Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι μια επιλογή την οποία είναι καλό η ελληνική οικογένεια να την εξετάσει πάρα πολύ προσεκτικά, ειδικά μέσα από τις 50 επαγγελματικές σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ σε όλη την Ελλάδα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.
«Οι 50 επαγγελματικές σχολές της ΔΥΠΑ σε όλη την Ελλάδα δίνουν την δυνατότητα σε νέους από 15 έως 29 ετών, αρκεί να έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο, να μάθουν μια από 37 ειδικότητες υψηλής ζήτησης, με διετή φοίτηση που περιλαμβάνει αμοιβή και ασφάλιση.
Τι κάνει αυτό το σύστημα; Το πρωί στην επιχείρηση και κάνεις μαθητεία, το απόγευμα πας στην τάξη, είναι το γερμανικό μοντέλο.
Το παιδί παίρνει από 120 έως 150 ευρώ την εβδομάδα για την πρακτική άσκηση για τη μαθητεία που κάνει, επίδομα στέγασης 240 ευρώ το μήνα, και επίδομα σίτισης 9 ευρώ την ημέρα.
Είναι μια πολύ ελκυστική επιλογή για τα παιδιά, τα οποία θέλουν να μάθουν κάτι που θα τους εξασφαλίσει δουλειά, να μην είναι άνεργοι, να έχουν πάντα εργασία και να έχουν επαγγελματική αποκατάσταση που νομίζω είναι το ζητούμενο για τις ηλικίες από 15 έως 29 ετών.
Οι περισσότεροι που έρχονται και φοιτούν είναι απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι η επιλογή αυτή της επαγγελματικής σχολής είναι πάρα πολύ καλή. Ενδεικτικά, κάποιες από τις ειδικότητες είναι:
Αρτοποιία, Ζαχαροπλαστική, Μαγειρική, Αισθητική, Ψυκτικός, Ηλεκτρολόγος, Υδραυλικός, Μηχανικός Αυτοκινήτου, Κομμωτική, Ξυλουργός, Μάρμαροτεχνίτης, Φωτοβολταϊκά.
Είναι λοιπόν 37 ειδικότητες που όπως όλοι ξέρουμε αυτή τη στιγμή από την καθημερινότητα έχουν μεγάλη ζήτηση. Δηλαδή σου λένε όλοι, δεν βρίσκω υδραυλικό, δεν βρίσκω ηλεκτρολόγο, δεν βρίσκω μάγειρα, δεν βρίσκω άνθρωπο να δουλέψει στο ζαχαροπλαστείο.
Αυτές είναι δημόσιες σχολές που υπάρχουν από την δεκαετία του 50, είναι όλες μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που έχουν θέσει το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εργασίας, είναι ένα μοντέλο το οποίο λειτουργεί πάρα πολλά χρόνια.
Τώρα επενδύουμε 140 εκατομμύρια ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αναβαθμίσουμε τα εργαστήρια και τον εξοπλισμό όλων αυτών των σχολών, διότι η αλήθεια είναι ότι θέλουν μια ανακαίνιση, χτίστηκαν την δεκαετία του 70 και του 80 και δεν είχαν πολύ καλή συντήρηση.
Στην δημόσια εκπαίδευση ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, δεν είναι εξαίρεση και οι επαγγελματικές μας σχολές. Δεν λέω ότι είναι όλα τέλεια, αλλά ξέρω ότι τα παιδιά που μιλάω πριν καν αποφοιτήσουν έχουν προσφορές εργασίας.
Προχθές είχαν έρθει παιδιά από την σχολή αρτοποιίας ζαχαροπλαστικής από το Γαλάτσι, όπου έχουμε μια πολύ φημισμένη σχολή. Όλα τα παιδιά που τους ρώτησα τι θα κάνεις μετά την αποφοίτηση, όλοι έχουν προσφορές εργασίας.
Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι δύο χρόνια, δύο εξάμηνα το χρόνο κατά τα οποία πληρώνονται, κολλάνε ένσημα.
Η πλατφόρμα για να κάνεις αίτηση για εγγραφή σε μία από τις επαγγελματικές σχολές ανοίγει σήμερα στις 17:00.
Επιδοματική πολιτική
Αναφερόμενος στις αλλαγές στην επιδοματική πολιτική είπε ότι «Αν κάποιος άνεργος έχει τρεις προσφορές για εργασία, σε ειδικότητα που ο ίδιος έχει πει ότι ψάχνει, και αρνηθεί και τις τρεις, τότε διαγράφεται από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια.
Είναι ένα νέο μέτρο αυτό, αλλά υπάρχουν κι άλλες αλλαγές που εξετάζουμε για το επίδομα ανεργίας, για να δούμε πως μπορούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό.
Να σας πω το εξής απλό: Είτε δουλεύεις 20 χρόνια, είτε δουλεύεις δύο χρόνια, παίρνεις το ίδιο επίδομα ανεργίας για το ίδιο διάστημα. Άρα δεν είναι πολύ ανταποδοτικό.
Επίσης το ποσό (510 ευρώ) είναι το ίδιο ποσό και τους 12 μήνες του επιδόματος ανεργίας. Δηλαδή παίρνεις το ίδιο ποσό και τον πρώτο και τον δωδέκατο μήνα.
Πολλοί λένε ότι το σοκ της ανεργίας στους πρώτους μήνες είναι πιο μεγάλο όταν πας από την εργασία στην ανεργία και θα έπρεπε και το επίδομα ανεργίας να είναι πιο μεγάλο στην αρχή και μετά να μειώνεται, να είναι εμπροσθοβαρές δηλαδή».
Θέσεις εργασίας στον Τουρισμό
Αναφερόμενος στην κάλυψη των κενών θέσεων στις συνθήκες εργασίας στον τουριστικό κλάδο είπε ότι «πάει καλά η πλατφόρμα «Job match» που φτιάξαμε, έχουμε πάνω από 13.000 εγγραφές επιχειρήσεων και πολιτών που βρίσκουν δουλειά.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια δυσκολία στον κλάδο.
Εμείς λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε: Πρέπει από τη μία σαν δημόσια υπηρεσία απασχόλησης να κάνουμε τις Ημέρες Καριέρας, να κάνουμε πλατφόρμες, να κάνουμε όλα αυτά, αλλά από την άλλη και οι εργοδότες θα πρέπει να έχουν καλύτερα πακέτα προς τους εργαζόμενους, να είναι πιο ελκυστικά ώστε κάποιος να θέλει να πάει να δουλέψει σε αυτόν τον κλάδο με καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθούς.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι συναγωνίζονται για τους ίδιους εργαζόμενους, πρέπει λοιπόν να δώσουν πολύ καλύτερες παροχές.
Εγώ πάντως είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και βλέπω ότι έχει ξεκινήσει πολύ καλά ο τουρισμός, που σημαίνει ότι δουλεύουν οι επιχειρήσεις, έχουν προσωπικό και ότι στο τέλος της χρονιάς, όταν κάνουμε ταμείο που λέμε, θα δούμε ότι ίσως οι κενές θέσεις να μην ήταν τόσες πολλές όσες αρχικά είχε δηλωθεί για 80.000 κλπ., ίσως να είναι λιγότερες».