Δέκα συμβουλές για ασφαλές ταξίδι το τριήμερο

Κοινοποίηση:
eksodos

Φεύγεις για 3ήμερο με το αυτοκίνητό σου; Διάβασε 10 απλές συμβουλές για να ταξιδέψεις με ασφάλεια και οικονομία! Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε δεδομένο πως το όχημα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι σωστά συντηρημένο και έχει ελαστικά σε άριστη κατάσταση. Σύμφωνα με το Newsauto,gr οι δέκα συμβουλές είναι:

Έλεγχος στάθμης λαδιού και υγρών: Εκτός από τη λίπανση των εσωτερικών κινούμενων μερών του κινητήρα, το λιπαντικό βοηθά και στην ψύξη του κινητήρα. Μέσω της ειδικής ράβδου μπορείτε να ελέγξετε τη στάθμη (η ποσότητα θα πρέπει να βρίσκεται στη θέση MAX). Aν είναι αναγκαίο συμπληρώστε με λιπαντικό των προδιαγραφών που ορίζει ο κατασκευαστής. Ταυτόχρονα, παρατηρήστε οπτικά στη στάθμη του ψυκτικού υγρού, των υγρών φρένων και του δοχείου για τον καθαρισμό του παρμπρίζ.

Πιέσεις ελαστικών: Η πίεση των ελαστικών διαφέρει ανάλογα με το φορτίο που θα μεταφέρουμε. Τα όρια επισημαίνονται στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή σε ειδικό ταμπελάκι που βρίσκεται στην πόρτα του οδηγού ή στην τάπα της βενζίνης. Σημειώστε, επίσης, πως η λάθος πίεση στα ελαστικά αυξάνει την κατανάλωση έως και 20% και μειώνει την απόδοση των φρένων σε έκτακτες περιπτώσεις. Θυμηθείτε να ελέγξετε την πίεση αέρα και στην ρεζέρβα.

Σωστή φόρτωση του αυτοκινήτου: Τοποθετούμε με προσοχή όλες τις αποσκευές στο χώρο του πορτ μπαγκάζ. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα βαριά αντικείμενα θα πρέπει να ασφαλίζονται με ειδικούς ιμάντες ή δίκτυα συγκράτησης που βρίσκουμε στο εμπόριο. Θυμηθείτε πως σε περίπτωση σύγκρουσης ένα αντικείμενο μερικών δεκάδων κιλών μπορεί να αποκτήσει δύναμη τόνων. Επίσης, αποφεύγουμε βαριά ή αιχμηρά πράγματα εντός της καμπίνας.

Χρήση ζωνών και παιδικού καθίσματος: Τόσο οι εμπρός, όσο και οι πίσω επιβάτες, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας σε κάθε είδους διαδρομή. Για τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, ο νόμος προβλέπει την τοποθέτηση ειδικού καθίσματος ή booster.

Λειτουργήστε τον κλιματισμό: Ενεργοποιήστε τον κλιματισμό στην αυτόματη λειτουργία για να επιτύχετε τη μέγιστη δυνατή οικονομία (σε μία μέση θερμοκρασία 23 βαθμών Κελσίου). Τα «ανοιχτά» παράθυρα δημιουργούν ενοχλητικούς στροβιλισμούς στην καμπίνα και αυξάνουν την κατανάλωση.

Φορτία οροφής: Σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η χρήση ειδικής μπαγκαζιέρας για μέγιστη ασφάλεια.

Ρυμούλκηση σκάφους ή τροχόσπιτου: Βεβαιωθείτε πως τα φωτιστικά σώματα λειτουργούν σωστά στο τρέιλερ, χρησιμοποιείστε έξτρα ιμάντες πρόσδεσης και τοποθετήστε προεκτάσεις στους καθρέπτες αν χρειάζεται. Ακόμη και αν διαθέτετε τρέιλερ με πρόσθετο σύστημα φρένων, κρατήστε μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα.

«Προστατέψτε» το ρόλο του οδηγού: Οι συνεπιβάτες οφείλουν να μην αποσπούν την προσοχή του οδηγού και να βοηθούν όπου απαιτείται.

Υπερθέρμανση κινητήρα: Παρακολουθούμε πάντα τις ενδείξεις του πίνακα οργάνων. Η παραμικρή αύξηση της θερμοκρασίας του αυτοκινήτου συνεπάγεται πως πρέπει να σταματήσουμε σε ασφαλές μέρος και να σβήσουμε τον κινητήρα πριν ο δείχτης χτυπήσει κόκκινο.

Είδη πρώτης ανάγκης και ακινητοποίηση: Έχουμε πάντα μαζί μας προειδοποιητικό τρίγωνο, πυροσβεστήρα και φαρμακείο. Αν υπάρχει ανάγκη σταθμεύουμε σε ασφαλές μέρος στον αυτοκινητόδρομο και απομακρύνουμε τους επιβάτες από το αυτοκίνητο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: