Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο αλλά δεν το έκανε η ίδια η… ΕΥΠ αλλά κάποιοι μέσα στην υπηρεσία που ενεργούσαν εκτός νομικού πλαισίου.
Μα για να γίνει επισύνδεση στο τηλέφωνο κάποιου, έπρεπε να υπάρχει υπογραφή του αρμόδιου Εισαγγελέα όπως επίσης και οι υπογραφές ενός αριθμού στελεχών της ΕΥΠ.
Δηλαδή όλοι αυτοί ενεργούσαν εκτός νομικού πλαισίου; Αυτό μας λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος;
Ακόμα όμως κι αν ίσχυε κάτι τέτοιο, ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, άρα και είναι αυτός ο οποίος έχει όλη την ευθύνη.
Αυτά ως προς την παρακολούθηση.
Ως προς τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, η Κυβέρνηση ακόμα προσποιείται ότι δεν ξέρει… τίποτε.
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι αν υπήρχαν μέσα στους κύκλους της ΕΥΠ ορισμένοι που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου και έκαναν τέτοια πράγματα, θα φανούν, θα αποδειχθούν, δεν θα μείνει καμία σκιά.
Η Κυβέρνηση δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Έφυγε κόσμος από την ΕΥΠ και έγιναν και αλλαγές σε ότι αφορά εσωτερικά την ΕΥΠ, έγιναν σημαντικές αλλαγές -μονάδες εσωτερικού ελέγχου, δεύτερος Εισαγγελέας, ασφαλιστικές δικλείδες για πολιτικά πρόσωπα- και μια σειρά από άλλες διαδικασίες και μια σειρά από κινήσεις που θωρακίζουν τις νόμιμες επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων.
Αν υπάρχει μια ευθύνη της Κυβέρνησης, είναι ότι ενδεχομένως μέσα στην ΕΥΠ υπήρχαν κάποιοι που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου. Μόλις αυτό εντοπίστηκε γίναν οι αλλαγές.
Αδιανόητα πράγματα
Κυνική ομολογια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι παρακολουθουσαν καποιοι «κακοί» της ΕΥΠ τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και ταυτόχρονη παραδοχή ότι ο #Κουλης επέτρεψε τη λειτουργία παρακράτους στην υπηρεσία που προΐσταται
Σήψη #υποκλοπές #519c pic.twitter.com/H256eGr0Pw— Marka2 (@Marka2_) January 18, 2023
Αναρωτιέμαι αν έχουν την στοιχειώδη ευφυΐα στην Αντιπολίτευση για το ποιος ωφελείται από την επίθεση στον κ. Φλώρο. Αναρωτιέμαι αν διαβάζουν τι γράφεται στον τουρκικό Τύπο.
Ρωτήσαμε ευθέως αν εμπιστεύονται τον ΑΓΕΕΘΑ. Δεν εμπιστεύονται τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων που διαχειρίστηκε την κρίση στον Έβρο, τις προκλήσεις της Άγκυρας, που έχει θωρακίσει τα σύνορα κλπ. Αυτά είναι πράγματα απαράδεκτα που ξεπερνούν τον πολιτικό καιροσκοπισμό».
Δηλαδή, η επισήμανση ότι «έφυγε κόσμος από την ΕΥΠ», όπως λόγου χάρη ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο τέως Διοικητής της, Παναγιώτης Κοντολέων, η γραμματέας του, η περιβόητη Βαγγελιώ και οι Υποδιοικητές της ΕΥΠ αλλά και άλλοι υπάλληλοι, καταδεικνύει ότι το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε και γι΄ αυτό έλαβε μέτρα για να παύσει τη λειτουργία του παράκεντρου. Βέβαια, όλα αυτά τη στιγμή που ο καθ΄ ύλην αρμόδιος, Κυριάκος Μητσοτάκης, παριστάνει τον ανήξερο.
