Δένδιας: Το πρόγραμμα «BELHARA» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία

Κοινοποίηση:
σφφ

Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας της Γαλλίας επισφραγίστηκαν οι εργασίες του 1ου Ελληνο-Γαλλικού Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.).

Στέρεη, ελληνογαλλική βάση συνεργασίας
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, «η Ελλάδα και η Γαλλία συνδέονται διαχρονικά με δεσμούς φιλίας, που βασίζονται στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, στη δημοκρατία, στο Διεθνές Δίκαιο» ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας πως «στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών έχουμε αναπτύξει μια πολύ στέρεη, πολύ ισχυρή βάση».

Το πρόγραμμα «BELHARA» είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου αυτής της στενής συνεργασίας» επισήμανε, στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δηλώνει πως «είμαστε πολύ περήφανοι που τμήματα των “BELHARA” κατασκευάζονται από ελληνικές εταιρείες».

Δένδιας: Στόχος η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αμυντικής καινοτομίας

Απάντηση στις προκλήσεις η καινοτομία
Η ελληνική συμμετοχή, άλλωστε, στα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελεί έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να υπογραμμίζει την ανάγκη μετάβασης σε νέα προϊόντα αμυντικής καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, «ξέρουμε όλοι πια ότι το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, οι συγκρούσεις στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύουν την ανάγκη να περάσουμε στην καινοτομία, να εξελίξουμε τις εγχώριες τεχνολογικές μας δυνατότητες. Αυτό καλύπτει το ΕΛΚΑΚ. Είναι η απάντησή μας στα ερωτήματα που θέτει η νέα εποχή» παρατήρησε ο κ. Δένδιας.

Και συμπλήρωσε: «Αποσκοπούμε στη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Πατρίδα μας, στα πολλά χρόνια μας, ενός ολοκληρωμένου συστήματος αμυντικής καινοτομίας».

Υπό αυτό το πρίσμα, πρωταρχικό ρόλο στην μετάβαση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην νέα, ψηφιακή εποχή διαδραματίζει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛ.Κ.Α.Κ.), το οποίο «πρέπει να εκπληρώσει τον ρόλο του συντονιστή των μετεχόντων σε αυτό το αναδυόμενο σύστημα μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αμυντικής βιομηχανίας, των νεοφυών επιχειρήσεων», σύμφωνα με τον κ. Δένδια.

Σημειωτέον ότι οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία δεν κατέστησαν δυνατή την παρουσία του Γάλλου Υπουργού Άμυνας, Σεμπάστιαν Λεκορνού. «Καταλαβαίνουμε απολύτως ότι η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία τον κρατάει μακριά μας. Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μαζί του, με τη γαλλική Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Macron (Μακρόν), ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε την ελληνογαλλική αμυντική σχέση», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Παρόντες στην έναρξη του Συμποσίου ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτρης Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας Αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας Παντελής Τζωρτζάκης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας.Από τη γαλλική πλευρά παρίσταντο η Πρέσβης της Γαλλίας Λωράνς Αουέρ (Laurance Auer), ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας Αντιστράτηγος Γκέλ Ντιάζ Ντε Τουέστα (Gaël Diaz De Tuesta) και ο Διευθυντής του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (DGA) Υποστράτηγος Πατρίκ Ωφόρ (Patrick Aufort).

Επιπλέον, στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συμποσίου βραβεύθηκαν πρωτοπόρες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει ευφυείς τεχνολογίες για την αναγνώριση οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τον χειρισμό και έλεγχο μη επανδρωμένων συστημάτων.

Δένδιας: Στόχος η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αμυντικής καινοτομίας
Αναλυτικά, η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Κυρίες και Κύριοι,

εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

αγαπητή κυρία Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας,

Θέλω να σας πω ότι είναι για εμένα μια τεράστια χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτή τη φάση της στενής συνεργασίας του ΕΛΚΑΚ (Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας) με το γαλλικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω την τεράστια σημασία που αποδίδουμε στο ΕΛΚΑΚ, το οποίο κάνει τα πρώτα του, αλλά πολύ σημαντικά και ελπίζω πολύ στέρεα βήματα.

C’ est avec grand plaisir que je vous accueille aujourd’hui à Athènes à l’ occasion de l’ ouverture des traveaux du premier Symposium gréco – francais sur l’ innovation dans le domaine de la défense.

Un symposium qui renforce les liens entre deux pays partenaires, alliés et amis.

Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την παρουσία της σήμερα μαζί μας, την Πρέσβη της Γαλλίας κυρία Laurance Auer (Λοράνς Αουέρ), τον Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Gaël Diaz De Tuesta (Γκέλ Ντιάζ Ντε Τουέστα) και τον Διευθυντή του Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (AID) Υποστράτηγο Patrick Aufort (Πατρίκ Oφόρ).

Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω πόσο μας λείπει σήμερα ο Γάλλος ομόλογός μου Sébastien Lecornu (Σεμπάστιαν Λεκορνού). Καταλαβαίνουμε απολύτως ότι η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία τον κρατάει μακριά μας. Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μαζί του, με τη γαλλική Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Macron (Μακρόν), ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε την ελληνογαλλική αμυντική σχέση.

