ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!! Η κάμερα του “Μεγάλου Αδελφού” μπαίνει στην ζωή μας

Κοινοποίηση:
bb_copy_2

Το Προεδρικό Διάταγμα για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους υπέγραψε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μάλιστα στο Προεδρικό Διάταγμα ξεκαθαρίζεται ότι οι κάμερες ή τα συστήματα καταγραφής θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν  και για τη διαχείριση της κυκλοφορίας που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο οδικό δίκτυο, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και την πρόληψη και διαχείριση τροχαίων ατυχημάτων.

Με λίγα λόγια πέραν των καμερών που έχει τοποθετήσει η Τροχαία στους αυτοκινητοδρόμους αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο οι Αρχές θα μπορούν να αξιοποιήσουν και το υλικό που προέρχεται από άλλες κάμερες που καταγράφουν την κυκλοφορία ή από νέες που θα εγκατασταθούν.

Δηλαδή στους παραβάτες οδηγούς είναι πολύ πιθανό να βεβαιώνονται πρόστιμα όχι μόνο από τις φωτογραφικές κάμερες αλλά και από άλλα συστήματα καταγραφής που ήδη υπάρχουν και δεν ανήκουν στις Αρχές. Όπως επισημαίνεται η επεξεργασία δεδομένων εικόνας περιορίζεται στην αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας και της κατηγορίας (επιβατικά, φορτηγά, λεωφορεία κ.λπ.) των οχημάτων.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα θεσπίζονται οι ειδικότεροι κανόνες για την εγκατάσταση και λειτουργία, σε δημόσιους χώρους, συστημάτων λήψης ή καταγραφής ήχου ή εικόνας (εφεξής συστήματα επιτήρησης), στο μέτρο που διενεργείται επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσώπων που θίγονται από τη χρήση των συστημάτων αυτών.

Τα συστήματα επιτήρησης με κάμερες

Οι διατάξεις του παρόντος Διατάγματος εφαρμόζονται στα συστήματα επιτήρησης, ανεξαρτήτως των τεχνικών τους προδιαγραφών, εάν δηλαδή χρησιμοποιούν αναλογική ή ψηφιακή τεχνολογία, εάν διαθέτουν κάμερες σταθερές, περιστρεφόμενες ή κινητές, προσαρμοσμένες σε σταθερές βάσεις ή φορητές μεταφερόμενες από οχήματα κάθε είδους (εδάφους, θαλάσσης ή αέρος, επανδρωμένα ή μη) ή από φυσικά πρόσωπα, ή εάν χρησιμοποιείται οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή ηλεκτρονικά συστήματα, όπως επίσης και ανεξαρτήτως του είδους της εικονοληψίας (συνεχούς ή ασυνεχούς).
Στα συστήματα αυτά ανήκουν ιδίως τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, με πρόσθετο εξοπλισμό για τη μετάδοση, αποθήκευση και κάθε είδους περαιτέρω επεξεργασία της εικόνας και του ήχου.

Οι σκοποί επεξεργασίας αναλύονται στο άρθρο 3 του Προεδρικού Διατάγματος που αναγράφει ότι: «Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας, σε δημόσιους χώρους, επιτρέπεται, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14 ν. 3917/2011, για τους εξής σκοπούς:

α) Την αποτροπή και καταστολή των αξιόποινων πράξεων που προβλέπονται στις περ. β΄ έως δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 3917/2011. Στα εγκλήματα αυτά ανήκουν ιδίως τα αδικήματα που προβλέπονται στα κεφάλαια έκτο, δέκατο τρίτο, δέκατο τέταρτο, δέκατο πέμπτο, δέκατο έκτο, δέκατο όγδοο, δέκατο ένατο και εικοστό τρίτο του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα και τα κακουργήματα της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Αντικείμενο της καταστολής συνιστά και η απόδειξη τέλεσης αξιόποινων πράξεων και ταυτοποίησης του δράστη.

β) Τη διαχείριση της κυκλοφορίας που περιλαμβάνει την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο οδικό δίκτυο, τη ρύθμιση της κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και την πρόληψη και διαχείριση τροχαίων ατυχημάτων.
Υπεύθυνοι επεξεργασίας του υλικού είναι:
1.Οι δημόσιες αρχές που είναι αρμόδιες για την πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη των εγκλημάτων ή την εκτέλεση των ποινικών κυρώσεων, περιλαμβανομένων της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους, εν προκειμένω η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, είναι υπεύθυνοι επεξεργασίας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 43 του ν. 4624/2019 (Α΄ 137).

2.Για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων, την πρόληψη και διαχείριση τροχαίων ατυχημάτων και την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο οδικό δίκτυο, ως υπεύθυνος επεξεργασίας ορίζεται η/οι δημόσια αρχή/δημόσιες αρχές, που εγκαθιστά/ούν το σύστημα επιτήρησης, δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία.

