Άνευ προηγουμένου καταστάσεις βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, καθώς «γονατίζουν» λόγω της ακρίβειας σε ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, με το «καλάθι του φτωχού» να αποδεικνύεται σε μια «φούσκα»
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει προϊόν ή υπηρεσία που δεν έχει αυξήσει τις τιμές μέσα στους τελευταίους 15 μήνες, από την ώρα δηλαδή που έκανε την εμφάνισή του ο πληθωρισμός στη χώρα μας.
Όλα αυτά την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν στον «πάγο», αφού οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό δεν επηρεάζουν όσους λαμβάνουν μισθό λίγο παραπάνω από τα ποσά που ορίζει επίσημα η νομοθεσία.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 17.089 ευρώ ετησίως.
Για έναν μισθωτό που διατηρεί τους 14 μισθούς (επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας) σημαίνει 1.272 ευρώ τον μήνα μεικτά ή 999 ευρώ καθαρά.
Οι απώλειες για ένα νοικοκυριό που διαθέτει το μέσο εισόδημα στη χώρα μας αγγίζει τα 80 έως 130 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα.
Δηλαδή, ακόμα κι αν ανήκει στην ελάχιστη κατηγορία των… τυχερών που θα μπορούσαν να βάλουν στην άκρη 50 ευρώ τον μήνα, η ακρίβεια τους αναγκάζει να σφίξουν ακόμα περισσότερο το ζωνάρι του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Αυτά, μάλιστα, την ώρα που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται ως ποσοστό, αλλά οι τιμές συνεχίζουν να εκτοξεύονται σχεδόν καθημερινά.
Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει βγει εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση παρατηρεί παθητικά την εξέλιξή της, χωρίς να λαμβάνει κανένα απολύτως μέτρο προστασίας για τους καταναλωτές.
Ακόμα και το «καλάθι του φτωχού» -το οποίο δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος- επιχειρεί να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα που περιλαμβάνει και σε καμία περίπτωση στη μείωσή τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η επίδραση της αύξησης των τιμών (κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα) στα πολύ χαμηλά εισοδήματα των νοικοκυριών (κάτω των 750 ευρώ τον μήνα) εκτινάσσει την απώλεια αγοραστικής έως 40%, δηλαδή έχουν έξτρα απώλεια έως 300 ευρώ τον μήνα!
Στα νοικοκυριά με ένα μέσο εισόδημα της τάξης των 1.100 ευρώ τον μήνα η απώλεια είναι μεταξύ 9% και 14%, που μεταφράζεται στα 99-154 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα. Στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια η απώλεια αγοραστικής δύναμης είναι χαμηλότερη του 11% και μειώνεται όσο αυξάνεται το επίπεδο του εισοδήματος.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η εικόνα σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής, που δύσκολα λείπουν από το καλάθι μιας οικογένειας. Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι ανατιμήσεις είναι συνεχείς, χωρίς να διαφαίνεται πως μπορεί να μπει φρένο στις αυξήσεις.
Ποιό γάλα;; αυτό που είναι σε έλλειψη;
και φέρνουν (γαλαξίας) γάλα ¨Αλπεων;
Μην ακούτε τίποτα…Όλα είναι εικονικά.Όποιος ζει έξω στην κοινωνία τα βλέπει τα πράγματα όπως είναι..Συγκεκριμένα σε μεγάλο σούπερ μάρκετ σε μια μεγάλη πόλη πολύ κοντά στην Αθήνα τα ταμεία που κάνει η πλειοψηφία του κόσμου εδώ και περίπου 2 μήνες και πλέον ξεπερνάνε τα ταμεία των Χριστουγέννων και αναγκάζεται ο ιδιοκτήτης να κάνει προσλήψεις για να μπορέσει να καλύψει αυτήν την αύξηση..Επίσης δείτε το τριήμερο της 28ης πόσα αυτοκίνητα έφυγαν από Αθήνα αθροιστικά +τα κόστη διαμονής σε ξενοδοχεία κτλ.και το ξανά συζητάμε…Μην ακούτε τον Έλληνα που κλαίγεται..Παρακαλώ να δημοσιευτεί..
ΝΑ ΤΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΟ ΤΑ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ
ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟ ΠΕΤΑΝΕ ΟΙ ΚΩΛΟΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΞΕΠΛΥΜΑ