«Είναι ένοχοι γιατί απαξίωσαν την ανθρώπινη ζωή και έδωσαν μεγαλύτερη αξία στο πλοίο και το δρομολόγιο» δήλωσε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά
Ένοχοι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη είναι η πρόταση της εισαγγελέως.
«Σας κοιτάζω στα μάτια και σας λέω ότι είστε ένοχοι» είπε η εισαγγελέας απευθυνόμενη στους τέσσερις κατηγορουμένους.
«Αυτό που συνέβη είναι απάνθρωπο. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όχι στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας», ανέφερε.
Αποδόθηκαν οι κατηγορίες σε ότι αφορά στον πλοίαρχο του Blue Horizon για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, των θαλάσσιων συγκοινωνιών από τις οποίες προήλθε θάνατος, καθώς και για κατάχρηση εξουσίας, όπως ανέφερε η εισαγγελέας.
Συγκεκριμένα, το πλοίο έφυγε με ανοιχτό καταπέλτη, κάτι που έδινε την αίσθηση σε κάποιον επιβάτη ότι μπορεί και προλαβαίνει να επιβιβαστεί, κάτι το οποίο τελικά έγινε στην περίπτωση του Αντώνη Καργιώτη.
Ανέφερε ότι κανένας από τους τέσσερις κατηγορουμένους δεν προσπάθησε σε καμία στιγμή να τον βοηθήσει και όπως προέκυψε από τις αποδείξεις καθ’ όλη της ακροαματικής διαδικασίας, απέπλευσε για κάποια λεπτά της ώρας ζωντανός. Ο ίδιος σήκωσε τα χέρια, ενδεχομένως να μπορούσε να είχε αποτραπεί ο θάνατος του, όμως δεν υπήρξε καμία κίνηση από κανέναν, όπως για παράδειγμα η ρίψη ενός σωσιβίου.
Σε ό, τι αφορά στον Ύπαρχο, που είναι ο άνθρωπος που έσπρωξε τον άτυχο άνδρα τρεις φορές και οδήγησε στον θάνατο τον 36χρονο, ανέφερε πως δεν έκανε καμία προσπάθεια να τον σώσει και πως η ευθύνη του ως άνθρωπος που είναι αρμόδιος για την ασφαλή επιβίβαση των αυτοκινήτων, των οχημάτων και των επιβατών στο πλοίο είναι τέτοια που θα έπρεπε να απλώσει το χέρι και να τον τραβήξει μέσα στο πλοίο και σε καμία περίπτωση να τον απωθήσει.
Ακόμα και όταν συνέβη αυτό, τον χαρακτήρισε ψύχραιμο και ανέφερε ότι έμεινε απαθής.
Ο ίδιος με ασφάλεια έκανε προσεκτικά βήματα προς τα πίσω και στη συνέχεια έστριψε την πλάτη του.
Μπήκε στο πλοίο και μίλησε στον καπετάνιο και σε καμία περίπτωση δεν ενημέρωσε για τα πραγματικά γεγονότα.
Του αποδίδεται η κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και σε ότι αφορά στον υποπλοίαρχο και τον ναύκληρο τους αποδίδεται κατηγορία για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Μάλιστα σε ό,τι αφορά στον ναύκληρο αποδίδεται κατηγορία και για άσκηση κατάχρησης εξουσίας και σωματικής βίας απέναντι στον Αντώνη Καργιώτη, καθώς είναι εκείνος που όπως ανέφερε ξεκίνησε την απώθηση του 36χρονου.
Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να έχουμε την απόφαση.
Τέλος, η εισαγγελέας ανέφερε ότι άμα δεν υπήρχε το βίντεο το οποίο κυκλοφορεί ακόμα στο διαδίκτυο ενδεχομένως να μην είχε μαθευτεί ποτέ η αλήθεια και ο Αντώνης να έμενε στην ιστορία ως ένας περίεργος καταθλιπτικός άνθρωπος που απλώς γλίστρησε από ένα καράβι, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Τόνισε ότι το γεγονός πως έχουμε φτάσει στα δικαστήρια, οφείλεται στους επιβάτες που αντέδρασαν, κατέγραψαν τα γεγονότα με το κινητό τους και ενημέρωσαν τις αρχές, καθώς οι κατηγορούμενοι παραπλάνησαν τις λιμενικές αρχές με σκοπό να έχουν καλύτερη μεταχείριση και να αποσιωπήσουν το γεγονός.
Μία ώρα και σαράντα λεπτά διήρκεσε η αγόρευση της εισαγγελέωςΜια ώρα και σαράντα λεπτά διήρκησε η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πειραιά, η οποία χαρακτηριστικά δήλωσε:
«Ανθρώπινα τους συμπονώ για την κατάσταση που βρίσκονται, αλλά δεν τους είδα να μετανοούν κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας εδώ και ένα μήνα. Έφυγε τόσο άδικα ένας άνθρωπος, όχι στην ανοιχτή θάλασσα αλλά μέσα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτό είναι συγκλονιστικό.
Αντί να δακρύζουν γι’ αυτό, έστω και μετά από 18 μήνες, έρχονται και λένε ότι καταστράφηκε η ζωή τους ότι έφταιγαν οι λιμενικοί που ήταν υπεύθυνοι για την διάσωση του Αντώνη μέσα στο λιμάνι και ότι η δική τους εκπαίδευση για διάσωση αφορά στην ανοιχτή θάλασσα και όχι στα λιμάνια.
Τους κοιτάω στα μάτια και τους λέω ότι είναι ένοχοι γιατί απαξίωσαν την ανθρώπινη ζωή και έδωσαν μεγαλύτερη αξία στο πλοίο και το δρομολόγιο.
Ο κύριος …… (πλοίαρχος) ξεκίνησε με ορθανοιχτο καταπέλτη και ταχύτητα στο μισό. Ο κύριος …… ( ύπαρχος ) τον έσπρωξε στον πάτο της θάλασσας και στα απόνερα της πρύμνης. Ο ναύκληρος δεν έκανε τίποτα για να τον βοηθήσει. Εμπόδισε τον Αντώνη να μπει και δεν εμπόδισε τον υπαρχο να τον σπρώξει. Ο υποπλοίαρχος δεν ειδοποίησε ενώ είχε την δυνατότητα σε ένα δευτερόλεπτο μέσω ασυρμάτου να πει στον πλοίαρχο τι γίνεται να κάνει κράτει μηχανές. Κάνεις δεν ενήργησε για διάσωση, αλλά το πλοίο έφυγε και άφησε τον Αντώνη αβοήθητο μέχρι που πνίγηκε. Το λάθος του Αντώνη δεν ήταν ότι δεν είχε πάνω του εισιτήριο. Ούτε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει καλά. Το λάθος του ήταν ότι ήταν πολύ αθώος λόγω της νοητικής υστέρησης και δεν μπόρεσε να πιστέψει ότι ένας συνάνθρωπος του θανάτου έκανε κάτι τέτοιο.
Φοβάμαι ότι αν δεν ενεργούσαν οι επιβάτες να καταγράψουν με βίντεο που ακόμα κυκλοφορεί, εάν η εισαγγελέας εκείνο το βράδυ δεν έπαιρνε εκείνη την φωτισμένη απόφαση να δώσει εντολή να γυρίσει πίσω το πλοίο, το Blue Horizon θα είχε φτάσει στο Ηράκλειο, θα είχαν καταστραφεί στοιχεία και ο Αντώνης θα ήταν ένας προβληματικός επιβάτης που απλώς γλυστρησε.
Είμαστε υποχρεωμένοι στην μνήμη του να αποδώσουμε δικαιοσύνη».