Δείτε ποια είναι τα 14+1 πιο επικίνδυνα σημεία του σπιτιού – «απειλή» για την υγεία

Κοινοποίηση:
kathariotita

 

Το σπίτι αποτελεί το καταφύγιο κάθε ανθρώπου, καθώς είναι ένα περιβάλλον χαλάρωσης, ξεκούρασης και χαράς. Είναι όμως γεμάτο και από δυνητικούς κινδύνους, πολλοί από τους οποίους ούτε καν περνούν από το μυαλό και απειλούν την υγεία και την ευημερία.

Όπως αυτοί οι 15 που ακολουθούν και που πρέπει να αφήσετε απέξω:

  • Καναπές

Το να κάθεστε στον καναπέ σας ίσως να είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας. Γιατί; Αυστραλιανή έρευνα του 2015 δείχνει ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις, στον διαβήτη και τον πρόωρο θάνατο. Συγκεκριμένα, όσο πιο πολλές ώρες κάθεστε στον καναπέ τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσετε αυτές τις ασθένειες.

Πρόταση: Τουλάχιστον, όταν κάθεστε στον καναπέ, μην καταναλώνετε ανθυγιεινά σνακ.

  • Στρώμα

Ενα πολυκαιρισμένο, κακό ποιοτικά και μη συντηρημένο στρώμα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας. Αϋπνίες, αλλεργίες, δισκοπάθειες και προβλήματα στους μυς είναι ορισμένα από αυτά. Σχετικά με τις αλλεργίες, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι χιλιάδες είναι τα ακάρεα που κρύβονται μέσα σε ένα στρώμα, τα οποία δεν είναι εύκολο να καθαριστούν. Παράλληλα, τα ελατήρια του στρώματος ή το σχετικό υλικό υποστήριξης (λ.χ. αφρός) υποχωρούν με τον χρόνο και δεν προσφέρουν επαρκή στήριξη στο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι να ξυπνάτε κουρασμένοι και δύσθυμοι.

Πρόταση: Αλλάζετε πλευρά και θέση το στρώμα κάθε εξάμηνο και μία φορά τον χρόνο αναθέστε σε ένα συνεργείο τον εξονυχιστό καθαρισμό του από τους βλαβερούς μικροοργανισμούς.

  • Μαξιλάρια

Κι όμως, όλοι μας τα μοιραζόμαστε κατά καιρούς με άλλους χωρίς να το ξέρουμε. Ο λόγος για μικρόβια, ακάρεα, μύκητες, μούχλα και αλλεργιογόνα που κρύβονται στο εσωτερικό τους και μπορεί να προκαλέσουν μυκητησιακές λοιμώξεις και να μολύνουν τόσο το δέρμα όσο και τους πνεύμονες, προκαλώντας άσθμα, δερματίτιδες κ.ά. Όμως, δεν είναι μόνον αυτά. Ασθενείς με χρόνιες νόσους μπορεί να κινδυνεύσουν με επιβάρυνση της υγείας τους και με σοβαρές επιπλοκές.

Πρόταση: Αλλάζετε μαξιλαροθήκη κάθε εβδομάδα και αλλάζετε μαξιλάρι κάθε δύο με τρία χρόνια. Στο ενδιάμεσο θα πρέπει να τα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία στο χέρι – εφόσον δεν συνιστά διαφορετικά ο κατασκευαστής.

  • Σκάλες

Κατοικείτε σε μεζονέτα ή έχετε εσωτερική σκάλα για να ανεβαίνετε στο δώμα; Κινδυνεύετε! Από το 1990 μέχρι το 2012 καταγράφηκαν περί τα 25 εκατομμύρια ατυχήματα στις ΗΠΑ που σχετίζονται με σκάλες. Σπασίματα και διαστρέμματα άκρων είναι πολύ συχνά, υπάρχουν όμως και θανατηφόρες πτώσεις λόγω χτυπημάτων στο κεφάλι. Πιο επικίνδυνες είναι οι καταβάσεις.

Πρόταση: Προτιμήστε να τις ανεβαίνετε ξυπόλητοι, αργά και σταθερά, ενώ κρατιέστε πάντα από την κουπαστή.

  • Τζάκι και σόμπα

Ακόμη και αν δεχτούμε ότι το τζάκι είναι μια ωραία παρέα και ότι η ξυλόσομπα μια πιο οικονομική λύση σε σχέση με το πετρέλαιο ή το ρεύμα, μακροπρόθεσμα δεν αξίζει, ειδικά αν κατοικείτε σε αστικό κέντρο και όχι σε κάποιο ορεινό χωριό. Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς και της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα καραδοκούν, ενώ η έκθεση στον καπνό του ξύλου προκαλεί άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια στους ενοίκους. Ταυτόχρονα, μολύνετε την ατμόσφαιρα της γειτονιάς σας και της πόλης σας.

Πρόταση: Φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα είναι ασύγκριτα πιο ασφαλή για τις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού σας. Επίσης σας απαλλάσσουν από τη στάχτη και την κάπνα.

  • Κλιματιστικό

Μάλλον αδύνατο να ζήσεις χωρίς αυτά στον σύγχρονο κόσμο, η επικινδυνότητά του είναι όμως δεδομένη. Χιλιάδες πυρκαγιές εκδηλώνονται κάθε χρόνο από βραχυκύκλωμα στην εσωτερική μονάδα. Παράλληλα, δεν είναι σπάνιο να πέφτουν εξωτερικές μονάδες από τα μπαλκόνια πάνω σε περαστικούς που βαδίζουν αμέριμνοι από κάτω.

Πρόταση: Συντηρήστε σωστά τα κλιματιστικά στο τέλος κάθε άνοιξης και ελέγχετε κατά καιρούς για τη σταθερότητα των υποστηριγμάτων τους, ειδικά μετά από σεισμούς και έκτακτα φυσικά φαινόμενα.

  • Σφουγγαράκι

Αν και το χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε τα πιάτα σας και το εμποτίζετε διαρκώς μέσα στα καθαριστικά, το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ένα από τα πιο βρώμικα και επικίνδυνα πράγματα στο σπίτι. Μια μελέτη του 2006 επισημαίνει ότι μερικά από τα βακτηρίδια που βρέθηκαν στα σφουγγάρια που έχουμε όλοι μας στο σπίτι είναι τα επικίνδυνα E.coli, Salmonella, Klebsiella Pneumoniae και Enterobacter Cloacae, τα οποία μπορούν να εύκολα να εξαπλωθούν στις υπόλοιπες επιφάνειες της κουζίνας.

Πρόταση: Χρησιμοποιείτε ζεστό νερό για να το στραγγίζετε και να το απολυμαίνετε και αντικαταστήστε το κάθε 10 μέρες.

  • Πλαστικά μπουκάλια

Προορίζονται μόνο για τη χρήση νερού και όχι για άλλα υγρά. Η χρήση για τη φύλαξη άλλων υγρών, όπως αλκοολούχων (π.χ. τσίπουρο, κρασί) μπορούν να το καταστρέψουν πιο εύκολα ακόμη και αν αυτό δεν είναι ορατό. Επίσης, δεν ενδείκνυνται ούτε για το νερό της βρύσης, καθώς περιέχει χλώριο που δρα αρνητικά στο πλαστικό μπουκάλι. Όλα αυτά κατατείνουν στην απελευθέρωση χημικών ουσιών επικίνδυνων για την υγεία, όπως η δισφαινόλη Α.

Πρόταση: Χρησιμοποιήστε ένα δοχείο από χαλκό και ανοξείδωτο ατσάλι για να το ξαναγεμίζετε με νερό και απορρίψτε την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού μπουκαλιού.

  • Μπαταρίες

Οι μικρές μπαταρίες δίνουν ζωή στις συσκευές σας, αλλά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δική σας και των παιδιών σας, καθώς περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο, χρώμιο. Το οξύ της μπαταρίας, δε, είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό και τοξικό, που σημαίνει ότι μπορεί να κάψει τα μάτια και το δέρμα σας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι μπαταρίες μπορούν επίσης να είναι θανατηφόρες αν καταποθούν, γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τις κρατήσετε μακριά από τα παιδιά.

Πρόταση: Μην κρατάτε στο σπίτι χρησιμοποιημένες μπαταρίες. Απορρίψτε τις στα σχετικά δοχεία συλλογής και ανακύκλωσης.

  • Σφουγγάρια σώματος

Αναπτύσσουν εύκολα μύκητες, οι οποίοι ευνοούνται από το θερμό και το υγρό περιβάλλον ενός μπάνιου. Τα φυσικά και φυτικά σφουγγάρια φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στις μολύνσεις και μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε δερματικές λοιμώξεις, ειδικά αν τα χρησιμοποιείτε με μεγάλη τριβή επάνω στο σώμα.

Πρόταση: Στράγγισμα και τοποθέτηση σε σημείο που δεν πέφτει το νερό, ώστε να στεγνώνουν καλά, και συχνή αντικατάσταση.

  • Διάδρομος

Η γυμναστική είναι απαραίτητη για την υγεία και πολλοί άνθρωποι έχουν πλέον ένα μηχανικό όργανο εκγύμνασης σπίτι τους. Το θέμα είναι ότι κάθε χρόνο καταγράφονται χιλιάδες ατυχήματα στον κόσμο, λόγω της κακής χρήσης ενός τέτοιου μηχανήματος. Πρωταθλητής στα ατυχήματα αυτού του είδους είναι ο διάδρομος, καθώς δεν είναι δύσκολο να χάσει κάποιος την ισορροπία του και να πέσει.

Πρόταση: Μην ανεβάζετε πολύ την ταχύτητα. Κρατήστε ένα σταθερό, αργό τέμπο και σταματάτε κάθε δέκα λεπτά.

  • Αντικολλητικά σκεύη

Τα πλεονεκτήματά τους σταματούν όταν οι αντικολλητικές επιστρώσεις αρχίσουν να φθείρονται. Στα τηγάνια, για παράδειγμα, μπορεί να αρχίζουν να απελευθερώνονται ψήγματα επικίνδυνων ουσιών που έτσι εισέρχονται στη διατροφική αλυσίδα και αναλόγως της σύστασής τους αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία.

Πρόταση: Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά εργαλεία στα αντικολλητικά τηγάνια, ούτε σκληρά σφουγγαράκια για να τα καθαρίσετε. Αντικαταστήστε αμέσως μόλις η επίστρωση αρχίσει να φθείρεται.

  •  Μαγνητάκια

Οι μαγνήτες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των παιδιών, καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται πολλά περιστατικά ατυχημάτων κατάποσης. Το ζήτημα είναι ότι το μαγνητάκι δεν είναι εύκολο να αποβληθεί από τον οργανισμό διά της φυσικής οδού. Μπορεί να παγιδευτεί στο έντερο και να προκαλέσει διάτρηση, συστροφή, ρήξη και εμφάνιση συριγγίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις το χειρουργείο είναι επείγον και αναπόφευκτο.

Πρόταση: Κρατήστε τα μακριά από τα παιδιά και μην επαναπαύεστε στο ότι τα έχετε τοποθετήσει ψηλά. Μπορεί να πέσουν!

  • Κεριά

Κάθε χρόνο εκατοντάδες σπίτια σε όλο τον κόσμο παίρνουν φωτιά από κάποιο διακοσμητικό κερί η φλόγα του οποίου -από κάποιο φύσημα του αέρα- άρχισε να γλείφει την κουρτίνα, ενώ κάποιος είχε αποκοιμηθεί στον καναπέ.

Πρόταση: Μην αφήνετε κεριά αναμμένα όταν απουσιάζετε από το σπίτι και μην τα τοποθετείτε κοντά σε εύφλεκτα υλικά (σπίρτα, κόλλες, οινόπνευμα κ.ά.).

  • Τραμπολίνο

Προτού σκεφτείτε να βάλετε ένα τραμπολίνο στο σπίτι για να διασκεδάζουν τα παιδιά, σκεφτείτε το γεγονός ότι τα τραμπολίνα προκαλούν περισσότερα από 240.000 τραυματισμούς ετησίως στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο επικίνδυνα που κάποιες ασφαλιστικές δεν θα δεχτούν να σας καλύψουν αν ανακαλύψουν ότι έχετε ένα τέτοιο στο σπίτι σας.

Πρόταση: Επιτρέψτε στα παιδιά σας να κάνουν τραμπολίνο στους οργανωμένους παιδότοπους, όπου τηρούνται κάποιοι κανόνες ασφαλείας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: