Δίκη για το Μάτι: Ευθύνες σε αρχηγό Πυροσβεστικής και επικεφαλής ΕΣΚΕ απέδωσε ο εισαγγελέας

Κοινοποίηση:
mati.fotia_

Στη γεμάτη αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας και μετά από 15 μήνες ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη για την εθνική τραγωδία του Ματιού, που έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι και τραυματίστηκαν σοβαρά πολλοί ακόμη, αγορεύει επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων, ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Παναγιώτης Μανιάτης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται οι 14 από τους 21 κατηγορούμενοι, ανάμεσά στους οποίους είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς. Με μεγάλη προσοχή και αγωνία, παρακολουθούν την εισαγγελική αγόρευση δεκάδες συγγενείς νεκρών, αλλά και εγκαυματίες που κατάφεραν να διασωθούν από την πύρινη λαίλαπα, κουβαλώντας ωστόσο για πάντα τις εφιαλτικές μνήμες από την αποφράδα ημέρα που άλλαξε για πάντα τις ζωές τους.

Ο κ. Μανιάτης ξεκίνησε την εισαγγελική του πρόταση, μιλώντας για τη “δεύτερη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία όλων των εποχών”, που προκάλεσε “συμφορά” και “όλεθρο” στην πληγείσα περιοχή του Ματιού αλλά και σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για “μείζονος σημασίας γεγονότα που καθόρισαν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας”, ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο εισαγγελικός λειτουργός και συμπλήρωσε ότι η φωτιά στο Μάτι και τα τραγικά της αποτελέσματα άλλαξαν τα δεδομένα στην πυρόσβεση, στη διαχείριση των πυρκαγιών, αλλά και στις προτεραιότητες, που πλέον αφορούν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

“Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ιστορία του τόπου πρέπει να διακριθεί σε προ του 2018 και στη μετά του 2018 εποχή. Υπήρξαν δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε μία φωτιά που διήρκεσε δυο με δυόμιση ώρες. Αποδείχτηκε ότι εχθρός του κακού είναι το χειρότερο, είχαμε μεγάλες φωτιές με πολλά θύματα από το 2007. Η συμφορά για το συμβάν που εξετάζουμε εμπέδωσε στο συλλογικό υποσυνείδητο, το δόγμα ότι πάσει θυσία πρέπει να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή, ως πρώτιστο έννομο αγαθό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα ποιος έφταιξε και τι έγινε λάθος και φτάσαμε σε αυτό το ολέθριο αποτέλεσμα”, υποστήριξε ο κ. Μανιάτης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ξεκίνησε τη διεξοδική του αγόρευση, αποτυπώνοντας χρονικά τα γεγονότα της μεγαλύτερης τραγωδίας που βίωσε η χώρα. Όπως είπε, η φωτιά ξεκίνησε στις 16.41 από οικοπεδικό χώρο, στην οδό Ανδρούτσιυ 10, στο Νταού Πεντέλης. “Η πρώτη αναγγελία έγινε στο 199 στις 6.46 και ακολούθησε κινητοποίηση προσωπικού και οχημάτων. Από τη μονή στο Νταού Πεντέλης, έως και την παραλία οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, ήταν άνεμοι αρχικά μετριοι, ενισχυόμενοι έως 9 μποφόρ.

Η πυρκαγιά με το που εκδηλώθηκε πήρε μεγάλες διαστάσεις. Έπνεαν άνεμοι πολλών μποφόρ. Οι δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης όπου και εκδηλώθηκε. Το μέτωπο κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις, ανατολικά προς Νέο Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι και το δεύτερο μέτωπο προς Καλλιτεχνούπολη, το οποίο ανακόπηκε εγκαίρως. Στις 18.05 η φωτιά εισήλθε στο Νέο Βουτζά, στις 18.22 περνά τη λεωφόρο Μαραθώνας, μπαίνει στο Μάτι και φτάνει στη θάλασσα από 18.45 έως 19.59”, περιέγραψε ο κ. Μανιάτης.

Ζήτησε την ενοχή Τερζούδη και Φωστιέρη για εκτροπή ελικοπτέρου στα διυλιστήρια Ασπροπύργου
Ακολούθως, αναφέρθηκε σε μία προς μία τις κατηγορίες που αποδίδονται στα 21 πρόσωπα, τους τότε επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, τη Ρένα Δούρου, του δημάρχου Ραφήνας και Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς και Ηλία Ψινάκη αλλά και τους τότε υπεύθυνους πολιτικής προστασίας. Ο κ. Μανιάτης απέδωσε σαφείς ευθύνες και ζήτησε την ενοχή του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Τερζούδη και του τότε επικεφαλής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, Ιωάννη Φωστιέρη για την εκτροπή ελικοπτέρου, του μοναδικού εναερίου μέσου που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική έως τις 18.00 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, κοντά στα διυλιστήρια της Μότορ Όιλ.

“Η απόφαση ήταν και παράτυπη και υπηρεσιακά εσφαλμένη. Ήταν επιχειρησιακά και δεοντολογικά εσφαλμένη”, επεσήμανε ο εισαγγελέας της έδρας, κάνοντας λόγο για σφάλμα που βαρύνει τον τότε αρχηγό και τον τότε επικεφαλής ΕΣΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος. Η εσφαλμένη απόφαση προήλθε από την παρέμβαση επιφανούς επιχειρηματία και ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων των διυλιστηρίων, ανέφερε ο κ. Μανιάτης, καταδικάζοντας τη χρόνια, όπως τη χαρακτήρισε πρακτική, των τηλεφωνικών παρεμβάσεων επιφανών ανθρώπων, με αιτήματα που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

“Ο κ. Φωστιέρης λαμβάνει δύο κλήσεις από επιφανή επιχειρηματία που του ζητά σε επιτακτικό ύφος για συνδρομή εναερίου μέσου στη Μότορ Όιλ. Φέρεται ωστόσο ότι του δήλωσε σε αυτές τις κλήσεις ότι η φωτιά έχει εισέλθει στις εγκαταστάσεις. Δέχεται και τρίτη κλήση από μηχανικό ασφαλείας που φέρεται να του είπε ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Τι θα έπρεπε να κάνει σε εκείνο το σημείο ο κατηγορούμενος; Θα έπρεπε να προσπαθήσει να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή. Με τον επίγειο επικεφαλής αξιωματικό. Να εξακριβώσει πράγματι ότι υπάρχει άμεσος και υπαρκτός κίνδυνος σε μια καίριας σημασία υποδομή. Είναι συχνό το φαινόμενο μη σχετικοί παράγοντες, επιφανή πρόσωπα, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, παράγοντες της πολιτικής ζωής να απευθύνονται τηλεφωνικά στους επικεφαλής του ΕΣΚΕ ζητώντας ιδίως εναέρια μέσα.

Αλίμονο αν τέτοια είδους αιτήματα δεν κρίνονται με κριτήρια υπηρεσιακά, αλλά κρίνονται με το όνομα του προσώπου που τα απαιτεί. Θα έπρεπε να επιχειρήσει να επιβεβαιώσει τη βασιμότητα αυτού που του μετέφερε ο επιφανής επιχειρηματίας. Ο τρίτος κατηγορούμενος δεν το έπραξε και έσπευσε να εκτρέψει το ελικόπτερο προς τα διυλιστήρια. Ποιος ευθύνεται για αυτή την απόφαση; Ο τότε επικεφαλής του εσκεμμένα- ΣΚΕΔ. Εξίσου ευθύνεται και ο πρώτος κατηγορούμενος, ο τότε αρχηγός του Σώματος καθώς η απόφαση του επικεφαλής του ΕΣΚΕ τελεί πάντα υπό την έγκριση του εκάστοτε αρχηγού”, είπε για το κρίσιμο ζήτημα ο εισαγγελικός λειτουργός.

Επιπρόσθετα, ο εισαγγελέας της έδρας, απέδωσε ευθύνες στον Ιωάννη Φωστιέρη, πρώην επικεφαλής ΕΣΚΕ- ΣΚΕΔ για τη μη αξιοποίηση δυο ελικοπτέρων Σινουκ από την αεροπορία στρατού, τα οποία παρέμειναν καθηλωμένα στην Πάχη Μεγάρων. “Υπήρξε πλημμέλεια, σφάλμα και αβλεψία που βαρύνει τον κ. Φωστιέρη”, κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που αφορούν στην αξιοποίηση και διάθεση των εναερίων μέσων στον πύρινο εφιάλτη της ανατολικής Αττικής, που αντιμετωπίζουν ο Σωτήρης Τερζούδης, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος και ο Ιωάννης Φωστιέρης, ο εισαγγελέας της έδρας δεν εντόπισε ευθύνες ή παραλείψεις των τριών κατηγορουμένων που να οδήγησαν στον εφιάλτη με την εκατόμβη νεκρών και τους δεκάδες εγκαυματίες.

Ειδικότερα, για τα καθηλωμένα εναέρια μέσα “Φλόγα 1” και “Φλόγα 2” , ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι δεν προκύπτουν υπηρεσιακές ευθύνες της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Ομοίως έκρινε και για τις κατηγορίες που αποδίδονται στον τότε αρχηγό, τον υπαρχηγό και τον επικεφαλής του εσκεμμένα, αναφορικά με την έγκαιρη μέριμνα για εναέρια επιτήρηση της πληγείσας περιοχής, αλλά και την πρόνοια για μεταστάθμευση αεροσκαφών και άλλων εναερίων μέσων.

Ο λόγος που δε χρησιμοποιήθηκαν ορισμένα από τα 11 διαθέσιμα αεροσκάφη και για την επιτήρηση της περιοχής, εξήγησε ο εισαγγελικός λειτουργός, είναι ότι “δεν υπήρχε ικανός αριθμός ενοριών συντονιστών. Η απάντηση είναι συγκλονιστικά απλή. Ο μόνος χειριστής ήταν ο κ. Αναστασόπουλος που επέβαινε στο Φλόγα 1”, εξήγησε, παραθέτοντας τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα που βίωνε το Πυροσβεστικό Σώμα εκείνη την περίοδο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: