Δίκη Φιλιππίδη: Ένταση και… θεατρινισμοί στη σημερινή διαδικασία

Κοινοποίηση:
1482868-filippidis-petros-930

Μεγάλη ένταση μεταξύ της υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη και της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στην δίκη του επιφανούς ηθοποιού για τρεις υποθέσεις σεξουαλικής βίας κατά συναδέλφων του, πυροδότησε ένα αμιγώς δικονομικό ζήτημα.

Τα θέμα αφορούσε την ένσταση της Υπεράσπισης του κατηγορούμενου η οποία ζήτησε, κατά την προηγούμενη δικάσιμο, να αποβληθεί από την θέση της στην Πολιτική Αγωγή η τρίτη ηθοποιός που καταγγέλλει τον Φιλιππίδη για βιασμό. Η πλευρά Φιλιππίδη αιτιολόγησε το αίτημα της για αποβολή της εν λόγω παράστασης, επικαλούμενη μη κατάθεση παραβόλου, το οποίο δεν περιλαμβάνεται, όπως ανέφεραν, στη δικογραφία.

Το δικαστήριο, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε την ένσταση, ωστόσο η συζήτηση της θέσης των συνηγόρων του ηθοποιού, χαρακτηρίστηκε από κλιμακούμενη ένταση η οποία κορυφώθηκε με την έντονη αντιπαράθεση των συνηγόρων του Φιλιππίδη με την πρόεδρο.

Οι τόνοι ανέβηκαν και με τις τοποθετήσεις συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής που έκαναν λόγο για «αντιδεοντολογική δικηγορική συμπεριφορά» εκφράζοντας μάλιστα προβληματισμό για τον λόγο που η υπεράσπιση «επιλέγει ένα τριτεύον ζήτημα για να καθυστερήσει τη διαδικασία».

Οι συνήγοροι του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Κική Πακιρτζίδου, τόνισαν, επικαλούμενοι νομολογία του Αρείου Πάγου, ότι εφόσον απουσιάζει το παράβολο από την δικογραφία το δικαστήριο δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την παράσταση Πολιτικής Αγωγής. Η ένταση κλιμακώθηκε όταν η πρόεδρος επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, κίνηση που προκάλεσε επιπλέον εκνευρισμό στην πλευρά του κατηγορούμενου, η οποία έστρεψε τα πυρά της στην Έδρα.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Θα ζητήσω να έρθει να παρακολουθεί την δίκη επιθεωρητής έτσι όπως συντονίζετε!

Πρόεδρος: Να ζητήσετε ό, τι θέλετε!

Με την απόφαση απόρριψης του θέματος που έθεσαν οι συνήγοροι του ηθοποιού, η υπεράσπιση επέμεινε στο αίτημα της, με την πρόεδρο να αναφέρει στους δύο συνηγόρους του ηθοποιού πως εφόσον διαφωνούν θα μπορούσαν να ασκήσουν έφεση και αίτηση αναίρεσης της παρεμπίπτουσας απόφασης.

Η φράση της προκάλεσε έκρηξη της υπεράσπισης. «Με αυτό που λέτε, δημιουργείται η εντύπωση πως μπορεί να γίνεται η δίκη για το θεαθήναι» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ η κ. Πακιρτζίδου πρόσθεσε: «Είπατε μόλις στον κ. Φιλιππίδη “για μας είστε ένοχος”. Αυτό είναι μεροληψία εις βάρος του κατηγορουμένου. Θέλω διακοπή να συνεννοηθώ με εντολέα μου».

Και η πρόεδρος όμως μετά από αυτά, δείχνοντας τον εκνευρισμό της είπε:

Πρόεδρος: Θέλετε να φύγω να έρθετε εσείς εδώ; Είμαστε δικαστήριο πρώτου βαθμού. Κύριε κατηγορούμενε εάν έχετε κάποιο παράπονο να μου το πείτε! Ενδεχομένως επειδή είμαστε και άπειροι, όπως λέει και ο κ. συνήγορος σας, να κάνουμε και λάθος. Έχετε δικαίωμα να ασκήσετε και εσείς τα δικαιώματα σας εάν θεωρείτε ότι μεροληπτούμε. Είμαστε πολύ νωρίς ακόμα, το δικαστήριο δεν έχει έρθει σε καμία απόφαση.

Κ. Πακιρτζίδου: Εάν ήσασταν ο Φιλιππίδης και ήσασταν στο Κορυδαλλό δεν θα λέγατε τόσο εύκολα εννοούσα κάτι άλλο…μάλλον έχει μεταφερθεί το θέατρο εδώ πέρα, θέλω να συνεννοηθώ με κ. Φιλιππίδη.

Η διαδικασία διεκόπη και με την επάνοδο της Έδρας η εκ των συνηγόρων του κατηγορούμενου, δήλωσε στο δικαστήριο πως «η υπεράσπιση παραμένει στη θέση που σας έχει εκφράσει. Αισθανόμαστε ότι έχετε σχηματίσει άποψη για τον παρόντα κατηγορούμενο. Ο κ. Φιλιππίδης κάθε απόγευμα γυρίζει στον Κορυδαλλό ενώ έχει δηλώσει ότι είναι αθώος. Στον κατηγορούμενο δεν είπατε ποτέ τι προβλήματα έχει, αν θέλει νερό. Στην προηγούμενη συνεδρίαση κάνατε και διάγνωση στην μάρτυρα, λέγοντας “μήπως σας έχει πέσει η πίεση;”. Ξέρετε τι μου είπε ο εντολέας μου: “έχει διερωτηθεί κανείς από την έδρα που γυρίζω και που πάω, εγώ δηλώνω αθώος και γυρίζω στον Κορυδαλλό”. Η δήλωση σας η σημερινή φέρνει μεγάλη αμηχανία και προβληματισμό στην υπεράσπιση».

Πρόεδρος: Κύριε κατηγορούμενε, η συμπεριφορά μου απέναντι στην μάρτυρα ήταν ανθρώπινη. Προσπαθώ με ανθρωπιά και ενσυναίσθηση να μπαίνω στη θέση όλων. Θέλω να έρθει η ώρα να σας ακούσω κι εάν κι εσείς δεν είστε καλά, θα κάνω το ίδιο. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει και μία ημέρα στη φυλακή, πόσο δύσκολη είναι για οποιονδήποτε.

Η διαδικασία κατά τον υπόλοιπο χρόνο, καθώς το θέμα της ένστασης απασχόλησε επί ώρες το δικαστήριο, συνεχίστηκε με την εξέταση της δεύτερης καταγγέλλουσας από την υπεράσπιση. Η πλευρά του κατηγορούμενου αμφισβητεί όσα ισχυρίζεται η μάρτυρας περί απόπειρας βιασμού της από τον Φιλιππίδη, το 2010 στο καμαρίνι του θεάτρου «Μουσούρη».

Οι ερωτήσεις των συνηγόρων του κατηγορούμενου επικεντρώθηκαν εν πολλοίς στον χρόνο που επέλεξε η ηθοποιός να καταγγείλει τον συνάδελφο της, με την μάρτυρα να απαντάει πως αποφάσισε να μιλήσει επίσημα, μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου που κινητοποίησαν συναδέλφους της να μιλήσουν για κακοποιητικές συμπεριφορές του επιφανούς καλλιτέχνη.

Πρόεδρος: Δηλαδή το 2013 όταν είχατε μιλήσει σε κάποιους ανθρώπους είχατε πει και όνομα ή μόνο το περιστατικό;

Μάρτυρας: Στο σύζυγο μου με όνομα, σε φίλους, σε κάποιους είχα πει και όνομα και σε άλλους μόνο το περιστατικό. Σε κάποιους από εκείνους που το ανέφερα με όνομα δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Μου πρόσθεσαν και άλλα περιστατικά.

Μ. Δημητρακόπουλος: Πως δεν το είπε κανείς πουθενά;

Μάρτυρας: Τα άτομα αυτά δεν το έκαναν αυτό ποτέ.

Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή 27 Μαΐου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αει στο διάολο! Έχουμε πήξει στις παπαριές για τα δικαιώματα του ρεμαλιού…

Comments are closed.