Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Αυξητική τάση εμφανίζουν οι ψηφιακές απάτες μετά την πανδημία

Κοινοποίηση:
dioksi08ape

Ο διαδικτυακός σεξουαλικός εξαναγκασμός και εκβιασμός παιδιών και ενηλίκων, ο εθισμός στο διαδίκτυο, το sexting είναι κάποιοι από τους κινδύνους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι όλοι οι χρήστες του διαδικτύου, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο τους. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Ασφάλεια και Διαδίκτυο».

Ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Αποστολίδης σημείωσε πως υπάρχουν τρόποι να προστατευθούμε από τις διαδικτυακές απάτες. «Ενα τρικ που μπορούμε να προσέξουμε είναι να κοιτάμε πάντα στην ιστοσελίδα που μπαίνουμε αν θα έχει την κλειδαριά στο αριστερό σημείο, θα πρέπει να προσέχουμε τα email που μας έρχονται καθώς μπορεί να υπάρχει μια παραπάνω τέλεια, μπορεί να έχουν γράψει μια λέξη παραπάνω που να προσομοιάζει σε κάποιο μέιλ που ανήκει σε κάποιον προμηθευτή μας και αυτό να είναι ψευδές. Θα πρέπει να παρατηρούμε το κείμενο όπου αν είναι με μια πάρα πολύ απλή μετάφραση, ίσως είναι ένα κείμενο που το έχει στείλει κάποιος κακόβουλος» τόνισε.

Ερωτηθείς αν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Αποστολίδης εξήγησε πως, «το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλά κρούσματα. Συνήθως ζητάνε να τους επιβεβαιώσουν έναν αριθμό που στέλνουν, ο οποίος δεν πρέπει να επιβεβαιωθεί ή ζητάνε να μπουν σε ένα λινγκ που τους στέλνουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αν δηλαδή δώσουμε τα στοιχεία μας, θα πρέπει να ακυρώσουμε την κάρτα μας σε συνεννόηση με την τράπεζα μας και μετά να απευθυνθούμε στις διωκτικές αρχές εφόσον θέλουμε να υποβάλουμε κάποια μήνυση. Αν δεν έχουμε βάλει τον κωδικό, δεν μας έχουν στείλει δηλαδή για επιβεβαίωση κωδικού μπορεί να αμφισβητηθεί με αίτημα στην τράπεζα και σε κάποιες περίπτωσεις οι τράπεζες μπορεί να γυρίσουν τα χρήματα πίσω. Είναι βέβαια θέμα της τράπεζας αλλά και παίζουν ρόλο και οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο πολίτης»..

«Τα άτομα που γνωρίζετε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας. Μη δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας. Προστατεύστε την ιδιωτικότητά σας. Μην αποκαλύπτετε σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε. Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μη δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες», υπογράμμισε ο δικηγόρος, καθηγητής Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Ιγγλεζάκης,

Στην παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων και στο οικονομικό κυβερνοέγκλημα, αναφέρθηκε ο δικηγόρος, καθηγητής Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Νουσκάκης, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα με έφηβο που κατάφερε να εντοπίσει τα κενά που είχε η ιστοσελίδα του γραφείου του πρωθυπουργού, «Τελικά αθωώθηκε ο 16χρονος, διότι αν και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παραβίαση μυστικών της πολιτείας, αποδείχθηκε πως με τις ενέργειες του δεν ήθελε να παραβιάσει τα κενά της ιστοσελίδας του πρωθυπουργού και βοήθησε έτσι ώστε ο επόμενος πρωθυπουργός το 2009 να προστατευθεί. Ουσιαστικά μας γλίτωσε από τη μεγάλη διαρροή μυστικών της πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: