Η σύλληψη και η απαγγελία κατηγοριών για κλοπή σε βάρος μιας Αμερικανίδας που αφαίρεσε τα όπλα του βίαιου συζύγου της, με τον οποίο παίρνει διαζύγιο, για να τα παραδώσει στην αστυνομία, προκαλεί έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις στις ΗΠΑ.
Η Κόρτνι Έρμπι, 32 ετών, παρουσιάστηκε τη 15η Ιουνίου σε αστυνομικό τμήμα της Φλόριντας για να παραδώσει τα όπλα του συζύγου του, διότι όπως είπε φοβόταν ότι θα τα χρησιμοποιούσε εναντίον της ίδιας ή των δύο παιδιών τους.
Την προηγουμένη, έπειτα από μια συνάντησή τους ενόψει του διαζυγίου τους, ο Τζόζεφ Έρμπι αποπειράθηκε με το αυτοκίνητό του να σπρώξει εκείνο της συζύγου του και να το βγάλει από τον δρόμο, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Lakeland Ledger.
Συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος πολύ σύντομα υπό περιοριστικούς όρους, ένας από τους οποίους ήταν να παραδώσει τα όπλα του στην αστυνομία.
Η σύζυγός του, πεισμένη ότι δεν επρόκειτο να εκπληρώσει αυτόν τον όρο, μπήκε στο σπίτι τους και τα πήρε για να τα παραδώσει εκείνη.
Αλλά, όταν πήγε στο τμήμα, η αστυνομία ήρθε σε επαφή με τον σύζυγό της, ο οποίος αποφάσισε να της κάνει μήνυση για διάρρηξη και κλοπή. Συνελήφθη και της ασκήθηκαν αμέσως κατηγορίες· πέρασε έξι νύχτες στο κρατητήριο.
Χθες Δευτέρα μια τοπική βουλεύτρια της Φλόριντας, η Άννα Εσκαμάνι, έγραψε σε τοπικό εισαγγελέα για να ζητήσει να μπουν στο αρχείο οι «ντροπιαστικές» κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος της Έρμπι.
Η υπόθεση «δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για όσες προσπαθούν να γλιτώσουν από την οικογενειακή βία», τόνισε η ίδια και υπογράμμισε ότι η ύπαρξη όπλων σε υποθέσεις συζυγικών διενέξεων πολλαπλασιάζει επί πέντε τον κίνδυνο ανθρωποκτονίας.
Ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει την οπλοκατοχή σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία, ή σε βάρος των οποίων ισχύουν περιοριστικά μέτρα που έχουν εκδοθεί κατόπιν αιτήματος της ή του συντρόφου τους.
Όμως, σύμφωνα με την Εσκαμάνι, η Φλόριντα είναι ανάμεσα στις 35 Πολιτείες των ΗΠΑ όπου δικαστικά κενά εμποδίζουν την εφαρμογή του νόμου.
Υποστηρικτές της υιοθέτησης αυστηρότερων ελέγχων ως προς την κατοχή πυροβόλων όπλων, όπως είναι για παράδειγμα η μη κυβερνητική οργάνωση Moms Demand Action («Οι μητέρες απαιτούν δράση») εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κόρτνι Έρμπι και άρχισαν μέσω Διαδικτύου συγκέντρωση χρημάτων για να καλυφθούν τα δικαστικά έξοδά της.