Δείτε πώς η κατάθλιψη επηρεάζει την καρδιά – Μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο ή προσβολή;

Κοινοποίηση:
e0a70f72bdae9885bfc32d7cd19a26a1_M

Όταν είστε αγχωμένοι, ανήσυχοι ή καταθλιπτικοί, μπορεί να αισθάνεστε να σας «πνίγει» η πραγματικότητα γύρω σας, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να μην κάνετε σωστές επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής.

Μπορεί για παράδειγμα να καπνίζουν περισσότερο, ή να μην είναι σωματικά δραστήριοι, να κοιμούνται ελάχιστα ή υπερβολικά, να πίνουν πολύ αλκοόλ και να μην παίρνουν τα φάρμακά τους.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ανθυγιεινές συμπεριφορές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το τραύμα, η κατάθλιψη και το στρες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας όχι μόνο επειδή μπορεί να πέσετε σε συνήθειες που είναι κακές για την καρδιά σας.

Έρευνες δείχνουν ότι η ψυχική υγεία έχει και εκείνη με την σειρά της φυσιολογικές επιπτώσεις στο σώμα.

Μπορεί η κατάθλιψη να προκαλέσει καρδιακή νόσο ή καρδιακή προσβολή;

Όταν νιώθετε κατάθλιψη, ή στρες αυξάνεται ο καρδιακός σας ρυθμός και η αρτηριακή πίεση, υπάρχει μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά και το σώμα σας παράγει υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνη του στρες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί επίσης να αναπτυχθούν μετά από καρδιακά συμβάντα, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το στρες ή την κατάθλιψη

Εάν παλεύετε με την κατάθλιψη, ή το στρες, τα παρακάτω τρία βασικά βήματα θα σας βοηθήσουν.

1. Προσδιορίστε την αιτία της κατάθλιψης, ή του άγχους σας και αντιμετωπίστε την

Αναζητήστε θεραπεία εάν είναι απαραίτητο.

Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε πεσμένοι για μερικές ημέρες, αλλά εάν συνεχιστεί για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε βοήθεια.

Η κατάθλιψη είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί συναισθήματα θλίψης ή/και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανες. Μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων και να μειώσει την ικανότητά σας να λειτουργείτε στη δουλειά και στο σπίτι.

2. Επιλέξτε υγιεινές συνήθειες και μην βιάζεστε

Εάν δεν έχετε τη συνήθεια να ασκείτε, ξεκινήστε σταδιακά.

Κάτι απλό, όπως το να κάνετε έναν περίπατο για 30 λεπτά την ημέρα, ακόμα κι αν κάνετε μόνο 10 λεπτά τη φορά, μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας.

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη διάθεσή σας ενώ την κάνετε, αλλά η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βελτιώσει την ψυχική σας ευεξία, να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής σας.

Εάν η ανθυγιεινή διατροφή σας έχει γίνει συνήθεια, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πιο υγιεινές τεχνικές μαγειρέματος ή να αντικαταστήσετε συστατικά για να μειώσετε το λίπος, την πρόσθετη ζάχαρη, το νάτριο και τις θερμίδες.

Πάρτε υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ή επιλέξτε σαλάτες χωρίς σάλτσες και άλλα πιάτα με χαμηλά λιπαρά όταν τρώτε έξω.

3. Ενσωματώστε άλλες αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής, έστω και μία κάθε φορά

Μην προσπαθείτε να “διορθώσετε” τα πάντα ταυτόχρονα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν μια από τις συνήθειες που θέλετε να κόψετε είναι το κάπνισμα.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι δύσκολη. Εάν καπνίζετε, μιλήστε με τον γιατρό σας για να προσδιορίσετε εάν χρειάζεστε φάρμακα ή άλλη βοήθεια για να το κόψετε.

Οι σχετικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα υποκατάστασης νικοτίνης ή συνταγογραφούμενα φάρμακα. Θα μπορούσατε επίσης να ζητήσετε παραπομπή για ένα πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος.

Πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας για να σπάσετε τον κύκλο των καταθλιπτικών συναισθημάτων. Αυτό σημαίνει να κάνετε κάτι δομημένο, όπως ένα μάθημα γιόγκα ή τεχνικές tai chi, ή κάτι που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε, όπως ο διαλογισμός, η ακρόαση μουσικής ή η ανάγνωση ενός βιβλίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: