Δυστυχώς αποτελεί γεγονός πως οι νέοι σε πολλά κράτη της Δύσης τείνουν να γίνουν η πρώτη γενιά που θα ζήσει και θα μεγαλώσει με λιγότερα χρήματα από τη γενιά των γονιών τους.
Το υψηλό κόστος διαβίωσης αλλά και τα χρέη που ενδεχομένως να συσσωρεύτηκαν κατά την περίοδο των σπουδών τους, αποτελούν σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νέοι και νέες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, που γεννήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως και τις αρχές του 2000.
Υπάρχουν κάποιοι, ωστόσο, στις βόρειες εσχατιές της Ευρώπης που βιώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Πρόκειται για τους millennials της Νορβηγίας, όπου το μέσο ετήσιο εισόδημα όλων όσοι και όσες είναι τριάντα ετών αγγίζει τα 49.000 ευρώ (460.000 νορβηγικές κορώνες), ποσό αυξημένο κατά 13% σε σχέση με την περίοδο που τα μέλη της αποκαλούμενης X Generation (οι γεννημένοι και οι γεννημένες μεταξύ 1966 και 1980) βρίσκονταν στην ίδια ηλικία.
Πώς, όμως, συνέβη αυτό;
Στη βάση αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής ανάπτυξης που βιώνουν οι 5,2 εκατομμύρια Νορβηγοί εδώ και μια τριακονταετία σχεδόν, βρίσκονται σίγουρα τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα. Αλλά, εξηγεί μιλώντας στο BBC η Χίλντε Μπγιορνλάντ, καθηγήτρια Οικονομίας στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Όσλο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι η ποσότητα των χρημάτων αλλά ο τρόπος που δαπανώνται.
«Η διαχείριση των εσόδων από το πετρέλαιο ήταν σωστή, κάποια αποταμιεύτηκαν και κάποια διοχετεύτηκαν στην κοινωνία. Οπότε αντί να πάρουν οι λίγοι πολλά, απέκτησαν όλοι πρόσβαση σε αυτόν τον πλούτο», με την αξία του χαρτοφυλακίου που έχει συγκεντρώσει το περίφημο Δημόσιο Ταμείο της Νορβηγίας να εκτιμάται στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Ως αποτέλεσμα, σήμερα «οι διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που κερδίζουν πολλά και εκείνους που βγάζουν λίγα δεν είναι τόσο μεγάλες όσο σε άλλες χώρες». Πρέπει, ωστόσο, επίσης να σημειωθεί ότι ποσοστό των Νορβηγών και των Νορβηγίδων που κερδίζουν λιγότερα από το 50% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος έφτασε στο 8,1% το 2015, από 6,9% το 2004.
Στα κράτη της Νότιας Ευρώπης τα εισοδήματα των millennials μειώθηκαν έως και 30% σε σχέση με τα εισοδήματα των γονιών τους, 9% στη Γερμανία και 5% στις ΗΠΑ.