Οι σεισμοί όπως είναι λογικό προκαλούν φόβο, ωστόσο γνωρίζατε πώς επηρεάζουν και την υγεία μας;
Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν άγχος, προβλήματα ύπνου και άλλα προβλήματα υγείας μετά από μια δόνηση.
Μια τέτοια επίπτωση είναι η αίσθηση ζαλάδας μετά από έναν ιδιαίτερα μεγάλο ή τρομακτικό σεισμό. Στην Ιαπωνία, μάλιστα, υπάρχει και ειδικός όρος για την αίσθηση αυτή (jishin-yoi).
Μερικές φορές ονομάζεται επίσης σύνδρομο ζάλης μετά τον σεισμό. Άλλοι μπορεί να αναφέρουν ότι βιώνουν «φανταστικούς» σεισμούς που μπορεί να τους αισθάνονται σαν ανεπαίσθητους μετασεισμούς ή να έχει αρχίσει να τρέμει ξανά το δωμάτιο, αλλά αυτό στην πραγματικότητα είναι καθαρά ψυχολογικό.
Υπάρχουν πολύ λίγες έρευνες σχετικά με αυτά τα φαινόμενα και οι περισσότερες έχουν γίνει μετά από πολύ μεγάλους σεισμούς.
Στο Τόκιο, όπου οι μετασεισμοί είναι πιο συχνοί από ό,τι σε άλλα μέρη της Ιαπωνίας, μια ομάδα διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας ακόμη και τέσσερις μήνες μετά από έναν μεγάλο σεισμό.
«Το βλέπουμε και με ασθενείς που έχουν κάνει κρουαζιέρα ή έχουν ταξιδέψει με πλοίο. Θα ζαλίζονται ή θα έχουν μια αίσθηση κίνησης για μέρες ή και μήνες», λέει στους New York Times ο δρ Landon Duyka, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος στο Northwestern Medicine.
Εάν ζαλίζεστε ή αισθάνεστε ότι το έδαφος εξακολουθεί να κινείται μετά το τέλος ενός σεισμού, οι ειδικοί συνιστούν να το αντιμετωπίσετε όπως θα κάνατε και με άλλες μορφές ναυτίας λόγω κίνησης.
Προσπαθήστε να κοιτάξετε ένα σημείο μακριά και να επικεντρωθείτε σε αυτό, λέει ο δρ Duyka, κάτι που μπορεί να βοηθήσει το σύστημα ισορροπίας σας.
Εάν η ζαλάδα σας δεν υποχωρήσει από μόνη της μέσα σε λίγες ώρες ή εάν είναι ιδιαίτερα έντονη, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να πάρετε κάποιο αντιισταμινικό, όπως η δραμαμίνη, λέει ο ίδιος.
Ορισμένα συναισθήματα μπορεί να προκαλούνται περισσότερο από το άγχος. Οι ειδικοί λένε ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος, ειδικά αν δεν έχετε ξαναζήσει σεισμό στο παρελθόν.
Δεν μπορείς να ελέγξεις τους σεισμούς, λέει η Susan Albers, κλινική ψυχολόγος στην Cleveland Clinic, η οποία έχει εργαστεί με ασθενείς που έχουν φόβους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
«Αυτό είναι που πυροδοτεί το άγχος των ανθρώπων, ιδίως αν είστε κάποιος που έχει ήδη προβλήματα με τον έλεγχο».
Η δρ Albers λέει ότι είναι σημαντικό να αποφεύγεται η «καταστροφολογία» μετά από ένα αγχωτικό γεγονός όπως ένας σεισμός. Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να διαβάσετε γι’ αυτόν, επικεντρωθείτε σε επιστημονικές εξηγήσεις για τους σεισμούς και τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν, παρά στην καταστροφή που προκαλούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα παιδιά, πρόσθεσε.
Συνέστησε επίσης να μοιραστείτε την εμπειρία σας με τους ανθρώπους γύρω σας, μιλώντας για το πού βρισκόσασταν και πώς αισθανθήκατε. Αναζητήστε ανθρώπους που εκπέμπουν μια αίσθηση άνεσης σχετικά με το γεγονός ή, αν είστε σε θέση, γίνετε εσείς οι ίδιοι αυτό το άτομο για τους άλλους.
«Το να βρίσκεστε γύρω από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την κατάσταση μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο», είπε. «Η ηρεμία είναι μεταδοτική».