Δίωξη σε βάρος του Μιχάλη Σάλλα και άλλων πρώην ανώτατων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και σε βάρος πρώην στελεχών της Ελληνικής θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Libra της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Αριστείδης Κορέας για την υπόθεση της παραβίασης των capital controls το 2016. Ο Μιχάλης Σάλλας και οι λοιποί κατηγορούμενοι θα δικαστούν για την υπόθεση στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 18 Νοεμβρίου.
Σημειώνεται πως το Μάρτιο του 2016 η τότε Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς παραβίασε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και έστειλε παράνομα στην Κύπρο 127,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56 εκατ. ευρώ αφαιρέθηκαν παράτυπα από τον λογαριασμό μισθοδοσίας της τράπεζας. Οι έρευνες της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής για το Ξέπλυμα κατάδειξαν πως τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε λογαριασμούς κυπριακών εταιρειών που ανήκαν στον Φέλιξ Μπίτζιο, τον τότε CEO της Ελληνικής θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Λογοθέτη σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και σε επιχειρηματίες που είχαν σχέση είτε με τον ίδιο τον Μπίτζιο ή με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.
Συγκεκριμένα, 63,2 εκατ. ευρώ κατέληξαν στην εταιρεία Wind Fenix, 7,3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Bardi Investments Limited, ποσό 12,3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Mouratami Limited, ποσό 12,7 εκατ. ευρώ στην Chepei Limited, ποσό 25 εκατ. ευρώ στην South Wind, 1,1 εκατ. ευρώ στην Wind Hellas 1 και 5,5 εκατ. ευρώ στην Ionian Wind. Κάποια από τα χρήματα αυτά κατευθυνθήκαν εν συνεχεία σε εταιρείες σχετικές με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κάποια μέσω τρίτων εταιρειών επέστρεψαν στην Ελλάδα σε λογαριασμούς εταιρειών που μεταξύ άλλων είχαν μετάσχει -με μετοχοδάνεια – στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς το 2015. Μέρος των χρημάτων κατέληξε σε λογαριασμούς εταιρειών σχετιζόμενων με στελέχη της προηγουμένης Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.
Η ποινική δίωξη που είχε ασκήσει η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον Ιούλιο του 2019 και η οποία στηριζόταν στα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος αναφερόταν στην παραβίαση των capital controls, στις προαναφερόμενες αντικανονικές πληρωμές και στις χρηματοδοτήσεις εταιρειών ΑΠΕ. Ωστόσο, η κ. Τουλουπάκη άσκησε δίωξη για κακουργηματική απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες , αλλά δεν άσκησε δίωξη για τα capital controls. H δίωξη Τουλουπάκη αποδείχθηκε θνησιγενής, λόγω της τροποποίησης του ποινικού κώδικα και της μετατροπής της κακουργηματικής απιστίας σε κατ΄ έγκληση διωκόμενο αδίκημα. Η Τράπεζα Πειραιώς – σκανδαλωδώς- δεν υπέβαλε έγκληση και η υπόθεση οδηγήθηκε στο αρχείο.
Το παράδοξο είναι πως η Εισαγγελία Διαφθοράς όχι μόνο δεν άσκησε δίωξη για τα capital controls ( σ.σ. αυτό έγινε όταν η Οικονομική Εισαγγελία έστειλε την υπόθεση στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών), αλλά δεν ασχολήθηκε και με το ποιος επωφελήθηκε από τα χρήματα αυτά. Αυτό παρά το ότι εντός της δίωξης της κ. Τουλουπάκη υπάρχει απάντηση που είχε δώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2017 ο πρώην Chief Operating Officer και Γενικός Διευθυντής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Ιωάννης Σγουροβασιλάκης (έχει αποβιώσει), ο οποίος ανέφερε για τα χρήματα των capital contrοls που από την Κύπρο επέστρεψαν στην Ελλάδα τα εξής: «Οι σχετικές συναλλαγές αφορούσαν πελάτες, οι οποίοι σχετίζονταν με μετόχους, που είχαν συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 για την κάλυψη υποχρεώσεων τους οι οποίες έπρεπε να ολοκληρωθούν ταχύτατα και σε συγκεκριμένες προθεσμίες, λόγω του κινδύνου ακύρωσης συμπεφωνημένων, με αποτέλεσμα να έβαζαν σε κίνδυνο υποχρεώσεις τους προς την Τράπεζα.
Όπως έχει αναφερθεί προς το κλιμάκιο των ελεγκτών της ΤτΕ, τα παραπάνω διενεργήθηκαν μετά από σχετικές οδηγίες της ανώτατης διοίκησης για την διευθέτηση και ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων πελατών, για τον περιορισμό των υποχρεώσεων τους που είχαν χρησιμοποιηθεί για την συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015».
Ωστόσο, η παραδοχή του εκλιπόντος Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς ότι «τα παραπάνω διενεργήθηκαν μετά από σχετικές οδηγίες της ανώτατης διοίκησης» δεν αξιοποιήθηκε από την κ. Τουλουπάκη, αλλά ούτε και από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα για να ανιχνευθεί το ποιοι ήταν αυτοί οι πελάτες που κάλυψαν τα μετοχοδάνεια του 2015 και ποιοι είναι οι πραγματικά ωφελημένοι από την παραβίαση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην ακροαματική διαδικασία της 18ης Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις, δεδομένου ότι το κατηγορητήριο δεν είναι διευρυμένο και δεν περιλαμβάνει όλους όσους ωφελήθηκαν από την παράνομη εξαγωγή των 127,3 εκατ. ευρώ εκτός Ελλάδος. Εκτός αν κατά την αναμενόμενη προσφυγή που θα γίνει ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών, εκείνος αποφασίσει να επιστρέψει την υπόθεση για προκαταρκτική εξέταση ώστε να εξετασθεί σε βάθος το ποιοι τελικά ωφελήθηκαν από αυτές τις μεταφορές.
Ρε ποιόν μου θυμίζει, ποιόν μου θυμίζει;;;;;
Από το “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” της ΕΡΤ στη δεκαετία του 70 τον……..