ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ: ΧΡΥΣΑΦΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ – ΖΑΛΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ! ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Κοινοποίηση:
lax-m

Έως και τρεις φορές υψηλότερη είναι η τιμή των αγροτικών προϊόντων που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, συγκριτικά με αυτήν που πουλάει ο αγρότης- παραγωγός στο χωράφι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αρακάς, ένα προϊόν το οποίο φεύγει από τον παραγωγό με τιμή 0,43 λεπτά του ευρώ το κιλό, ενώ αντίστοιχα στα σούπερ μάρκετ τα 850 γραμμάρια συσκευασμένου αρακά πωλούνται προς 3,85 ευρώ.

Αν μάλιστα κάνουμε την αναγωγή στα 1.000 γραμμάρια, τουτέστιν στο ένα κιλό, με την απλή μέθοδο των τριών, την μαθηματική πράξη που διδαχθήκαμε στα σχολικά μας χρόνια, προκύπτει ότι το ένα κιλό στα σούπερ μάρκετ τιμάται προς 4,53 ευρώ.

Αν αφαιρέσουμε λοιπόν, τα 0,43 ευρώ την τιμή δηλαδή που πουλάει ο αγρότης- παραγωγός το προϊόν του, προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 4,10 ευρώ.

Φυσικά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός, ότι με τα 0,43 ευρώ που λαμβάνει ο αγρότης –παραγωγός, θα πρέπει να καλύψει τα κόστη της αγοράς πετρελαίου για τα γεωργικά του μηχανήματα, το νερό για την άρδευση του χωραφιού ή του θερμοκηπίου, να πληρώσει για φυτοφάρμακα και λιπάσματα, το ρεύμα και τα εργατικά για την φύτευση και τη συγκομιδή του προϊόντος, και πόσα άλλα ακόμη.

Η διαφορά της τιμής λοιπόν, από τον αγρότη μέχρι τον καταναλωτή που θα κληθεί να αγοράσει το προϊόν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ιλιγγιώδης. Ξεκάθαρα λοιπόν, μιλάμε για μια κατάφωρη αδικία, εις βάρος εν πρώτοις του αγρότη- παραγωγού και κατ’ επέκταση ακολούθως του καταναλωτή.

Και η κυβέρνηση, μπροστά στην αισχροκέρδεια και τους μεσάζοντες, σηκώνει τα χέρια. Και το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να κατευνάσει τους αγρότες με ψίχουλα και να προσπεράσει τη μπόρα και την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Γιατί με επικοινωνιακή διαχείριση δεν λύνονται τα προβλήματα αλλά με ριζικές λύσεις.

Όμως, το παράδειγμα με τον αρακά, δεν είναι το μόνο, καθώς σε όλα τα γεωργικά προϊόντα, συμβαίνει κάτι ανάλογο. Οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά, εξακολουθούν να τρέχουν με διψήφιο ρυθμό της τάξης του +15% .

Για να μιλήσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα, τα κολοκυθάκια, φεύγουν από τους παραγωγούς προς 0,80 λεπτά το κιλό, ενώ ο καταναλωτής καταλήγει να τα πληρώνει ακόμη και 2,5 ευρώ στους πάγκους της λαϊκής και στα σούπερ μάρκετ.

Σε ότι αφορά τις ντομάτες, φεύγουν από το χωράφι στα 0,80 λεπτά το κιλό, στην χονδρική πωλούνται στα 1,3 ευρώ και φτάνουν στο ράφι στα 2 ευρώ το κιλό στην καλύτερη περίπτωση. Μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση της τάξης του 152,5%. Κατά 240% ακριβότερα σε σχέση με την τιμή παραγωγού αγοράζουν οι καταναλωτές το μαρούλι, το οποίο ξεκινά από τον παραγωγό στα 0,20 λεπτά το τεμάχιο, διατίθεται στη χονδρική στα 0,35 λεπτά και στη λιανική η τιμή του αγγίζει τα 0,68 λεπτά.

Στο 160% φτάνει φθάνει η διαφορά των τιμών στο μπρόκολο, με τον παραγωγό να πουλάει το προϊόν του στο 1 ευρώ το κιλό και οι καταναλωτές να το αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ στα 2,6 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, τα μήλα στάρκιν φεύγουν από το χωράφι στα 60 λεπτά το κιλό, φτάνουν στη χονδρική στα 1,10 ευρώ και στα ράφια κοστίζουν 1,45 ευρώ το κιλό.

Πέρα από τη μειωμένη παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης, οι αγρότες -παραγωγοί καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια από τους μεσάζοντες, οι οποίοι «φουσκώνουν» τις τιμές για τον τελικό καταναλωτή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

6 Σχόλια

  1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΌΜΩΣ ΈΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ-ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙ!…

    ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΠΧ, ΌΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΤΕ(ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΆΛΛΑ) ΈΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΤΙΜΗ ΜΕ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ(ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ-ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ)!…

    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΊΔΙΟΙ ΟΙ-ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΙΣ ΊΔΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ;;…

    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!…

  2. Γιατί σβήνετε τα μηνύματα; Δεν σας αρέσει η αλήθεια έτσι;
    Καθίστε και κλάψτε….. Αφού δεν σας αρέσει όπως πρέπει να είναι τα πράγματα.
    Το 90% εκείνων που σχολιάζουν δεν ξέρουν καν πως είναι το χωράφι, μόνο από μακριά.
    Γι’αυτό άλλωστε οι εργάτες γης είναι ξένοι και όχι Έλληνες, γιατί φοβούνται να φύγουν από την Αθήνα ή τις γύρω περιοχές για το μεροκάματο και κάθονται και κλαψουριζουν από τις διάφορες ιστοσελίδες και τα καφενεία.
    Δεν φταίει κανένα 41%, ο κακός τους ο καιρός φταίει.
    Αν έχουν τα καρύδια, να πάνε να αντικαταστήσουν τους ξένους εργάτες γης, αντί να κάθονται όλη μέρα στα καφενεία στο μακελειό στέλνοντας μηνύματα κλπ κλπ
    Σε πολλές περιοχές ζητάνε κόσμο με καλό μεροκάματο, τι κάθεσαι στην Αθήνα, για να σκορπάς τη μιζέρια και να κλαίγεσαι; Γι’αυτό σταματήστε το παραμύθι. Θέλετε να κατέβουν οι τιμές, να πάτε να δουλέψετε αντί να περιμένετε πότε θα πάει 26 για να πάρετε το επίδομα του τεμπέλη και να κοροϊδεύετε στην υγεία του κορόιδου που δουλεύει για εσάς χωρίς εσάς. Επίδομα να παίρνει μόνο εκείνος που δεν μπορεί επίσημα να δουλέψει και όχι εκείνος που είναι άκρας υγείας!

  3. Ναι και τωρα ο μητσοτακης θα κλαψει….μας εχει γραμμενους εκει που δεν περνει μελανι.
    Δευτερη τετραετια του δωσατε και μαλιστα με 41% τακατο τωρα θα τον πληρωσετε στο ταμειο.

  4. Τοτε στις λαικες,που υποτιθεται πουλανε οι ιδιοι οι παραγωγοι,γιατι εχουν τις ιδιες τιμες???

    1. Καλά τα ρωτάνε αυτά? Απλά τώρα που τους φεύγουν οι ξένοι εργάτες που είχαν για άλλες χώρες για να πάρουν καλύτερο μεροκάματο δεν τους έμεινε κανείς και φταίνε οι Έλληνες νέοι που δεν πάνε. Φεύγουν για Ιταλία οι ξένοι , μου τα λένε στη λαική οι ίδιοι οι παραγωγοί, ότι δεν έχουν πλέον άτομα να τους βοηθήσουν. Όταν ρώτησε έναν γιατί φεύγεις , του απάντησε μα έχει καλύτερο μεροκάματο Ιταλία, τι να κάτσω εδώ? Τόσο απλά!!!

      1. Ακριβώς, όπως το παραπάνω σχόλιο που είναι εύστοχο με την ελληνική πραγματικότητα, απλά οι πιο πολλοί το προσπερνάνε επειδή δεν τους συμφέρει η αλήθεια. Και αν θέλεις να το πω αλλιώς, τους αρέσει αυτή η κατάσταση, γιατί δεν θα αλλάξουν. Έτσι έχουν μάθει από πριν, έτσι θα συνεχίσουν να πορεύονται και τώρα. Δεν πρόκειται να κάνουν μισό βήμα. Όσο υπάρχουν τα επιδόματα και οι επιχορηγήσεις γιαγιάδων παππούδων και το ντελιβερι με τα μαύρα, έτσι θα πηγαίνει το πράγμα. Μετά μην κλαίγονται σε μερικά χρόνια που δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη, διότι δεν θα έχουν μισό ένσημο κολλημένο και θα παίρνουν 300 και 400 ευρώ το μήνα.

Comments are closed.