Την αδυναμία πρόβλεψης καταστάσεων της ελληνικής διπλωματίας εξέθεσε η νέα κατάσταση στη Λιβύη. Και έτσι εκεί που στην Αθήνα και το ΥΠΕΞ θεωρούσαν ότι είχαν “νικήσει” τελικά να που έρχεται ένας νέος “παλιός γνώριμος” του ΥΠΕΞ ξανά στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.
Και έτσι βρέθηκε ο Λίβυος πρέσβης που η Ελλάδα απέλασε τον Δεκέμβριο του 2019 ο Mohammad Younes Menfi, λόγω της υπογραφής του τουρκολιβυκού μνημονίου να βρίσκεται σήμερα ως ο νέος πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη!
Ο Mohammad Younes Menfi, που αναδείχθηκε πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, που θεωρητικά στηρίζεται από την Ανατολική Λιβύη όπως αναφέρει το Associated Press, απελάθηκε από την χώρα μας στις 6 Δεκεμβρίου του 2019 διότι από τον Λίβυο πρέσβη είχε ζητηθεί να παραδώσει στο υπουργείο Εξωτερικών το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα κάτι που δεν έπραξε μέσα στην προθεσμία που του είχε δοθεί.
«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα,Mohamed Younis Menfi, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωνε τότε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Μολονότι γεννημένος στην ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.
Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα έχει…ξεχαστεί από τον νέο Λίβυο πρόεδρο και παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια ουσιαστικά μεταβατική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου, το διάστημα είναι μεγάλο για να μείνει η χώρα μας εκτός διπλωματικού παιχνιδιού, ενώ η Τουρκία παίζει και πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη.
Η απέλαση του 2019
Λίβυος επιτετραμένος προσήλθε στο υπουργείο το εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και, κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.
Την απόφασή του να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Το γεγονός ότι το βράδυ της Πέμπτης(αναφορά στον Δεκέμβριο του 2019) είχε λήξει το τελεσίγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τον πρέσβη της Λιβύης προκειμένου να παραδώσει στην Αθήνα τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, κάτι το οποίο δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης, οδήγησε τον Νίκο Δένδια να αποφασίσει – όπως είχε προαναγγείλει – την απέλασή του.
Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η συμφωνία των δύο χωρών αποτελεί ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Πρόκειται , όπως είπε, για παράνομη απόφαση.
Για το θέμα τόσο η τότε λιβυκή κυβέρνηση είχε αναφερθεί μέσω του ΥΠΕΞ της που είχε τονίσει πως η απόφαση της Αθήνας «είναι απαράδεκτη», αλλά είχε γίνει και “πάτημα” του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου που είχε αναφέρει, αφού χαρακτήρισε «νόμιμη» τη συμφωνία που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, για απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της Ελλάδας να τον απελάσει. «Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας», είπε.
«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό» είπε.
Τα σημερινά… συγχαρητήρια του ελληνικού ΥΠΕΞ
Σήμερα η Αθήνα χαιρέτισε την εκλογή της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, η οποία πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον επόμενο Δεκέμβριο, εκφράζοντας την ελπίδα το νέο σχήμα να συνεισφέρει αποφασιστικά στην ειρήνευση και στην σταθεροποίηση της περιοχής.
αλλαγή κυβέρνησης, αλλαγή στάσης. Ενεργητική διπλωματία
Από τη στιγμή που δεν τους θέλει ο Θεός όλα θα πηγαίνουν κατά διαβόλου! Θα βοηθήσει αυτούς που συνειδητά τον πολεμάνε; Τον κύριο Χίο τον βοήθησε γιατί δεν τον μάχεται,
δεν είναι πολεμόθεος, θεομάχος!
Υποτίθεται ότι στην διπλωματία πρέπει να είσαι ήρεμος, γαλήνιος, να μη δείχνεις νευρικότητα, να κρύβεις τα χαρτιά σου, να κάνεις αντίθετα από αυτά που περιμένουν οι εχθροί σου, να είσαι απρόβλεπτος, να μην πατάς την πεπονόφλουδα. Εκεί βρήκε να κάνει τον μάγκα; Επίτηδες το έκανε ο μαλάκας! Στους κύκλους που ανήκει θα είχε μάθει ότι αυτόν τον πάνε για αρχηγό. Άσε που ο πρέσβυς μπορεί να γίνει μόνιμος ηγέτης!
ειμαστε για τα μπαζα……,,,, πρεπει πρωτα να ανοιξει πρεσβεια στην βεγγαζη ( επρεπε να ανοιξουμε εδω και 2 χρονια ) και μετα στην τριπολη και οχι το αντιστροφο… και πρεπει να ενισχυσουμε τις δυναμεις του χαφταρ στην συρτη.. με μονιμη δυναμη ….