα. Αυτό όμως είναι λάθος.
Η αλήθεια είναι πως κάθε φρέσκο προϊόν που καλλιεργείται στο χωράφι, είναι εκτεθειμένο σε έντομα, πτηνά, ζώα και ανθρώπινα χέρια. Επομένως εκτός από χώμα, μπορεί να περιέχει ακαθαρσίες και κάθε είδους βακτήρια, μύκητες, ιούς και φυτοφάρμακα.
Μπορεί επίσης να μολυνθεί ακόμα περισσότερο κατά τη συσκευασία, προετοιμασία και φύλαξή του. Ακόμα και τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια φέρουν παθογόνα και φυτοφάρμακα.
Ανάμεσα στα βακτήρια που μπορεί να φέρουν φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβάνονται ο νοροϊός, η σαλμονέλλα, το e.coli (κολοβακτηρίδιο ή εσερίχια κόλι) και η λιστέρια. Και τα τέσσερα είδη μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Αυτή εκδηλώνεται με ναυτία, έμετο και διάρροια. Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.