Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Σαν σήμερα σίγησε η «φωνή της ρωμιοσύνης»

Κοινοποίηση:
grigoris-mpithikotsis-1

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης «ο Σερ» του ελληνικού τραγουδιού «έφυγε» από τη ζωή σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου 2005, σε ηλικία 82 ετών ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Υγεία».

Ο «σερ Μπιθί», όπως τον είχε αποκαλέσει σε ένα χρονογράφημά του ο Δημήτρης Ψαθάς), είναι ένας από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές και τραγουδοποιούς καθώς και μια εμβληματική προσωπικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Η φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση άφησε το δικό της στίγμα και έδωσε το δικό της ξεχωριστό βάρος στα μεγάλα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, βοηθώντας να φτάσουν οι στίχοι των μεγάλων ποιητών μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε κάνει ξεχωριστή αναφορά στη μοναδικότητα της δωρικής φωνής του Μπιθικώτση, στη «τη φωνή της Ρωμιοσύνης», η οποία συνδέθηκε με τον ποιητικό λόγο των Ελλήνων ποιητών που εισχώρησε στο ελληνικό τραγούδι και στα χείλη του ευρύτερου κοινού.

Δωρικός, γνήσια λαϊκός και ευγενής. Ο «Σερ» του ελληνικού τραγουδιού, ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια με την κιθάρα που του χάρισε ο αδελφός του. Τα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη ήταν αυτά που τον συγκλόνισαν και γέννησαν τη μεγάλη του αγάπη για το λαϊκό τραγούδι. Με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση αναβίωσε για πρώτη φορά δισκογραφικά και το ρεμπέτικο τραγούδι, μέσα στη δεκαετία του ’60.

Όμως, η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη και οι αξεπέραστες ερμηνείες του στα έργα του «Ο Επιτάφιος» και «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και «Άξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, ήταν εκείνες που σφράγισαν την παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι. Με τη χαρακτηριστική «ξύλινη» φωνή του και ένα μεγάλο φωνητικό εύρος σφράγισε με την ερμηνεία του, όλη την μεταπολεμική Ελλάδα. Το ανατρεπτικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, με την λαϊκή μελοποίηση των μεγάλων ποιητών, ταξίδεψε από άκρη εις άκρη στην ελληνική επικράτεια μέσα από την φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: