Tο διεθνές φεστιβάλ χορού NΜDF, ο χορός που αποτέλεσε την ψυχοθεραπεία του, η συνεργασία του με τους μεγαλύτερους έλληνες ερμηνευτές, η Eurovision, οι προτάσεις που δέχθηκε από την Ελβετία και το Σαν Μαρίνο, αλλά και οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πορεία του.
Ο Νίκος Μαριάνος σε μια εξομολόγηση από καρδιάς στο tlife μιλά για όλα.
Ξεκινώ με το σημαντικό φεστιβάλ χορού MDF, που διοργανώνεις και θα λάβει χώρα τον Μάρτιο στην Αθήνα.
To International «MDF Dance Convention» πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά φέτος στο Ολυμπιακό στάδιο 12 έως και τις 15 Μαρτίου. Φιλοξενεί 19 διάσημους και ουσιαστικά σπουδαίους χορογράφους από την Αμερική. Είναι μία πολύ σημαντική εκδήλωση για όσους ασχολούνται ή αγαπούν το χορό.
Πώς προέκυψε ο χορός στη ζωή σου;
Από τα παιδικά μου χρόνια λάτρευα ότι είχε σχέση με την κίνηση και τη γυμναστική. Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε για τον οποίο έκανα διάφορα αθλήματα. Γύρω στα 18 ξεκίνησα ερασιτεχνικά μαθήματα χορού. Ο “κόσμος” του με μάγεψε. Αισθάνθηκα τόση έντονη έλξη και αγάπη, που αφοσιώθηκα ολοκληρωτικά. Έδωσα εξετάσεις και εισήλθα στη σχολή της Ραλλού Μάνου και έτσι ξεκίνησαν όλα.
Για την ακρίβεια μία τεράστια πορεία. Έχεις συνεργαστεί με όλους τους Έλληνες ερμηνευτές, έχεις αναλάβει την οργάνωση των MAD awards των τελευταίων τριών ετών, ήσουν μαζί με την Έλενα Παπαρίζου στο πρόγραμμα των πενήντα ετών της Eurovision ως χορευτής, αλλά και με το Σάκη Ρουβά στο “This is our night”
Αισθάνομαι τεράστια χαρά και τιμή γιατί έχω επιτύχει κάποιες ουσιαστικά πολύτιμες συνεργασίες. Τα τελευταία τρία χρόνια είμαι σκηνοθέτης και χορογράφος όλων τα event του MAD, αλλά και του concept για την «Ημέρα θετικής ενέργειας» της “Amita Motion”. Παράλληλα σκηνοθετώ και παιδικό musical.
Είσαι ο μόνος σκηνοθέτης και χορογράφος, που βαθμολογικά έβαλε για πρώτη φορά το Σαν Μαρίνο στον χάρτη της Eurovision καταφέρνοντας η περσινή συμμετοχή να περάσει στον τελικό του διαγωνισμού κατακτώντας τη δέκατη θέση στις ψήφους του κοινού. Είναι αλήθεια ότι φέτος δέχθηκες πρόταση τόσο από το Σαν Μαρίνο, όσο και από την Ελβετία να αναλάβεις εξ΄ολοκλήρου τον καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει τις δύο χώρες;
Ναι είναι αλήθεια. Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό. Μου έδωσε τεράστια χαρά το γεγονός. Πέρσι θεωρώ ότι πετύχαμε ένα άθλο γιατί ο Serhat είχε κάποια στεγανά, που αν θες ήταν δύσκολο να αλλάξουν. Ευτυχώς με πολύ συζήτηση καταφέραμε να μας ακούσει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Έτσι καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ανανεωμένη εικόνα πολύ πιο μοντέρνα και σύγχρονη για το Σαν Μαρίνο. Πριν από τέσσερις εβδομάδες με την ομάδα μου λάβαμε ήδη δύο προτάσεις για την Eurovision του 2020 μία ξανά από το Σαν Μαρίνο και μία από την Ελβετία.
Να φανταστώ ότι έχεις απαντήσει θετικά ;
Όχι! Ακόμα δεν έχω δώσει την τελική μου απάντηση. Περιμένω να δω πώς θα διαμορφωθούν κάποια πράγματα. Νομίζω ότι ο Γενάρης ως μήνας θα είναι καθοριστικός για τις αποφάσεις μου.
Βίωσες ποτέ έντονες οικονομικές δυσκολίες;
Φυσικά. Ποιος δεν έχει περάσει οικονομικά δύσκολα, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια της πορείας του; Ο χορός όπως και τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά επαγγέλματα κρύβει πολλές ανασφάλειες και δυσκολίες. Προσωπικά θυμάμαι πώς την περίοδο που ήμουν φοιτητής στο Λονδίνο υπήρχαν ημέρες που δεν είχα χρήματα ούτε για τα αναγκαία. Έτρωγα ένα πακέτο μακαρόνια ανά τρεις ημέρες, ενώ παράλληλα δούλευα ως σερβιτόρος για να καλύψω τις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς μου. Τώρα βέβαια όλα αυτά αποτελούν μακρινό παρελθόν και παραμένουν μια γλυκιά ανάμνηση κυρίως λόγω της πίστης και αντοχής στο όνειρό μου.