Προϋποθέσεις και κριτήρια εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων επιτήρησης

Η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται μόνο στο μέτρο που είναι απαραίτητο και όταν οι επιδιωκόμενοι κατά το άρθρο 3 του παρόντος διατάγματος σκοποί, της πρόληψης ή καταστολής της εγκληματικότητας και της διαχείρισης της κυκλοφορίας δεν μπορούν να επιτευχθούν εξίσου αποτελεσματικά με άλλα ηπιότερα μέτρα.

Στο άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος ξεκαθαρίζεται ότι: «Κατά τη διαχείριση της κυκλοφορίας, η επεξεργασία δεδομένων εικόνας περιορίζεται στην αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας και της κατηγορίας (επιβατικά, φορτηγά, λεωφορεία κ.λπ.) των οχημάτων.

Η λήψη και επεξεργασία δεδομένων ήχου, στο μέτρο που σε αυτόν περιλαμβάνονται δεδομένα από τα οποία μπορεί να γίνει αναγνώριση προσώπων, δεν πρέπει να είναι ενεργοποιημένη. Η επεξεργασία δεδομένων ήχου επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, κατόπιν ειδικώς αιτιολογημένης απόφασης του υπεύθυνου επεξεργασίας, η οποία εγκρίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, με σκοπό τον εντοπισμό και την αναγνώριση προσώπων που εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις της περ. α του άρθρου 3 και οι οποίες διαλαμβάνονται στην παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2225/1994 (Α΄ 121), εφόσον η διερεύνηση των ανωτέρω αξιόποινων πράξεων είναι αδύνατη ή ουσιωδώς δυσχερής χωρίς αυτή. Στην προαναφερόμενη απόφαση γίνεται ειδική μνεία α) της αξιόποινης πράξης, για τη διακρίβωση της οποίας είναι απαραίτητη η επεξεργασία β) των ενδείξεων ως προς την εμπλοκή των ερευνώμενων προσώπων στην τέλεση της πράξεως αυτής, γ) του σκοπού της επεξεργασίας, δ) της αδυναμίας ή ιδιαίτερης δυσχέρειας διακρίβωσης της πράξης με άλλο τρόπο και ε) της απολύτως αναγκαίας χρονικής διάρκειας της επεξεργασίας.

Αποδέκτες των δεδομένων μπορεί να είναι οι αρμόδιες για κάθε σκοπό δικαστικές, εισαγγελικές ή διοικητικές αρχές. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας ή οι εκτελούντες την επεξεργασία επιτρέπεται να διαβιβάζουν τα δεδομένα, προς το σκοπό της απόδειξης μιας αξιόποινης πράξης, στο θύμα ή στο φερόμενο ως δράστη της πράξης, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος, εφόσον ο αιτών αποδείξει ότι η διαβίβαση είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

7 Σχόλια

  1. Σε κανένα περιπολικό θα βάλετε καμία μήπως και βρουμε το δίκιο μας ορισμένοι???
    Και κάτι άλλο… να βάλουμε και στις δημόσιες υπηρεσίες εφόσον κοπτεστε για το δημόσιο καλό και την ασφάλεια των πολιτών??
    Αααααα????
    Θα φριξουν τα ματάκια σας με αυτά που θα δείτε να συμβαίνουν!
    Όμως ξέχασα ότι αυτά συμβαίνουν μόνο σε δημοκρατικές χώρες… κι όχι σε Νέο Δημοκρατικες

  2. Τοσα χρονια η επιτροπή προσωπικων δεδομένων -δηθεν-, αποτελουμενη απο βαλτους μπλοκαριζε την απελευθερωση των καμερων προστατευοντας εγκληματιες, αναρχομπαχαλακηδες, ενοχους θανατηφορων τροχαιων κλπ Οποιος δεν εχει να καλυψει κατι εγκληματικο μόνο να προστατευτει μπορει απο αυτο

  3. Περιμενω το πρωτο τρολ που συμφωνει με το αρθρο.

    Αντι να επενδυσουν στην οδικη παιδεια στα σχολεια, επενδυουν σε ανθελληνισμο και προωθηση της διαστροφης.
    Αντι να φτιαξουν δρομους και γεφυρες, ενα αξιοπρεπες οδικο συστημα στην Ελλαδα του 2020, βαζουν καμερες και φορτωνουν λ@θροαποβρασματα στη χωρα που ριχνουν κατακορηφα το βιοτικο, πολιτισμικο και συνειδησιακο επιπεδο των Ελληνων.
    Χρειαζομαστε οντως big brother και στα σπιτια μεσα;- επειδη εκει παει τελικα.
    Ξοδευουν τοσο χρημα για μαλ@κιες αχρηστα πραγματα, που η Ελληνικη κοινωνια δε τα χρειαζεται. Και που αν επενδυονταν σωστα και τιμια, η “κριση” θα μοιαζε με διακοπες

    1. Μπράβο στην κυρία Σακελλαροπουλου!!
      Μπραβο Κυριάκο….για μια καλύτερη Ελλάδα!!
      Χαχαχα….

Comments are closed.