ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α.Ε ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ… «ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ» DRONES ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

Κοινοποίηση:
drone_glyka_nera

Ο διαγωνισμός του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για προμήθεια των πολύτιμων drones… αγνοείται – Ποιες είναι οι δυνατότητες τους και πως μπορούν να απαλλάξουν τη χώρα από τη μάστιγα του καλοκαιριού

Ούτε ευρώ τσακιστό δεν έχει δώσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για την δασοπροστασία του φετινού καλοκαιριού λες και οι τύποι ζουν σε μία τεράστια γυάλα που τους έκανε να πάθουν αμνησία σχετικά με τα χάλια του περυσινού καλοκαιριού. Μία κυβέρνηση ανάλγητη που προτιμά τις εξαγγελίες διαφόρων αστείων προγραμμάτων όπως το «Αιγίς» που προέβλεπε την δαπάνη 2,1 δις. ευρώ για παραλαβή κυρίως εναερίων μέσων αεροπυρόσβεσης (συμπεριλαμβανομένων και drones) αλλά από το… 2025.

Στον Αττικό ουρανό και πάνω από τους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου πετούν σήμερα 25 drones της Πολιτικής Προστασίας, 24 ώρες το 24ωρο. Αρχικά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, η χρήση τους έχει περιοριστεί στον νομό Αττικής και όχι και στην υπόλοιπη χώρα. Αυτό, όμως, που προκαλεί μεγαλύτερη οργή είναι ότι και τα 25 αποτελούν δωρεές και συγκεκριμένα από τους: Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, Helleniq Energy, Λαιμός, Συνένωσις – Τραυλού, Rolex και Avis.

Η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή και έχει φτάσει στο σημείο να παρακαλάει διάφορους «φιλότιμους» επιχειρηματίες να προσφέρουν drones για να γίνει η δουλειά. Οι αστείοι πολιτικάντηδες με την προίκα του 41% μετέτρεψαν σε Α.Ε την δασοπροστασία μιας χώρας που αποτελεί όμηρος εμπρηστών κάθε καλοκαίρι διατρέχοντας τον κίνδυνο κάποιος ή κάποιοι από τους παραπάνω επιχειρηματίες να πάρουν πίσω τις δωρεές τους αφήνοντας
τη χώρα ξεκρέμαστη.

Ακόμα περισσότερο εξοργιστικό είναι το ενδεχόμενο η χρήση τους να επικεντρώνεται στις εκτάσεις ιδιοκτησίας των δωρητών σε περιπολίες a la carte κάτι που ίσως αποτελεί μία εξήγηση σχετικά με τον λόγο που αυτά δραστηριοποιούνται εντός Αττικής.

Η αλήθεια είναι ότι αποτελούν χρήσιμα εργαλεία και σε μία χώρα που πλήττεται όπως η Ελλάδα θα ήταν πολύ χρήσιμα. Χρησιμοποιώντας laser που δίνουν τις συντεταγμένες του συμβάντος, zoom, καθώς και ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, καταγράφουν εικόνες που μεταφέρονται live στο war room του Κέντρου Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των
πυροσβεστών.

Οι επιτυχίες τους αρκετές όπως η φωτιά που εκδηλώθηκε προ ημερών στο Πανόραμα Βούλας. Το δωρηθέν drone που επιτηρούσε την περιοχή, εντόπισε τον καπνό από την πρώτη στιγμή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο σε μόλις 4 λεπτά, αντιμετωπίζοντας εγκαίρως την πυρκαγιά, προτού προλάβει να απειλήσει σπίτια και ζωές.

Το σύστημα drones καλύπτει μέχρι αυτή τη στιγμή τα βουνά της Αττικής (Πάρνηθα, Υμηττό, Πεντέλη και Πόρτο Γερμενό) σε συνεργασία με τους Δήμους Βούλας- Βάρης- Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κηφισιάς, Μάνδρας, Πεντέλης, Φυλής και Ασπροπύργου.

