Δένδιας σε ΕΕ: «Αν επιτεθεί η Τουρκία θα ζητήσουμε συνδρομή των κρατών μελών με το άρθρο 41»

Κοινοποίηση:
nikos-dendias-thumb-large--2-thumb-large--5-thumb-large--4

O Νίκος Δένδιας έφερε στην επιφάνεια το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ σε περίπτωση που κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση και τόνισε ότι εφόσον συμβεί κάτι ανάλογο με την Τουρκία θα ζητήσει την βοήθεια των κρατών μελών.

Οι χώρες που στήριξαν ανοιχτά τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου όσον αφορά την λεκτική καταδίκη για της ΕΕ για την Αγιά Σοφιά ήταν η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία και η Εσθονία.

Ο Δένδιας ζήτησε ενεργοποίηση του άρθρου 42 σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης

«Η Ελλάδα διαθέτει ικανές ένοπλες δυνάμεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει. Γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί. Μα καθόλου» τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συνταγματική υποχρέωση να προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών απευθύνθηκε στους 26 συναδέλφους του που μετείχαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έγινε στις Βρυξέλλες. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τότε η Αθήνα έχει συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης.

Στην περίπτωση κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας με έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης, της Ρόδου ή κάποιου άλλου ελληνικού νησιού, είτε με άλλου είδους τουρκικής ενέργειας σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η Αθήνα θα αντιδράσει στρατιωτικά.

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών εξήγησε στους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε περίπτωση που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτροχιαστούν και διολισθήσουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση η Αθήνα θα επικαλεστεί το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ και θα ζητήσει την στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.

«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στο προοίμιο του άρθρου 42 παράγραφος 7 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ.

Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Δώστε ένα χαμομήλι στο κύριο….. Ταράχτηκε. Τι φοβερό να είσαι υπουργός εξωτερικών και να σου τύχει η γκαντεμιά Μητσοτάκη.

  2. H Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία και η Εσθονία…. Τι μας λες… Σοβαροί στρατοί…. Γελάει ο κόσμος και το παρδαλό κατσίκι….

  3. Οι άνθρωποι το έχουν κάψει τελείως!!! ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, δυστυχώς!!!!!!!!!!!!!

  4. Χα χα χα χα τι λες βρε μ@λακα δεντρια (επίτηδες) θα ζητησεις πότε ; τοτε που θα κάνει το ντου ο μεμετης ; ΤΩΡΑ ΡΕ Μ@ΛΑΚΟΠΙΤΟΥΡΑ βαλε τις φωνες μετα θα ειναι αργά θα παθουμε οτι η Κύπρος Μ@ΛΑΚΑ

    1. ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΒΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ;

Comments are closed.