Πήγαν από τη Λήμνο στον Αη Στράτη και μόλις έφθασαν, το πρώτο που ήθελαν να δουν ήταν το μνημείο για τον ήρωα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νίκο Σιαλμά. Το τι έζησαν το περιγράφουν στο ενυπόγραφο κείμενο που έστειλαν στην ιστοσελίδα militaire.gr. Το δημοσιεύουμε χωρίς κανένα σχόλιο, γιατί νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται…
Το κείμενο:
Προχτές στα πλαίσια των διακοπών μας επισκεφθήκαμε με μονοήμερη εκδρομή το νησί του Αγίου Ευστρατίου χωρίς αυτοκίνητο από τη Λήμνο. Εκεί θελήσαμε, μόλις φτάσαμε, να επισκεφθούμε το ηρώο του Ν. Σιαλμά για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον ήρωα.
Πήραμε διάφορα τηλέφωνα αλλά κανένας δε μπορούμε, με αιτίες ότι είναι άσχημος ο δρόμος, είναι μακριά, τι θέλετε να πάτε εκεί; και το κορυφαίο από μεσήλικα άντρα είναι πόσα δίνεται να σας πάω;
Η απόσταση είναι συνολικά με την επιστροφή 26 km σε χωματόδρομο μάλλον καλής βατότητας. Η απάντηση μου ότι μπορώ να διαθέσω περί τα 30 ευρώ δεν τους ικανοποίησε και μού είπε ότι δε θα βρεις κανέναν να σε πάει.
Τους είπα ότι πρέπει να ντρέπονται όταν θέλουν να αισχροκερδήσουν από το μνημείο ενός ήρωα 27 ετών που πλήρωσε με την ζωή του την αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αρχιπέλαγος και ότι έχουν χάσει το μέτρο.
Υπολογισμοί μου με κατανάλωση 15ευρώ/100km ενός κακοσυντηρημένου αγροτικού με 2 ευρώ/λίτρο πετρελαίου (που ας πουμε ότι είναι τόσο εκεί) οδηγεί σε 7,8 ευρώ κόστος κατανάλωσης καυσίμου. Αν βάλουμε και φθορά αυτοκινήτου άλλα 10 ευρώ, ας πουμε όλα μαζί 20 ευρώ. Αν σε αυτά βάλουμε και 10 ευρώ για συνολική εργασία μιας ώρας τότε φτάνουμε με δυσκολία κοντά στα 30 ευρώ.
Τελικά κανείς δε μας πήγε και υποσχέθηκα την επόμενη φορά θα πάρω αυτοκίνητο και θα πάω. Από ότι έμαθα μετά ζητούν οι ντόπιοι 50-60 ευρώ.
Μου προξένησε αλγεινή εικόνα η απροθυμία των κατοίκων και έλλειψη υγιούς πατριωτισμού για νέους ανθρώπους που θέλουν να τιμήσουν τον ήρωα Σιαλμά και όσους αγωνίστηκαν κ αγωνίζονται στον αέρα για να είμαστε όλοι εμείς ασφαλείς.
Τέλος, θα ήθελα να γίνει μια προσπάθεια από το Δήμο σε συνεργασία με το Στρατό Ξηράς, να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς και περιήγησης στο μνημείο, ώστε να είναι επισκέψιμο και να γίνει γνωστό τι έχει συμβεί σε Έλληνες και τουρίστες. Το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ είναι εκεί για τον εξ΄ ανατολών κίνδυνο αλλά και τον ντόπιο πληθυσμό που πρέπει να τιμά και να μη ξεχνά, αισχοκερδώντας σε ένα μνημείο.
Σας ευχαριστώ και μακάρι να δοθεί μια λύση σε αυτό το θέμα.Με εκτίμηση,
Κ. Γκαράκης
Γ. Ορφανάκη
Ποιος ήταν ο Νίκος Σιαλμάς
Πριν 27 χρόνια ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, κατέπεσε ηρωικά στο Αιγαίο πέλαγος με Mirage Mirage F1CG κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικό F-16.
Ο ήρωας που αναχαιτίζοντας τουρκικά μαχητικά κατέπεσε νότια του Άη Στράτη στις 18 Ιουνίου 1992, βάζοντας το όνομά του στις χρυσές σελίδες των Ελλήνων ηρώων που έφυγαν μαχόμενοι εν καιρό ειρήνης.
Πραγματικός Ίκαρος, έπεσε έχοντας πάντα πάνω από όλα την πατρίδα και το καθήκον.
Ο Υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς κλήθηκε εκείνο το πρωινό με το Mirage F-1CG δεύτερης γενιάς» όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, να αναχαιτίσει το ολοκαίνουργιο τότε απόκτημα τρίτης γενιάς της Τουρκικής αεροπορίας το F-16C.
Σε περιοχή κοντά στον Άγιο Ευστράτιο, το ζευγάρι των ελληνικών μαχητικών πήρε επαφή με τουρκικά μαχητικά (δύο F-16) και ακολούθησε εμπλοκή. Ο Σιαλμάς κατόρθωσε να «πάρει την ουρά» (να βρεθεί στην ώρα έξι) ενός από τα δύο τουρκικά αεροπλάνα, παρότι διέθετε, τυπικά, υποδεέστερο αεροσκάφος. Το Mirage F-1 είχε τη φήμη για όλη τη δεκαετία του 80 ότι δεν είχε χάσει αερομαχία στο Αιγαίο.
Ο χειριστής του προσπαθώντας να αποφύγει τον εγκλωβισμό βύθισε μετά από μία σειρά ελιγμών από το επίπεδο των 6.000 ποδών περίπου. Προφανώς με στόχο να αναπτύξει ταχύτητα άμεσα και να κατορθώσει να διαφύγει.
Ο Σιαλμάς τον ακολούθησε στη βύθιση από την οποία όμως δεν κατάφερε να βγει ποτέ…
Λέγεται ότι ο Τούρκος χειριστής κατάφερε να σωθεί μόνο χάρη στο τεχνολογικά ανώτερο πιλοτήριο, τις επιδόσεις και την ευελιξία του F-16. Ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα κατά τη βύθιση και κατόρθωσε να απαγκιστρώσει ακουμπώντας στην κυριολεξία στην επιφάνεια της θάλασσας… Το ακροφύσιο του κινητήρα ήρθε σε επαφή με το νερό και το ρεύμα των καυσαερίων άνοιξε ένα τεράστιο λευκό αυλάκι!
Ο Νίκος κατέβηκε χαμηλά στη θάλασσα για να τον δυσκολέψει και τράβηξε απότομα. Τράβηξε τόσο πολύ που υπερέβη τα όρια, το αεροσκάφος έχασε τη στήριξή του και καρφώθηκε στη θάλασσα.
Μερικά χρόνια αργότερα η Πολεμική Αεροπορία έφτιαξε στο ομώνυμο όπως ονομάστηκε Ακρωτήρι Νίκος Σιαλμάς (πρώην Τρυπητή), στον Άγιο Ευστράτιο, κοντά στο σημείο που έπεσε ο Νίκος, ένα μνημείο.
Μια Σπαρτιάτικη ασπίδα με ένα δόρυ και από κάτω το «Μολών Λαβέ». Το σήμα της Μοίρας στην οποία ανήκε της 342 Μ.Π.Κ.
Το μέγεθος τέτοιο που να φαίνεται από ψηλά…
ΠΗΓΗ: militaire.gr
Στην Ελληνικη γλωσσα Αγιος Ευστρατιος, στην αριστερη γλωσσα Αη Στρατης.
