Γροιλανδία: Εντοπίστηκε «γιγάντιος» ιός που επηρεάζει το λιώσιμο των πάγων

Κοινοποίηση:
antarktiki

Οι επιστήμονες εντόπισαν μυστηριώδεις γιγάντιους ιούς σε στρώματα πάγου στη Γροιλανδία, οι οποίοι για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν το 1981 στους ωκεανούς.

Συνήθως προσβάλλουν τα φύκια στη θάλασσα ωστόσο όπως αναφέρει τα διεθνή μέσα , αυτή είναι η πρώτη φορά που γιγάντιοι ιοί έχουν βρεθεί σε τέτοιου είδους περιοχή.

Ωστόσο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία θεωρούν πως αυτοί οι γιγάντιοι ιοί μπορεί να λειτουργήσουν ως «μυστικό όπλο» και να επιβραδύνουν το λιώσιμο των πάγων.

Η μελέτη σχετικά με την ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiome .

«Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους ιούς, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι ως τρόπος αντιμετώπισης της τήξης του πάγου που προκαλείται από την άνθηση των φυκιών. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικοί θα ήταν. Εξερευνώντας τα περαιτέρω, ελπίζουμε να βρούμε μια απάντηση», δήλωσε η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Aarhus Laura Perini.

Η ομάδα συνέλεξε δείγματα από στρώματα και έπειτα από ανάλυση του DNA, οι ερευνητές βρήκαν αλληλουχίες που ταιριάζουν με γνωστούς γιγάντιους ιούς.

Τι είναι οι γιγάντιοι ιοί;

Οι ιοί είναι συνήθως πολύ μικρότεροι από τα βακτήρια. Σύμφωνα με την Science Daily , οι κανονικοί ιοί έχουν μέγεθος 20-200 νανόμετρα, ενώ ένα τυπικό βακτήριο είναι 2-3 μικρόμετρα. Με άλλα λόγια, ένας φυσιολογικός ιός είναι περίπου 1.000 φορές μικρότερος από ένα βακτήριο.

Αλλά οι γιγάντιοι ιοί μεγαλώνουν σε μέγεθος 2,5 μικρομέτρων. Αυτό είναι μεγαλύτερο από τα περισσότερα βακτήρια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response