Δείτε πόσο καιρό έμεινε υπό Οθωμανική κυριαρχία η κάθε περιοχή της Ελλάδας

Κοινοποίηση:
deite-poso-kairo-emeine-ypo-othomaniki-kyriarchia-periochi-768x443

Δεν ελευθερώθηκε ολόκληρη η Ελλάδα την ίδια στιγμή. Ορισμένες περιοχές αναγκάστηκαν να υπομείνουν τον Οθωμανικό ζυγό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μπορεί η 25η Μαρτίου 1821 να σηματοδοτεί την παλιγγενεσία του ελληνικού έθνους δεν είναι όμως η ημερομηνία που απελευθερώθηκαν όλες οι περιοχές που απαρτίζουν σήμερα την Ελλάδα. Αντίστοιχα το 1453, χρονολογία που σηματοδοτεί το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δεν σημαίνει ότι το σύνολο του ελλαδικού χώρου βρέθηκε υπό τον έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το «400 χρόνια σκλαβιά» είναι ένας γενικός μέσος όρος καθώς υπήρχαν περιοχές που δεν υποδουλώθηκαν ποτέ , άλλες που βρέθηκαν μόνο 100 χρόνια κάτω από τον Οθωμανικό έλεγχο και άλλες που απελευθερώθηκαν μετά από 500 και χρόνια στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Στον χάρτη που επιμελήθηκε ο ArcGreek – τον οποίο τον ευχαριστούμε για την παραχώρηση χρήσης – παρουσιάζονται κατά προσέγγιση οι περιοχές και οι χρονολογίες οθωμανικής κατάκτησης ανά περιοχή με τις αντίστοιχες περιοχές και χρονολογίες απελευθέρωσης. Απο τις χρονολογίες προκύπτει και ο συνολικός χρόνος οθωμανικού ελέγχου, κατά προσέγγιση, ανά περιοχή της ελλαδικής επικράτειας.

Όπως μας ανέφερε ο δημιουργός του χάρτη πηγές του ήταν τόσο καταγραφές της ελληνικής ιστορίας π.χ. Βακαλόπουλος όπως και εγκυκλοπαιδικές πηγές.

Τα χρόνια που έμεινε η κάθε περιοχής υπό οθωμανικό ζυγό. Οι χρονολογίες αφορούν, κατά προσέγγιση, το έτος οθωμανικής κατάκτησης και το απελευθέρωσης.

Όπως φαίνεται από τον χάρτη σχεδόν όλη η Βόρεια Ελλάδας (σ.σ. με εξαίρεση τον σημερινό νομό Χαλκιδικής και μέρος αυτού της Θεσσαλονίκης) βρέθηκαν υπό οθωμανική κυριαρχία για περισσότερα από 500 χρόνια με τους νομούς Έβρου και Ροδόπης να είναι οι μόνοι που ξεπέρασαν τα 550 χρόνια. Λόγω γεωγραφικής θέσης ήταν η πρώτη περιοχή που οι Οθωμανοί κατέλαβαν στον ελλαδικό χώρο το 1362 και η τελευταία από την οποία αποχώρησαν το 1919.

Αντίθετα δεν υποδουλώθηκαν ποτέ τα Επτάνησα που βρίσκονταν την συγκεκριμένη περίοδο υπό τον έλεγχο Ιταλών και Γάλλων, η Μάνη και τα Σφακιά τα οποία όμως πλήρωναν φόρο υποτέλειας στην Πύλη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. ήταν κοντά, την άκουσαν για τα καλά…. προς τα κάτω “ξανοίγει” κάπως…. όσο για Γάλλους και Ιταλούς που λένε κάποιοι, μην λένε μλκιες γιατί δεν είχε καμία σχέση πολιτισμικά και κοινωνικά η κατοχή αυτή με των Τούρκων. Χαράτσια και φόρους πληρώναμε σε όλους εφόσον ήμασταν κατεχόμενοι…. το θέμα είναι ότι από τους μεν πρώτους κερδίσαμε και κάτι σε πολιτισμό και κουλτούρα, αρχιτεκτονική, γράμματα, τέχνες, κλπ με τους άλλους πήγαμε πίσω 4 αιώνες!!

  2. Ραγιάδες που θα πάμε και στην Χάγη τώρα με Κούλα να ξαναπάει την Ελλάδα μέχρι την Λαμία. Ου να μου χαθείτε ! Προσκυνημένοι ….

  3. Τουρκαλαδες αλβαναρια Βούλγαροι γυφτοαιγυπτιοι ειστε όλοι οι νεοέλληνες και κάθε μέρα το δείχνετε

  4. ΤΡΩΕΣ ΦΡΥΓΕΣ ΚΑΙ ΛΥΔΟΙ ΚΑΠΟΤΕ ΑΤΛΑΝΤΕΣ ΤΩΡΑ ΝΑΤΟΙΚΟΙ – ΝΑΤΟ*ΟΤΑΝ (ΟΤΙ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΤΟΜΑΝ)

  5. καλυτερα να μετρατε τα χρονια που θα ειστε ακομη το προτεκτορατο της τουρκιας και μετα…. δεν θα υπαρχει πλεον γιουνανισταν……….αι σιχτιρ επιτελους…. ακομη και η τηλεοραση αρχιζει και γεμιζει τουρκικες σειρες παλι και μονο ελληνοχαμουρες επαναληψεις….. ετσι σιγα σιγα θα αρχιστε να μιλατε τα τουρκικα……

  6. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό κατοχή από το 197π.Χ, μετά το 2ο Ρωμαϊκό Πόλεμο της Μακεδονίας.
    2221 χρόνια ΚΑΤΟΧΗ.

  7. Ωραία. Βάλτε μας τώρα και ενα αντίστοιχο ποσα χρόνο είμαστε υποταγμένοι στους φραγκους.

Leave a Response