Διαγωνισμός που… ακόμα «τρέχει» καταμεσής της αντιπυρικής περιόδου Αντιθέτως, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ακόμα περιμένουν προσφορές για προμήθεια drones με το ημερολόγιο να δείχνει 5 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός με τίτλο «Προμήθεια μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων για εναέρια επιτήρηση» που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης στις 26 Φεβρουαρίου 2024, προέβλεπε την προμήθεια 97 drones διαφόρων τύπων έναντι 4.163.900 €. Τον διαγωνισμό διενεργούσε το ΤΑΙΠΕΔ και πηγές χρηματοδότησης ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Φαίνεται ωστόσο ότι κάτι δεν πήγε καλά με τον διαγωνισμό με αποτέλεσμα ένα μήνα μετά στις 28 Μαρτίου 2024 ο αρμόδιος υπουργός να αποφασίζει την παράταση κατά μία ημέρα(!!) της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών από τις 18/4/2024 στις 19/4/2024.

Έκτοτε, η τύχη του διαγωνισμού αγνοείται αλλά το αποτέλεσμα είναι προφανές, όπως εξηγήσαμε παραπάνω. Ιδιωτικά drones στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής που είναι αρκετά ώστε να έχουν να κοκορεύονται στην Κυβέρνηση ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για τη θωράκιση των δασών μας.

ΤΑ DRONES ΩΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ – ΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ
ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Κατά τον ολιγοήμερο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαιτζάν και Αρμενίας, οι τουρκόσποροι του Αλίεφ χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά εκατοντάδες τουρκικά drones Bayraktar που ουσιαστικά κέρδισαν τον πόλεμο για λογαριασμό τους. Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί οι Αζέροι δεν χρησιμοποίησαν μόνο βαλλιστικούς πυραύλους. Ο λόγος που προκρίθηκαν τα drones είναι επειδή πρόκειται για μοναδικά όπλα πολλαπλής ωφέλειας. Με αυτά μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει χτυπήματα υψηλής ακρίβειας, να αποκτήσει τη δυνατότητα «επίθεσης κορεσμού» της αεράμυνας του αντιπάλου και να μηδενίσει το ρίσκο στο έμψυχο δυναμικό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύρραξη στη Γάζα έδειξαν ότι τα πολεμικά drones ήρθαν για να αλλάξουν όλα όσα γνωρίζαμε για τον πόλεμο. Στον αντίποδα η μεγαλύτερη επίθεση με drones στην ανθρώπινη ιστορία που επιχείρησε το Ιράν απέτυχε, μια κι αυτά, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, κινούνταν με ταχύτητα χελώνας με αποτέλεσμα να εντοπιστούν και να «λοκαριστούν» εύκολα από το Iron Dome του Ισραήλ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις παράγουν πλέον περισσότερα drones παρά μαχητικά αεροσκάφη.
Δείτε τη λίστα με τις 10 χώρες που έχουν στον εναέριο στόλο τους τα περισσότερα drones:

1. ΗΠΑ: 11.520
2. Κίνα: 3.500
3. Τουρκία: 978
4. Ισραήλ: 710
5. Ιράν: 600
6. Ηνωμένο Βασίλειο: 520
7. Ινδία: 468
8. Ουκρανία: 420
9. Ρωσία: 377
10. Γαλλία: 208

Η θέση της χώρας μας;

Στον πάτο της λίστας με μόλις 5!! Η ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα από νωρίς υπερδύναμη στον κλάδο χάθηκε και αυτό γιατί η ανάπτυξη του αμιγώς ελληνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης ΗΑΙ Ε1-79 Pegasus ξεκίνησε το
1979, οι δοκιμαστικές τους πτήσεις έγιναν το 1982 και τέθηκε σε υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία, δέκα χρόνια αργότερα. Με τον «Πήγασο» να περνάει στη δεύτερη γενιά του, το 2005, θα περίμενε κανείς η Ελλάδα να είναι από τις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη στον συγκεκριμένο τομέα. Όμως, οι πολιτικάντηδες που ρήμαξαν τη χώρα προτίμησαν να μασουλάνε τα λεφτά παρά να θωρακίσουν τη χώρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Πάμε πάλι.Γραψε ότι θες….δεν θ αλλάξει τίποτα.Ουτε απ’ αυτούς ούτε από τους προηγούμενους ούτε από κανέναν.Ειναι τραγικό αυτό που συμβαίνει ,άλλα είναι αυτό.Μονο με κάτι άλλο αρκετά πατριωτικό που θα αποτελούσε σεισμό στο σάπιο σύστημα που κυβερνά την χώρα εδώ και χρόνια.