Η παραδοχή του κ. Οικονόμου γεννά σειρά ερωτημάτων. Αφού το Μαξίμου έμαθε από ποιους απαρτιζόταν το παράκεντρο, γιατί δεν κατονόμασε τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου; Γιατί δεν ενημέρωσε στις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες την Αντιπολίτευση; Και κυρίως, γιατί δεν οδήγησε στη Δικαιοσύνη τους παρακρατικούς; Τι παίζει λοιπόν και τις πταίει;
Επίσης, η αρμόδια Εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, δεν έχει ευθύνες για τη «νομιμοποίηση» αυτής της παρακρατικής δραστηριότητας μέσω της υπογραφής των διατάξεων; Πώς έχει συμβάλλει η Εισαγγελέας στην έρευνα όλο αυτό το διάστημα; Γνωρίζει ο Γ. Οικονόμου ότι η συγκάλυψη καθιστά τους ενοίκους του Μαξίμου συνυπεύθυνους;
Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέπεσε σε μία κραυγαλέα αντίφαση. «Αν υπάρχει μια ευθύνη της κυβέρνησης, αυτή είναι ότι ενδεχομένως μέσα στην ΕΥΠ -δεν το ξέρουμε, αλλά θα φανεί- υπήρχαν κάποιοι που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου. Μόλις αυτό εντοπίστηκε, έγιναν οι αλλαγές και μπήκαν ασφαλιστικές δικλείδες» ανέφερε, προκαλώντας την απορία πώς γίνεται να «έγιναν οι αλλαγές μόλις αυτό (σ.σ. το παράκεντρο) εντοπίστηκε», αφού η Κυβέρνηση δεν ήξερε -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- την ύπαρξη του.
Αντιλαμβανόμενος τις συνέπειες της ομολογίας του, ο κ. Οικονόμου απάντησε σε σχετική ερώτηση για να θολώσει τα νερά: «Δεν ομολογούμε τίποτα. Λέμε ότι υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα, λέμε ότι όλα θα αναδειχτούν και αν κάποιοι λειτουργούσαν εκτός πλαισίου, τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι».
Με μία απόφαση που αναμενόταν, δεδομένου ότι η Kυβέρνηση έχει πλέον όχι πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες γιατί τον διατήρησε στη θέση του από την περασμένη Άνοιξη, ενώ γνώριζε τι έχει συμβεί και τι έχει διαπραχθεί, το ΚΥΣΕΑ ανανέωσε προχθές και τυπικά για ένα χρόνο τον Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου.
Και λέμε τυπικά γιατί την επομένη της ημέρας διεξαγωγής των ερχόμενων εκλογών, ο Κ. Φλώρος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου (στην Ελλάδα βρισκόμαστε, μην το ξεχνάμε) θα αποτελεί ένα γκρίζο παρελθόν για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Να υπογραμμίσουμε ότι μη ανανέωση της θητείας του Κ. Φλώρου και μετακίνηση από την προαναγγελθείσα τον περασμένο Δεκέμβριο, κυβερνητική θέση, θα συνιστούσε αποδοχή ενοχής της ίδιας της Κυβέρνησης καθώς από τον περασμένο Μάιο γνώριζε και δεν είχε διαπράξει τα κατά νόμον δέοντα.
Παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία που η ίδια η Κυβέρνηση συνέλεξε μέσω της ΕΥΠ για διακίνηση «μαύρου» χρήματος και την εξύβριση όχι μόνο του πολιτικού του προϊσταμένου Ν. Παναγιωτόπουλου αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ο Κ. Φλώρος διατήρησε για την ώρα την θέση του.
Οι λόγοι για τους οποίους προχώρησε στην ανανέωση της θητείας του, όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προαναγγελθεί (γιατί ο ελληνικός λαός μπορεί να τα έμαθε τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτοί τα γνώριζαν από την περασμένη Άνοιξη) είναι δύο:
Πρώτον γιατί ο «Αρχιστράτηγος» Κ. Φλώρος μπορει να γνωριζει για πιθανα «φάλτσα» στις προμήθειες αμυντικών συστημάτων .
Δεύτερον -όπως υποστηρίζουν κάποιες πηγές – γιατί ήδη η Κυβέρνηση έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα της συνενοχής διατηρώντας τον στη θέση αυτή μετά τον Μάιο του 2022 που είχε ολοκληρωθεί η καταγραφή της υπόθεσης, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή επέμβαση παρά το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις παρακολούθησής του φέρουν την υπογραφή Εισαγγελέως, άρα ήταν νόμιμες, όπως και το προϊόν τους.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η θητεία του Κ. Φλώρου έχει τελειώσει σε ότι αφορά την ηθική του νομιμοποίηση στην θέση αυτή.
fantomas.gr