Μία ενδιαφέρουσα έρευνα για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων παρουσίασε ο ΣΕΒ, αξιοποιώντας στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Το 67% του πληθυσμού (έναντι 49,3% στον ΟΟΣΑ) έχει ρευστότητα κάτω από 25% του ποσού που ορίζεται ως όριο φτώχειας. Το επίπεδο ρευστότητας που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος φτώχειας θεωρείται ως απόθεμα ικανό να συντηρήσει κάποιον που χάνει το εισόδημά του για 3 μήνες.
Διακρίνονται, έτσι, τρεις κατηγορίες πολιτών.
- Αυτοί που είναι εισοδηματικά φτωχοί (έχουν εισόδημα κάτω του επιπέδου φτώχειας, αλλά έχουν απόθεμα ρευστότητας που μπορεί να τους συντηρήσει για 3 μήνες),
- Αυτοί που είναι εισοδηματικά φτωχοί και, ταυτόχρονα, φτωχοί λόγω χαμηλής ρευστότητας(έχουν ρευστότητα κάτω του 25% του επιπέδου φτώχιας),
- Αυτοί, που, αν και έχουν εισόδημα πάνω από το επίπεδο φτώχειας, δεν έχουν απόθεμα ρευστότητας που μπορεί να τους συντηρήσει για πάνω από 3 μήνες. Οι τελευταίοι αποκαλούνται «οικονομικά ευάλωτοι», υπό την έννοια ότι μπορούν εύκολα να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Στην Ελλάδα, το διάμεσο κατά κεφαλήν εισόδημα το 2018 ήταν 7863 ευρώ και, συνεπώς, το όριο φτώχειας κατά τον ΟΟΣΑ, διαμορφώνεται σε 3932 ευρώ. Άρα, το 12,9% του πληθυσμού έχει εισόδημα κάτω από 3932 ευρώ το χρόνο (ζει στη φτώχεια).
Το 67% του πληθυσμού διαθέτει ρευστότητα που δεν υπερβαίνει το ¼ του ορίου φτώχειας, δηλ. 983 ευρώ τον χρόνο.
Αυτοί που ζουν στην φτώχεια και δεν διαθέτουν μαξιλάρι ρευστότητας για συντήρηση 3 μηνών ανέρχονται σε 11,63% του πληθυσμού ή στο 90% όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αυτοί που ζουν στη φτώχεια αλλά διαθέτουν μαξιλάρι ρευστότητας συντήρησης για τρεις μήνες ανέρχονται μόλις σε 1,97% του πληθυσμού.
Και, τέλος, οι οικονομικά ευάλωτοι, αυτοί δηλαδή που ζουν πάνω από το επίπεδο φτώχειας αλλά δεν διαθέτουν μαξιλάρι ρευστότητας συντήρησης 3 μηνών, ανέρχονται σε 55,4% του πληθυσμού
Συμπερασματικά, το 12,9% του πληθυσμού ζουν στη φτώχεια και το 55,4% του πληθυσμού μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας, μιας και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια απώλεια εισοδήματος 3 μηνών.
Άρα το 68,3% του πληθυσμού (12,9% + 55,4%) είναι οιονεί φτωχοποιημένο, ζει δηλαδή κάτω, ή πάνω αλλά κοντά, στο όριο της φτώχειας.
Το αντίστοιχο ποσοστό στον ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 50,4% (11,5% +38,9%), στις ΗΠΑ σε 55,5% (16,8% + 38,7%) και στη Δανία σε 36,3% (5,5% + 30,8%). Το ποσοστό στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στον ΟΟΣΑ, αμέσως μετά τη Λετονία με 78,4% (16,2% + 62,2%, Δ09)
Λεφτά δεν έχει ο Έλληνας ,τι να τα κάνει έτσι και αλλιώς. Έχει αξιοπρέπεια, έχει αλληλεγγυη. Πληρώνει λαθροεισβολεις να βιάζουν το έθνος του. Είναι καλά με τη συνείδηση του ο Έλλεινας και οι Ελλεινηδες
Μεγάλη διαπίστωση κάνατε ρε παιδί μου.Σιγα σιγά θα έρθει κι η ώρα να στήνουμε Καραούλη στους έχοντες.