  2. Κουλαρα επιταχυνε, μετρημενα τα ψωμια σου σαν πορδιπουργος φριτςομεταρρυθμισεων! Τι να κανεις και συ στη καραυποθηκευμενη ψωροκωσταινα 2.0 !

  3. Είμαστε σίγουροι ότι θέλουν να σώσουν τα δάση ? Μήπως θέλουν να κάψουν τα δάση ? για πολλούς λογους. Για να επιτύχουν την κλιλματική κρίση που θα μας επιβάλλουν μέτρα εγκλεισμού παρόμοια με αυτά των λοκνταουν. Για να μην έχουν οι Έλληνες ξύλα από τα δάση για να ζεστάνουν τα σπίτια τους τον χειμώνα και να πληρωνουν πετρέλαιο με αποτέλεσμα να χρεωκοπήσουν και να τους πάρουν τις περιουσίες. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτούς ότι θέλουν το καλό μας. Άλλωστε αυτό φάνηκε μέχρι τώρα πως αντιμετωπίζουν τους Έλληνες οι αντινατιβιστές με πρώτον τον Κούλη

  4. Τί σκατά δωρεές είναι αυτές που μπορούν να αποσυρθούν;;; Και τί νόημα εχουν οι διαδικασίες που τίς αφορούν;;;
    Με τον Pegasus, τον Αρχύτα και τον Γρύπα ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;; Που να πάρει ο διάβολος τους “αρμόδιους” αλήτες!!!

    1. Νομίζω ο Γρύπας έχει ακυρωθεί πριν καν ξεκινήσει. Ο Αρχύτας νομίζω συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά νομίζω πως δεν είναι UCAV, δηλαδή δεν είναι σχεδιασμένο για να φέρει όπλα. Το Pegasus δεν είναι πλέον ένα σύστημα αιχμής, δεν έχει μεγάλη εμβέλεια , δεν έχει έλεγχο μέσω δορυφόρου, δεν έχει μεγάλη αυτονομία και δεν μπορεί να φέρει όπλα ή μεγάλο φορτίο. Σχεδιάστηκε σε μια εποχή που δεν ήταν κάτι τέτοιο το ζητούμενο. Γενικά μην περιμένετε πολλά από την κυβέρνηση του Κούλη και σίγουρα όχι από τις αριστερές και κεντρώες κυβερνήσεις που πιθανόν θ’ ακολουθήσουν και πιθανόν να σταματήσουν και όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην Ελλάδα έχουμε μόνο χειρότερους πολιτικούς, όλοι τους βολεμένοι και με περιουσίες και σπίτια στο εξωτερικό σε περίπτωση που ρίξουν την Ελλάδα στον γκρεμό των εχθρικών γειτόνων και των λαθρομεταναστών…

  5. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η παλαιά νοοτροπία των στρατηγών και η απόλυτη αμάθεια των νομικών/γιατρών/οικονομολόγων/”επωνύμων” που είναι η πλειοψηφία των βουλευτών και υπουργών. Η Τουρκία έγινε υπερδύναμη στα drone γιατί η εταιρεία που παράγει τα κύρια drones ανήκει στον γαμπρό του Ερντογάν. Αν είχε ο Κούλης κανένα τέτοιο γαμπρό ή νύφη, ίσως βλέπαμε κάτι τέτοιο, το ίδιο βέβαια και για τον φυτευτό της ΝΔ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τον Κασσελάκη του οποίου η πεθερά του είναι αυτή που θα προμηθεύσει την ΔΕΔΔΗΕ με εκατομμύρια έξυπνους μετρητές. Αν έφτιαχνε drone, θα αγόραζε ο στρατός drone. Δυστυχώς το κέρδος, οι συγγένειες και οι γνωριμίες παίζουν μεγάλο ρόλο σε τέτοιες καταστάσεις.

Comments are closed.