δυστυχώς, τα πράγματα όσον αφορά την ιστορία του Ν. Σιαλμά δεν είναι ακριβώς έτσι.. το mirage f1-CG με το οποίο πετούσε, ήταν 2ης γενιάς αεροσκάφος και ΔΕΝ « έχει επικρατήσει να λέγεται».. από εκεί και πέρα, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, κάποια στιγμή βρέθηκε στριμωγμένος από τον Τούρκο και για να μην του «πάρει την ουρά», κατέβηκε χαμηλά.. ο Τούρκος ουδέποτε του πήρε την ουρά, ο Σιαλμάς τον οδηγούσε σε βέβαιο «κάρφωμα» από το οποίο ο Τούρκος δε θα γλίτωνε αν είχε διαφορετικό μηχάνημα στα χέρια του. Είναι ήρωας ο Σιαλμάς; Σαφέστατα; Έδωσε τη ζωή του για την Πατρίδα; Οπωσδήποτε.. είναι αθάνατος; ΑΘΑΝΑΤΟΣ κι έτσι θα παραμείνει γιατί δεν ξεχνάμε.
P.S. Γραικύλοι που στο αίμα ηρώων κοιτάτε να πλουτίσετε, θα έρθει η ώρα να πληρώσετε όλες σας τις αμαρτίες.
Επίσης όταν γράφουμε για γεγονότα, καλό θα είναι να είμαστε ενήμεροι του τι ακριβώς έχει συμβεί.
1994 ο τότε φίλος μου είχε ένα φουσκωτό σκάφος και αποφασίσαμε να πάμε στον Αη Στρατη μέσω Λήμνου (για ανεφοδιασμό)το πρώτο βράδυ στη Λήμνο άλλο αίσχος και εκεί δεν μας εξυπηρέτησε κανένας στην προβλήτα εκτός από κάποιον λίγο χαζούλη υπάλληλο του Δήμου που απ’ ότι έμαθα ήταν από την Λέσβο! Την επόμενη ημέρα ξεκιναμε για Αη Στρατη φτάνουμε βλέπουμε στο λιμάνι ένα ταβερνάκι που υπήρχε το μοναδικό ήταν τότε η αρχόντισσα το λιμανιού ή κάπως έτσι λεγόταν, και ακριβώς από κάτω σε γκράφιτι απαγορεύεται η Κατασκηνωση !!! Πάμε να φάμε κάτι μας λέει ο τύπος κλείνουμε !!! Ούπς οκ λέμε έχει κάπου αλλού να φάμε; Όχι απαντάει !!! Κανένα μπακάλικο να αγοράσουμε κάτι; Είναι κλειστό !!!!
Είχα κάτι bake rolls θυμάμαι (είχαν πρωτοβγει εκείνη την εποχή) τα φαγαμε και περιμέναμε
Να έρθει το απόγευμα…. ρωτάμε για ενοικιαζόμενα δωμάτια μας λενε δεν έχει ..: να λέω γράφετε ότι απαγορεύεται η Κατασκηνωση που να μείνουμε; Είχε και ένα μπαράκι θυμάμαι ήταν μικρό και στενό στα όρθια είμασταν… καθίσαμε ένα βράδυ και την κάναμε με ελαφρά βηματάκια για Λήμνο. Για να συνεχίσουμε την υπέροχη βόλτα μας!!!
Κατέληξα ότι σαν τη Χαλκιδική δεν θα βρεις πουθενά !!!
Αυτη ειναι πλεον η ελλαδα.με 30 ευρω σου πασαρει ο αλλος την γυναικα του.τι να λεμε τωρα.μπραβο στον φιλο για την επιστολη.
Μη σας φαίνεται τόσο περίεργο. Οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου, πέρασαν πολλά χρόνια παρέα με τους καημένους τους αριστερούς την εποχή της εξορίας. Έχουν επηρεαστεί πολύ και από τότε οι περισσότεροι δεν καλοβλέπουν τους Έλληνες πατριώτες.