Γυμναστική – Η νέα γενιά κάνει “μπλοκ” στα γυμναστήρια

Κοινοποίηση:
dxiane-pOjy1doeUPs-unsplash

Με την έλευση του νέου έτους, πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να επιτύχουν τους στόχους τους για απώλεια βάρους. Ιδιαίτερα μετά τις γιορτές, όταν οι διατροφικές ατασθαλίες είναι συχνές, η επιθυμία για επιστροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής γίνεται πιο έντονη. Ωστόσο, στην εποχή μας, όπου οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι γρήγοροι και οι υποχρεώσεις πολλές, αρκετοί φαίνεται να προτιμούν τις πιο εύκολες λύσεις.

 

 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη σε περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς, παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των νέων ενηλίκων να αντικαθιστούν τη συνδρομή τους στο γυμναστήριο με φαρμακευτικές αγωγές για την απώλεια βάρους. Ειδικότερα, πάνω από το 25% των Αμερικανών στρέφεται σε φάρμακα GLP-1 (Γλυκαγόνη-Σχετική Πεψίνη-1) ως μέσο για να μειώσει το βάρος του. Αυτή η στροφή προς τις φαρμακευτικές παρεμβάσεις υποδηλώνει μια σημαντική αλλαγή στη νοοτροπία γύρω από την απώλεια βάρους.

Τα φάρμακα GLP-1 είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 αλλά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και στην απώλεια βάρους. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν μιμούμενα τη δράση μιας ορμόνης που παράγεται στο έντερο και βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και της πρόσληψης τροφής. Οι χρήστες αναφέρουν συχνά ότι αισθάνονται λιγότερη πείνα και μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού μετά την κατανάλωση τροφής.

Παρά την αύξηση της δημοτικότητας αυτών των φαρμάκων, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις μακροχρόνιες συνέπειες της χρήσης τους. Η εξάρτηση από φαρμακευτικές λύσεις μπορεί να οδηγήσει σε παραμέληση άλλων σημαντικών παραμέτρων της υγείας όπως η διατροφή και η άσκηση. Επιπλέον, η χρήση τέτοιων φαρμάκων χωρίς ιατρική παρακολούθηση μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

 

Η δημοσκόπηση αναδεικνύει την αυξανόμενη αποδοχή των φαρμάκων στην απώλεια βάρους και την απομάκρυνση από τις παραδοσιακές ρουτίνες γυμναστικής. Πολλοί -και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές- φαίνεται να επιλέγουν τον εύκολο -αλλά και ακριβότερο- δρόμο. Η γενιά Z ηγείται της «στροφής» προς τα φάρμακα, με το 37% να σχεδιάζει να τα ενσωματώσει στις στρατηγικές ευεξίας του.

 

Γυναίκες ή άνδρες οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των φαρμάκων;

Πιο δεκτικές στην επιλογή των φαρμάκων παρουσιάζονται οι γυναίκες, με το 30% να σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει, σε σύγκριση με το 20% των ανδρών. Άλλωστε, σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες θέτουν πιο φιλόδοξους στόχους απώλειας βάρους, επιθυμώντας να χάσουν κατά μέσο όρο 10 κιλά το 2025, έναντι 8 κιλών για τους άνδρες.

Ωστόσο, η δημοφιλία των φαρμάκων δε μεταφράζεται απαραίτητα σε προσβασιμότητα. Ένα σημαντικό 78% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η εκτίναξη του κόστους των φαρμάκων GLP-1 τα καθιστά απρόσιτα. Μεταξύ εκείνων που εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης φαρμάκων, το 64% αναφέρει το κόστος ως κύριο εμπόδιο, ακολουθούμενο από τους φόβους για πιθανές παρενέργειες (59%).

 

Τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους;

Για όσους χρησιμοποιούν ήδη φάρμακα GLP-1, τα αποτελέσματα φαίνεται να δικαιολογούν την επένδυση. Το εντυπωσιακό 86% των χρηστών αναφέρει ότι τα οφέλη για την υγεία υπερτερούν των κινδύνων, ενώ το 66% πιστεύει ότι τα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά από τις παραδοσιακές μεθόδους απώλειας βάρους, όπως η δίαιτα και η άσκηση.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων δεν είναι απόλυτη, αλλά ποικίλλει από γενιά σε γενιά. Το 72% των baby boomers πιστεύει ότι τα φάρμακα GLP-1 ξεπερνούν τις συμβατικές μεθόδους. Ακολουθεί η γενιά X με 70%, οι millennials με 64% και η γενιά Z με 58%. Οι γυναίκες εκφράζουν επίσης μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα φάρμακα (75%) από ό,τι οι άνδρες (53%).

 

Ανησυχίες για την ασφάλεια και την προσβασιμότητα

Παρά τον ευρύ ενθουσιασμό, η ασφάλεια παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα. Σχεδόν 1 στους 4 χρήστες λαμβάνει φάρμακα GLP-1 χωρίς την επίβλεψη γιατρού, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για κατάχρηση. Η ανησυχία ενισχύεται κι από τις αμφιβολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν: Το 41% των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουρο για τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, ενώ το 39% ανησυχεί για εθισμό.

Επιπλέον, προκλήσεις προσβασιμότητας εξακολουθούν να υφίστανται. Το 23% των ερωτηθέντων αισθάνεται αποκλεισμένο από τη χρήση των φαρμάκων λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας, υπογραμμίζοντας τα ευρύτερα ζητήματα κόστους και ανισοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη.

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι η αυξανόμενη δημοφιλία της λύσης των φαρμάκων για το αδυνάτισμα οφείλεται σε μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών απώλειας βάρους. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (49%) παραδέχτηκαν ότι έχουν εγκαταλείψει στο παρελθόν τους στόχους ευεξίας τους, με το 31% να τα παρατάει ήδη από τον Φεβρουάριο.

Ενώ, λοιπόν, τα φάρμακα GLP-1 αναδιαμορφώνουν το τοπίο της απώλειας βάρους, το υψηλό κόστος, οι πιθανοί κίνδυνοι και οι προκλήσεις προσβασιμότητας θέτουν σημαντικά εμπόδια. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα επηρεάσει πιθανότατα τις επιλογές των ανθρώπων στο μέλλον.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response