Δασικοί χάρτες: Παράταση 25 ημερών. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

Κοινοποίηση:
Xathike-5--1094777-dasos-696x416

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε χθες 25 ημέρες παράταση για την υποβολή αιτήσεων αναμόρφωσης δασικών χαρτών σε όλη την Ελλάδα.

Οι αρχικές προθεσμίες έληγαν στις 20 και 28 Αυγούστου, και τώρα με την απόφαση που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά (πρόκειται για την πρώτη απόφαση που υπογράφει από τότε που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα) οι νέες προθεσμίες μετατίθενται για τις 15 Σεπτεμβρίου (για τις περιπτώσεις που έληγαν στις 20 Αυγούστου) και για τις 23 Σεπτεμβρίου (γι’ αυτές που έληγαν στις 28 Αυγούστου).

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος αποφασίστηκε προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη σχετική διαδικασία και να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι που εκ των πραγμάτων ήταν πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα (για τις 20 και 28 Αυγούστου).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη (6 Ιουλίου 2020) δρομολογείται η αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πλέον θα καταγράφονται στους δασικούς χάρτες όλες οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975.

Επιπλέον, προβλέπονται οι διαδικασίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν από την εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου (συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων). Μάλιστα, οι ίδιες διαδικασίες αφορούν και τους δασικούς χάρτες οι οποίοι ήταν υπό ανάρτηση και τώρα αναμορφώνονται και θα αναρτηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις διοικητικές πράξεις που καταγράφονται, μεταξύ άλλων, είναι αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων, οι οποίες απέδωσαν γεωργική, κτηνοτροφική ή μεικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.

Επίσης παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων εκδοθέντα κατά εφαρμογή της αγροτικής νομοθεσίας. Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών για το σύνολο των εκτάσεων στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, οι οποίες φέρουν διακριτό αριθμό τεμαχίου και τους αποδόθηκε χρήση γεωργική, κτηνοτροφική ή μεικτή.

Διευκρινίζεται ότι για τη συλλογή των σχετικών διοικητικών πράξεων μεριμνά η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό θα συγκεντρωθούν από υπουργεία και λοιπούς φορείς το ψηφιακό αρχείο της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, διά του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού Εγγυήσεων, και άλλα διαθέσιμα γεωχωρικά δεδομένα που πρέπει να απεικονίζονται στους δασικούς χάρτες.

Βεβαιώσεις

Τι πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι που διαθέτουν κτίσμα σε έκταση που φαίνεται δασική:

Α) Οσοι διαθέτουν οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν από το 1975 πρέπει να προσκομίσουν: α) αντίγραφο της οικοδομικής άδειας, β) βεβαίωση της οικείας υπηρεσίας δόμησης ή υπεύθυνη δήλωση αρμόδιου μηχανικού ότι το υπόψη κτίσμα ή τμήμα αυτού έχει κατασκευαστεί κατ’ εφαρμογή άδειας που δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί και γ) αποτύπωση της αναγκαίας επιφάνειας για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας από ιδιώτη μηχανικό σε εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα.

Β) Οσοι διαθέτουν οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν από τις 25/11/2011 πρέπει να προσκομίσουν: α) αντίγραφο οικοδομικής άδειας, β) βεβαίωση από την υπηρεσία δόμησης (ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού) για τα όρια αρτιότητας που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της οικείας οικοδομικής άδειας, βάσει θεωρημένου τοπογραφικού διαγράμματος που τη συνοδεύει, γ) αποτύπωση της αναγκαίας επιφάνειας για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας σε εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα.

Σημείωση: η προσκόμιση των προαναφερόμενων δικαιολογητικών δεν απαιτείται αν έχουν ήδη συνυποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο αντιρρήσεις του κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη, με τις οποίες «σκοπείται» η εξαίρεση της έκτασης  από τον δασικό χάρτη.

Οι αιτήσεις διόρθωσης

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι αιτήσεις διόρθωσης των πρόδηλων σφαλμάτων, επί των αναρτημένων δασικών χαρτών, υποβάλλονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον διαδικτυακό τόπο του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) μέσα σε 105 μέρες από την πρόσκληση που αναρτάται.

Επίσης σε συμμόρφωση με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων που είχαν υποβληθεί και απορριφθεί (είτε σιωπηρά, είτε διότι δεν θεωρήθηκε ότι εμπίπτουν στην κατηγορία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων) παραπέμπονται, με επιμέλεια της Διοίκησης, για να εξεταστούν ως εμπροσθέτως ασκηθείσες αντιρρήσεις από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) των δασικών χαρτών.

Με τον τρόπο αυτό, όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι θιγόμενοι ανακτούν το δικαίωμα να προβάλουν και να εξεταστούν οι προβαλλόμενοι ισχυρισμοί τους. Επιπλέον, προβλέπεται ότι κατά των αναρτηθέντων χαρτών δύνανται να υποβάλουν αντιρρήσεις (στο ίδιο περιθώριο των 105 ημερών) όσοι δεν είχαν ασκήσει αντίρρηση, ενώ όσοι το είχαν κάνει, μπορούν να προβάλουν πρόσθετους ισχυρισμούς που αφορούν τη σύννομη αλλαγή χρήσης σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον σχετικό νόμο (4685/2020).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: