Δίκη Τοπαλούδη: Στόχος η επανεκκίνησή της από Δευτέρα. Τα μέτρα που θα ληφθούν

Κοινοποίηση:
Τοπαλούδη-Ροδίτης-750x536

Αγώνα δρόμου ξεκινά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας προκειμένου η δίκη για την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο τον Νοέμβριο του 2018, να έχει ολοκληρωθεί πριν τελειώσει ο Μάιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από δύο συνεχόμενες διακοπές στις 17 Μαρτίου και στις 2 Απριλίου η απόφαση είναι ειλημμένη.

Η προγραμματισμένη συνεδρίαση της 4ης Μαίου θα γίνει κανονικά, παρόλο που δεν έχουν αρθεί τα μέτρα περιορισμού λόγω του κορονοιού. Ούτως ή άλλως βέβαια η συγκεκριμένη δίκη εμπίπτει στις εξαιρέσεις των Υπουργικών Αποφάσεων για την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, καθώς έχει προσωρινά κρατούμενους. Όμως, τις δύο προηγούμενες φορές κρίθηκε ότι θα ήταν πιο συνετό να μην γίνει προς το παρόν η διαδικασία υπό το φόβο της διασποράς του ιού.

Τώρα όμως αποφασίστηκε οι συνεδριάσεις να ξαναρχίσουν και μάλιστα θα γίνονται κάθε ημέρα ώστε η απόφαση για τους δύο κατηγορούμενους, τον 21χρονο Ροδίτη και τον 23χρονο αλβανικής καταγωγής, να βγει έως το τέλος του μήνα. Κι αυτό γιατί τότε εκπνέει το ανώτατο εκ του νόμου όριο των 18μηνών προσωρινής κράτησης του πρώτου κατηγορούμενου και όλοι, πλην της πλευράς του ιδίου φυσικά, δεν θα ήθελαν να αποφυλακιστεί πριν η δικαιοσύνη αποφασίσει για την ποινική του μεταχείριση.

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο δεν υπάρχει τέτοιος προβληματισμός αφού κρατείται και για το βιασμό της 19χρονης κοπέλας ΑμΕΑ, τον οποίο διέπραξε μαζί με έναν 23χρονο Ρομά, τρεις ημέρες αφότου η Ελένη Τοπαλούδη βρέθηκε άγρια δολοφονημένη.

Τα μέτρα

Ωστόσο, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξάγονται οι συνεδριάσεις θα είναι εντελώς διαφορετικές από τις συνήθεις λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να είναι αυτή που θα καθορίσει ποιες θα είναι αυτές.

Μεταξύ άλλων πάντως, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το βέβαιο είναι ότι στη δικαστική αίθουσα θα παραβρίσκονται ελάχιστοι: δικαστές, ένορκοι, εισαγγελέας, δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, κατηγορούμενοι και παρόντες όσοι μάρτυρες (που θα έχουν ενημερωθεί προηγουμένως ποιοι και πόσοι) πρόκειται να καταθέσουν στην εκάστοτε συνεδρίαση.

Περιορισμένο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα είναι και το ακροατήριο. Κατά πάσα πιθανότητα μόνο οι συγγενείς και ελάχιστοι δημοσιογράφοι θα λάβουν άδεια εισόδου, αφού πλήρης απαγόρευση αντίκειται στο Σύνταγμα το οποίο προβλέπει, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ότι όλες οι δίκες πρέπει να είναι ανοιχτές στο κοινό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: