Δείτε αυτή τη μέδουσα και θα καταλάβετε γιατί δε πρέπει να πετάτε πλαστικά στη θάλασσα! [ΦΩΤΟ]

Κοινοποίηση:
med

Moιάζει με μία απλή φωτογραφία μέδουσας αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά θα δει τις λέξεις «Philip Morris International».

Το όνομα της καπνοβιομηχανίας διακρίνεται στην ημιδιαφανή λωρίδα ενός περιτυλίγματος πακέτου τσιγάρων και βρίσκεται μέσα στη μέδουσα. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στη Μεσόγειο Θάλασσα και το εύρημα ήταν τυχαίο αλλά ανήκει στην πρώτη καταγραφή πλαστικού μέσα σε μέδουσα.

Το National Geographic που την παρουσιάζει, λέει πως τα πλάσματα στους ωκεανούς προσπαθούν να αποφύγουν το πλαστικό και είναι σαν να κινούνται σε ναρκοπέδιο. Τον περασμένο Απρίλιο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports δημοσίευσε αυτή την πρώτη τεκμηρίωση του πλαστικού σε μια μέδουσα και αναφέρει πως αυτό κάνει το πρόβλημα πιο σύνθετο.

Η μέδουσα βρέθηκε στη Μεσόγειο το 2016 από μια ομάδα επιστημόνων που συμμετείχαν στην Εκστρατεία Aquatilis, ένα τριετές ερευνητικό ταξίδι. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές λένε ότι πολλές μέδουσες του είδους είχαν διάφορους τύπους πλαστικών απορριμμάτων παγιδευμένους ανάμεσα στα πλοκάμια τους. Οι ερευνητές αιχμαλώτισαν είκοσι μέδουσες και σε τέσσερις από αυτές βρέθηκαν πλαστικά στο πεπτικό σύστημα τους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι μέδουσες είχαν μπερδέψει τα πλαστικά με τροφή, κάτι που έχει εντοπιστεί να συμβαίνει σε άλλα πλάσματα, αλλά πρώτη φορά σε αυτό το είδος. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα θαλάσσια ζώα που καταναλώνουν κατά λάθος πλαστικά απόβλητα είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ζώα το καταναλώνουν επειδή μοιάζουν με τη λεία τους: οι χελώνες τρώνε πλαστικές σακούλες που μοιάζουν με μέδουσες και τα ψάρια τρώνε μικρό πλαστικό σε μεγέθους ρυζιού που μοιάζει με το κανονικό φαγητό τους.

Το γεγονός ότι η μέδουσα προσπαθούσε να φάει το πλαστικό περιτύλιγμα είναι ένα κακό σημάδι για την υγεία του ζώου, σημειώνουν οι επιστήμονες. Ως θήραμα για άλλα, μεγαλύτερα ζώα στη Μεσόγειο, οι μέδουσες μπορούν να προκαλέσουν με τη σειρά τους επιπτώσεις και στα ζώα που τις καταναλώνουν. Και αυτό σημαίνει πως η διαταραχή στην τροφική αλυσίδα φτάνει με έναν ακόμη τρόπο και στον άνθρωπο. Πρόκειται για περίπλοκο πρόβλημα, το οποίο οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να κατανοήσουν σε κλίμακα.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μέδουσες αλληλεπιδρούν με το πλαστικό του ωκεανού θα είναι ένα κομμάτι ενός μεγαλύτερου παζλ, αλλά είναι βασικό να βρεθεί πώς και γιατί τα πλάσματα αυτά προσπαθούν να τραφούν με πλαστικές ζελατίνες και άλλα απόβλητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: