Από τα τέλη του 2020, με αφετηρία αφενός την έναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στην Ελλάδα που άνοιξε το δρόμο για μια έκρηξη κερδοσκοπίας στην χονδρεμπορική τιμή, αφετέρου την έναρξη ενός ανοδικού ράλι στις τιμές των αεριών ρύπων, ως συνέπεια των υψηλών στόχων της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, όλες οι τιμές της ενέργειας – χονδρεμπορική, φυσικό αέριο κλπ. – άρχισαν να κινούνται ανοδικά.
Το αποτέλεσμα ήταν ο πολλαπλασιασμός των καταγγελιών των καταναλωτών στην ΕΚΠΟΙΖΩ για υπέρμετρες και αδιαφανείς χρεώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας που λάμβαναν τα νοικοκυριά.
Περνώντας οι μήνες το πρόβλημα μεγεθύνθηκε μέχρι που τον Μάιο παρενέβη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καλώντας σε ακρόαση τους επικεφαλής όλων των εταιρειών ενέργειας για να δώσουν εξηγήσεις, η μεν ΔΕΗ σχετικά με τις χρεώσεις για τη ρήτρα αερίων ρύπων, οι δε πάροχοι σχετικά με τις χρεώσεις της ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) που συνδέεται με την χονδρεμπορική τιμή.
Πού κατέληξαν όμως αυτές οι πολύ τεχνικές κουβέντες; Σε μια απόφαση της ΡΑΕ να επιβάλλει στη ΔΕΗ να καταργήσει τη ρήτρα αερίων ρύπων που τον Μάιο είχε εντάξει στους λογαριασμούς των νοικοκυριών – και κάποιους μήνες νωρίτερα των επιχειρήσεων – επιφέροντας νέες αλλά σχετικά περιορισμένες αυξήσεις και να την αντικαταστήσει με τη ρήτρα ΟΤΣ που έχουν στους λογαριασμούς τους οι εναλλακτικοί πάροχοι για να διευκολύνεται η συγκρισιμότητα και η διαφάνεια στις χρεώσεις και να δουλεύει ο ανταγωνισμός.
Για τον πολύ κόσμο είναι πρόβλημα να ενισχύεις τη διαφάνεια αυξάνοντας τις τιμές αλλά αυτό δεν απασχόλησε τη ΡΑΕ. Γεγονός είναι πάντως ότι με τη ζητούμενη αλλαγή, η ΔΕΗ οδηγείται σε τόσο μεγάλη αύξηση των χρεώσεών της που όπως ανακοίνωσε θα προχωρήσει σε μείωση 30% των τιμολογίων της για να τις εξουδετερώσει.
Αυτές οι αλλαγές στις χρεώσεις θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά τον Αύγουστο, οπότε πρέπει να περιμένουμε ως τότε για να δούμε τι αρνητικές εκπλήξεις μπορεί να μας επιφυλάσσουν. Η ουσία είναι πάντως ότι η εισαγωγή της ρήτρας ΟΤΣ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αποτελεί μια μόνιμη και μάλιστα υψηλή επιβάρυνση η οποία, συν τοις άλλοις, φέρνει έντονη μεταβλητότητα.
Και το χειρότερο: κανείς δεν εγγυάται ότι αν αύριο η διοίκηση της ΔΕΗ διαπιστώσει ότι δεν «βγαίνει» με τα νέα μειωμένα τιμολόγια, θα τα αυξήσει εκ νέου, όπως είχε κάνει τον Αύγουστο του 2019, με απόφαση Χατζηδάκη. Και τότε θα πληρώνουμε και αυξημένα τιμολόγια και πρόσθετη υψηλή χρέωση για την ρήτρα ΟΤΣ.