ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ! Η ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΑ EINAI ΒΙΩΣΙΜΗ – ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ F-35

Κοινοποίηση:
mitsotakis_exoplismoiThumbnail_2024-07-17_00-11-36-930x550

Η κυβέρνηση ζητά συχνά «κοστολόγηση» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν αυτά ζητούν ή προτείνουν κάποια μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών. Ήρθε η ώρα να κάνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μια κοστολόγηση και μάλιστα σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα. Στην Εθνική Άμυνα…

Ο κ.Μητσοτάκης «πούλησε» πολύ «εξοπλιστικό πατριωτισμό» τα τελευταία χρόνια. Ομολογούμε με μεγάλη επιτυχία. Οι ορθές αποφάσεις των φρεγατών Belharra αλλά και των Rafale ,κάλυψε όσους είχαν ενστάσεις όχι για τις επιλογές αλλά για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιήθηκαν. Απερίσκεπτη και ζημιογόνα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία «σαλαμοποίηση» της αγοράς των Rafale και προμήθεια των Belharra ,όχι ακριβώς με το «οπλικό κοστούμι» για το οποίο τις θέλαμε.

Ο Στόλος έμεινε με τις τρεις Belharra και μετά …το χάος. Γιατί εκεί οδηγείται ο ελληνικός Στόλος.
Η Πολεμική Αεροπορία ισχυροποιήθηκε σημαντικά με την προθήκη των Rafale , σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό F-16 στην έκδοση Viper. Η ΠΑ «πονάει» πολύ στον τομέα των μεταγωγικών αεροσκαφών αλλά λύση δεν έχει δοθεί.

Και μετά …ήρθαν τα F-35!

Μια χώρα όπως η Ελλάδα, με οικονομία που μετά από τρία μνημόνια δείχνει ξανά να πλέει προς τα βράχια ,θα κληθεί να συντηρεί αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς! Πως θα γίνει αυτό;

Ας κάνουμε λοιπόν μια πρόχειρη κοστολόγηση των αγορών που έχει κάνει ο κ.Μητσοτάκης , για να καταλάβουμε τι Ένοπλες Δυνάμεις θα παραδώσει. Η κοστολόγηση έχει να κάνει με τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων σε ετήσια βάση.

Φρεγάτες Belharra: 150 εκατομμύρια ευρώ

Αεροσκάφη Rafale: 200 εκατομμύρια ευρώ

Αεροκάφη F-35: 250 εκατομμύρια ευρώ

Αν δεχτούμε ότι μέχρι το 2030 ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας δεν θα ξεπερνά το 1,8 δις, τότε προκύπτει ότι αυτά τα τρία οπλικά συστήματα θα «καταναλώνουν» το 1/3 των χρημάτων!!!

Τι θα γίνει με τη συντήρηση των υπόλοιπων οπλικών συστημάτων; Θα αναζητήσει ο κ.Μητσοτάκης «λεφτόδεντρα» ή θα ακολουθηθεί το γνωστό «σύστημα» της καθήλωσης και της αχρησίας οπλικών συστημάτων.

Ο «εξοπλιστικός πατριωτισμός» είναι καλός για όσους πείθονται για την στρατιωτική ισχύ της χώρας στις παρελάσεις. Μόνο που η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και στην περίπτωση μας είναι και δυσάρεστη. Θα επανέλθουμε με τα τεράστια κενά που υπάρχουν στον αμυντικό «φράχτη» της χώρας και δεν φαίνονται στις παρελάσεις. Μάλλον γι΄ αυτό δεν ασχολήθηκε η κυβέρνηση με αυτά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Άριστη η επιλογή για F-35 block 4. Eλπίζουμε και σε αγορά Rafale F-4.2 (τα μόνα που δέχονται upgrade σε F-5 edition, ίσως ανώτερο του F-35 σε κάποιους τομείς). Κόψτε την κλάψα όταν μιλάμε για την εθνική άμυνα. Ελπίζουμε επίσης και σε 4η FDI HN και σε 8 κορβέτες Gowind, Doha ή ευρωκορβέτες. Λεφτά υπάρχουν, αν συμμαζευτεί… το Δημόσιο, αν πιαστεί η φοροδιαφυγή και αν φορολογηθούν κανονικά airbnbάδες και
    κληρονόμοι ενοικιάκηδες. Ο κούλης είναι μπινές, αλλά η άμυνα είναι σοβαρή υπόθεση και δεν θέλει κλάψα.

  2. τα νουμερα σας ειναι ολα λαθος!!! η μια bel@rra κοστιχει περι τα 800 εκ ευρω, τα ραφαλε περι τα 80 εκατ το ενα ενω τα φ35 περι τα 3.5 δις ευρω τα 20 αοπλα. Προφανως η αποφαση για τα φ35 ειναι λαθος γιατι δεσμευει πορους απο εξοπλιστικα του ναυττικου οπου η κατασταση ειναι χαοτικη . Επιπλεον 24 ραφαλ, αλλες 3 φρεγατες απο γαλλια και οπλα για τα φ16 συγχρονα ειναι μια βελτιωση .

  3. Καλε ο λουλης και τα αεροπλανακια! Να γεμισει και τη μπανιερα να παιζει με τις βαρκουλες! Καλα τα “ξεβρακωσε” τα νησια για τα ματια μιας γοβας!

  4. Αφού δεν βγαίνει το οικονομικό μην τα πάρεις.παρε μινιατούρες που βάζουν και στης βιβλιοθήκες για μόστρα είναι πολύ φτηνές πουλάνε στα jambo.

  5. Στα @@ του! Αυτό θα είναι πρόβλημα για τον επόμενο “σωτήρα”..

Comments are closed.