Δέκα χρόνια μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της πτήσης MH17 ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχοφ δεσμεύτηκε σήμερα σε συγγενείς των θυμάτων της μοιραίας εκείνης πτήσης – δακρυσμένων και ντυμένων στα μαύρα – να συνεχίσει να κυνηγά, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής.
Το 2022 η ολλανδική δικαιοσύνη καταδίκασε ερήμην τρεις άνδρες, δύο Ρώσους και έναν Ουκρανό, σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο τους στη συντριβή. Όμως η Μόσχα αρνήθηκε να εκδώσει τους υπόπτους και πάντα αρνιόταν οποιαδήποτε ανάμιξη.
Πέρυσι, διεθνείς ερευνητές ανέστειλαν τις έρευνές τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για διώξεις περισσότερων υπόπτων.
«Παραμένουμε ενωμένοι στον αγώνα μας για δικαιοσύνη», δήλωσε ωστόσο σήμερα ο Σχοφ ενώπιον εκατοντάδων συγγενών και αξιωματούχων που ήρθαν από τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και την Ουκρανία.
Το αεροπλάνο της πτήσης MH17 απογειώθηκε από την Ολλανδία μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα, στις 17 Ιουλίου 2014, με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ.
Λίγες ώρες αργότερα, το Boeing 777 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε από ρωσικής κατασκευής πύραυλο που εκτοξεύτηκε από έδαφος που ήλεγχαν φιλορώσοι αυτονομιστές.
Όλοι οι 298 επιβάτες και το πλήρωμα σκοτώθηκαν, με τα συντρίμμια του αεροπλάνου και τα πτώματα των θυμάτων να έχουν διασκορπιστεί σε χωράφια με καλαμπόκι και ηλίανθους.
Οι οικογένειες των θυμάτων συγκεντρώθηκαν σε ένα μνημείο κοντά στο αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ, γεμάτο με ηλίανθους, όπως ήταν τα χωράφια εκείνα.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι μια καταδίκη δεν είναι το ίδιο με το να σταλεί κάποιος πίσω από τα κάγκελα της φυλακής», τόνισε ο Σχοφ, προσθέτοντας ότι «η δικαιοσύνη απαιτεί να είμαστε προετοιμασμένοι για μια «μακροχρόνια» μάχη. «Και είμαστε. Έχουμε χρόνο, υπομονή και επιμονή. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς τους ένοχους και η υπόσχεσή μου στα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
Πολλοί από αυτούς τους συγγενείς δάκρυσαν ενώ αναγιγνώσκονταν ένα προς ένα τα ονόματα των θυμάτων, μεταξύ των οποίων 196 Ολλανδοί, 43 Μαλαισιανοί και 38 Αυστραλοί.
Φρούδες οι ελπίδες των συγγενών για απόδοση δικαιοσύνης
Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ελάχιστες ελπίδες να δουν ποτέ τους ενόχους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
Για τον Έβερτ βαν Ζάιτβελντ, η σημερινή ήταν «μια δύσκολη μέρα». Έχασε την κόρη του Φρεντερίκ, 19 ετών, τον γιο του Ρόμπερτ-Γιαν, 18 ετών, και τα πεθερικά του στο δυστύχημα. «Δεν νομίζω ότι οι υπεύθυνοι θα πάνε ποτέ φυλακή», είπε ο στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Διεθνείς ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε την προμήθεια του πυραύλου που κατέρριψε το αεροπλάνο. Η Μόσχα απέρριψε κατηγορηματικά την ετυμηγορία του δικαστηρίου του 2022, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτική» και «σκανδαλώδη».
«Δεν συμμετείχαμε στην έρευνα και ως εκ τούτου η στάση μας απέναντι σε αυτά τα συμπεράσματα είναι γνωστή», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, κάλεσε σήμερα για άλλη μια φορά τη Μόσχα «να αποδεχτεί την ευθύνη της σε αυτή την τραγωδία».
«Η ευθύνη της Ρωσίας για αυτήν την θηριωδία είναι σχεδόν βέβαιη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτηση στο X.
Όμως οι τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν στην Ολλανδία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη νομική διαδικασία και αρνήθηκαν οποιοδήποτε ρόλο στην τραγωδία. Και με τη Μόσχα να αρνείται να εκδώσει ύποπτους, επικαλούμενη τη ρωσική νομοθεσία, είναι απίθανο οι καταδικασμένοι να εκτίσουν ποτέ την ποινή τους.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κλιμάκωση του πολέμου καθιστούν πραγματικά δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιος από αυτούς θα συλληφθεί στο κοντινό μέλλον», δήλωσε ο Ζάιτβελντ.
«Δέκα χρόνια ατελείωτων διαδικασιών στις οποίες το κράτος που ευθύνεται μόνο εμπόδιζε» την έρευνα, ανέφερε ο Πιτ Πλοχ, πρόεδρος της ένωσης οικογενειών των θυμάτων. «Δέκα χρόνια αγώνα ενάντια στις αρνήσεις της Ρωσίας και την πλήρη αδιαφορία της για τα δεινά που προκλήθηκαν», πρόσθεσε.
Η 71χρονη Ντικσε Μπάκερ, η οποία έχασε τον αδερφό και την κουνιάδα της στην αεροπορική τραγωδία, είπε ότι «χαιρόταν που τουλάχιστον έγινε μια δίκη και ότι αυτοί (οι καταδικασθέντες) δεν μπορούν να φύγουν από τη Ρωσία. Δεν είναι εντελώς ελεύθεροι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πολύ μπέρδεμα αυτές οι Μαλαισιανές αερογραμμές.
Γιατί πετούσαν πάνω από περιοχή όπου οι -κρανοί νεοναζί βομβάρδιζαν τους Ρώσους κατοίκους της περιοχής κι αυτοί αμύνονταν με αντιαεροπορικά; Αλλά η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και η αφασία της υπηρεσίας που καθορίζει τους αεροδιαδρόμους δεν ενοχοποιήθηκαν.
Οι Ρώσοι κατέρριψαν κάτι που νόμισαν άλλο ένα αεροσκάφος βομβαρδισμού τους. Θυμόσαστε τα εγκλήματα των δυτικών νεοναζί τότε, που όπως είπε η ανατογερμανοναζί γριά, η συμφωνία του Μίνσκ ήταν για να κερδίσουν χρόνο.
Τώρα που οσονούπω τσεπώνουν πυρηνικά, όλα Ο.Κ.;