Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της NASA, που εντόπισε τον πρώτο του εξωπλανήτη, ο οποίος έχει μέγεθος παρόμοιο με της Γης και παράλληλα βρίσκεται στη φιλόξενη ζώνη του άστρου του, δηλαδή σε απόσταση κατάλληλη για να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του, συνεπώς και συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής.
Ο εξωπλανήτης TOI 700d κινείται γύρω από ένα μικρό ψυχρό νάνο αστέρα τύπου Μ, σε απόσταση 101 ετών φωτός από τη Γη, στο νότιο αστερισμό της Δοράδος. Το μητρικό άστρο έχει περίπου το 40% της μάζας και του μεγέθους του Ήλιου μας και τη μισή επιφανειακή θερμοκρασία του.
Ο ΤΟΙ 700d είναι ένας από τους λιγοστούς γήινους και δυνητικά κατοικήσιμους εξωπλανήτες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, με πιο γνωστούς έως τώρα τρεις πλανήτες στο σύστημα του άστρου Trappist-1 σε απόσταση 40 ετών φωτός. Η επιβεβαίωση του εξωπλανήτη ΤΟΙ 700d έγινε από ένα άλλο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο, το Spitzer, ενώ η ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Χαβάη.
Στο ίδιο σύστημα, υπάρχουν ο ΤΟΙ 700b που έχει σχεδόν το μέγεθος της Γης και είναι πιθανώς βραχώδης, αλλά κινείται πολύ κοντά στο άστρο του, καθώς επίσης ο TOI 700c που είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος από τη Γη και πιθανώς αέριος.
Ο ΤΟΙ 700d, ο πιο εξωτερικός από τους τρεις και ο μοναδικός στη φιλόξενη ζώνη του μητρικού άστρου, είναι 20% μεγαλύτερος από τη Γη, χρειάζεται 37 μέρες για μια πλήρη τροχιά (η διάρκεια του έτους του) και δέχεται από το άστρο του το 86% της ακτινοβολίας που δέχεται η Γη από τον Ήλιο. Προς το παρόν, οι ακριβείς συνθήκες στον TOI 700d παραμένουν άγνωστες, αλλά ο πλανήτης θα αποτελέσει στόχο περαιτέρω έρευνας στο μέλλον.
Το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA ανακοίνωσε επίσης στο ίδιο αστρονομικό συνέδριο ότι το TESS έκανε μια ακόμη ανακάλυψη, βρίσκοντας τον πρώτο του εξωπλανήτη με δύο ήλιους (άστρα). Πρόκειται για τον πλανήτη ΤΟΙ 1338b, που βρίσκεται σε απόσταση 1.300 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Οκρίβα. Ο εξωπλανήτης -ο μόνος γνωστός στο διπλό αστρικό σύστημα του- είναι σχεδόν επταπλάσιος από τη Γη.
Στο παρελθόν το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» είχε ανακαλύψει 12 πλανήτες με δύο ήλιους και τώρα το TESS, που εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 2018, έκανε την πρώτη δική του παρόμοια ανακάλυψη. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 4.000 εξωπλανήτες
40 έτη φωτός… 120 έτη φωτός… στα κοντά δηλαδή…. θα θέλαμε χιλιάδες χρόνια για να φτάσουμε εκεί με την υπάρχουσα τεχνολογία, ΑΝ φτάναμε ποτέ. Μόνο από την κοσμική ακτινοβολία μπορεί να πέθαιναν οι “αστροναυτες” μετά από χρόνια έκθεσης στο διάστημα, καθώς δεν υπάρχει επαρκής θωράκιση από την κοσμική ακτινοβολία στους διαστημικούς σταθμούς και στα διαστημικά λεωφορεία. Το βράδυ που κοιμούνται στον ISS “βλέπουν” “φωτάκια” ακόμα και με κλειστά μάτια, είναι τα σωματίδια κοσμικής ακτινοβολίας που παιρνούν μέσα από το κεφάλι τους. Δείτε τη συνέντευξη του αστροναύτη Scott Kelly που το λέει, όπως και σε πιθανώς μόνιμες αλλαγές στα γονίδια μάλλον λόγω πάλι τις κοσμικής ακτινοβολίας.
Ακόμα και εάν έχει εξωγήινους,δεν θα το μάθουμε ποτέ ,πολύ απλά γιατί για να φτάσουμε εκεί με την υπάρχουσα τεχνολογία χρειαζόμαστε χιλιετίες ολόκληρες για να φτάσουμε. Γιατί ακόμα και εάν μπορούσαμε να φτάσουμε την ταχύτητα του φωτός,πάλι θα κάναμε 101 χρόνια να φτάσουμε. Οπότε δεν μας ενδιαφέρει και πολυ αυτή η είδηση, πέρα από το γεγονός ότι θα μπορούσε να γίνει μια σχετική ταινία επιστημονικής φαντασίας η συγκεκριμένη ανακάλυψη!