Διότι η Ελλάδα και η Γαλλία συνδέονται διαχρονικά με δεσμούς φιλίας, που βασίζονται στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, στη δημοκρατία, στο Διεθνές Δίκαιο.

Και είναι δεσμοί που επισφραγίστηκαν με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2021, που είμαι τόσο περήφανος που φέρει την υπογραφή μου. Μια συμφωνία που υλοποιείται με κοινές ασκήσεις, με κοινές αποστολές, με αμοιβαία υποστήριξη στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Εδώ σήμερα που συζητάμε, στην Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE» συνοδεύεται από μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Και επίσης στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών έχουμε αναπτύξει μια πολύ στέρεη, πολύ ισχυρή βάση.

Το πρόγραμμα «BELHARA» είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου αυτής της στενής συνεργασίας.

Είμαστε πολύ περήφανοι που τμήματα των «BELHARA» κατασκευάζονται από ελληνικές εταιρείες.

Και βέβαια, δεν θέλω να παραλείψω το πρόγραμμα των αεροσκαφών «RAFALE».

Κυρίες και κύριοι,

Ξέρουμε όλοι πια ότι το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, οι συγκρούσεις στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύουν την ανάγκη να περάσουμε στην καινοτομία, να εξελίξουμε τις εγχώριες τεχνολογικές μας δυνατότητες.

Αυτό καλύπτει το ΕΛΚΑΚ. Είναι η απάντησή μας στα ερωτήματα που θέτει η νέα εποχή.

Αποσκοπούμε στη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Πατρίδα μας, στα πολλά χρόνια μας, ενός ολοκληρωμένου συστήματος αμυντικής καινοτομίας.

Και επίσης το ΕΛΚΑΚ πρέπει να εκπληρώσει τον ρόλο του συντονιστή των μετεχόντων σε αυτό το αναδυόμενο σύστημα μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αμυντικής βιομηχανίας, των νεοφυών επιχειρήσεων.

Και βέβαια, καταλυτικό παράγοντα αυτής της προσπάθειας συνιστά η συνέργεια με αντίστοιχους φορείς καινοτομίας του εξωτερικού.

Αυτό υπηρετεί το σημερινό Συμπόσιο. Υπηρετεί τη δημιουργία ευρύτατων διαύλων επαφής ανάμεσα στο οικοσύστημα καινοτομίας της Γαλλίας, ένα ώριμο οικοσύστημα, και το δημιουργούμενο οικοσύστημα καινοτομίας της Πατρίδας μας. Να μπορέσουμε μαζί να διαμορφώσουμε κοινές προτάσεις. Να αναπτύξουμε και να παράξουμε αμυντικά προϊόντα διττής χρήσης. Αυτό που στην παγκόσμια κοινότητα λέγεται dual-use.

Θα ήθελα, επίσης, ειδικά να αναφερθώ σε ερευνητικά προγράμματα γαλλικής και ελληνικής κοινής πρωτοβουλίας, όπως αυτά που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund-EDF).

Είναι θετικό γεγονός και το υπογραμμίζω ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στα ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό μας Προϊόν (ΑΕΠ) είναι ανταγωνιστική. Όμως, γιατί πρέπει να λέμε την αλήθεια, η παραγωγή τελικού προϊόντος, εάν μετρηθεί, μας κατατάσσει ακόμη πολύ χαμηλά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Και αυτό το κενό το ΕΛΚΑΚ καλείται να το καλύψει, μέσω της αξιοποίησης των ιδιωτικών πρωτοβουλιών και μέσω της προώθησης των νεοφυών επιχειρήσεων.

Πρέπει να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα. Έχουμε ένα επιτυχημένο παράδειγμα. Το ξέρετε όλοι πια, το «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», προϊόν συνεργασίας του ΕΛΚΑΚ με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, την ΕΑΒ, το οποίο θεμελιώνει αυτή την προσπάθεια. Αλλά πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες, δυνατότητες και σε νέες εταιρείες.

Βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ο διαγωνισμός που οργανώνεται από το ΕΛΚΑΚ και η σημερινή απονομή βραβείων στοχεύουν στις νέες ιδέες, στους νέους ανθρώπους για να καλύψουν τις επιχειρησιακές προτεραιότητες που θέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Για να επιτευχθεί αυτή η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και δυνάμεων καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ δημιούργησε ένα κατάλληλο γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας, ένα transfer office.

Έτσι μπορούν να πετύχουν και οι Ανώτατες Στρατιωτικές μας Σχολές να συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα. Να δοθεί κι εκεί διέξοδος στις δημιουργικές δυνατότητες των νέων που φοιτούν σε αυτές τις Σχολές.

Η συνέργεια με το Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας της Γαλλίας (Agence de l’ Innovation de Defense) είναι εφαλτήριο αυτής της προσπάθειας και σηματοδοτεί, και μάλιστα με το σημερινό Συμπόσιο, την έναρξη μιας σταθερής, αποδοτικής και ελπίζω μακροχρόνιας συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τη μεγάλη Γαλλική Δημοκρατία.

La Grèce et la France sont des défenseurs fermes de la cooperation international.

Toujours en respectant les règles du droit international.

Sur la base de la protection de nos valeurs européennes communes.

Je souhaite plein succès aux travaux du symposium.

Je vous remercie.

Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: